Grøn omstilling: Erhvervslivet venter på nølende politikere

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere sagt, at den grønne omstilling kommer til at gå hurtigere og hurtigere, i takt med at vi udvikler den rette teknologi. Men ifølge toneangivende erhvervsfolk er det ikke innovation, der længere er en hæmsko – det er politikerne.

Vi har brug for mere energi i Europa. Men der er for mange benspænd for investeringerne i vedvarende energikilder. Foto: Roberto Rizzi.

21.10.2022

CSR.dk

I sidste uge præsenterede rådgivningsvirksomheden DNV den sjette udgave af sin rapport Energy Transition Outlook. I rapporten har man undersøgt inflationen og krigen i Ukraines indflydelse på grøn omstilling og lavet en fremskrivning for den grøn energi mod 2050.

Og hvor resultaterne på de første spørgsmål efterlader læseren fortrøstningsfuld, er fremskrivningen for klodens energiomstilling omvendt nedslående.

For vi er ikke i nærheden af at nå temperaturmålet på 1,5 grader i 2100, som verdens ledere satte i Paris i 2015. I stedet ser det ud til, at vi nærmere når 2,2 grader – også selvom vedvarende energi i 2050 har overhalet fossile brændstoffer som mest anvendte energikilde. For det er bare ikke hurtigt nok.

Læs også: Dansk landbrug som grønnere end de andre er en myte

”Verden har sat sig et mål for 1,5 graders temperaturstigning, men det er en umulighed. Det er der ingen, som tør sige, men sådan er det,” siger Henrik Andersen, der er topchef i Vestas, til FINANS og tilføjer:

”Det er et svært og mudret billede, vi har lige nu. Vi har en energikrise, hvor forbrugere med bestyrtelse kan se, at det ikke vil ændre sig på kort sigt. Vi mangler simpelthen energi. Og der må jeg blot gentage, at det går for langsomt.”

Bureaukratiske benspænd

Ditlev Engel er chef for energiafdelingen i DNV og har tidligere selv været topchef i Vestas fra 2005 til 2013. Og spørger man ham, vil det kræve viljestyrke og handlekraft af helt nye dimensioner blot at nå DNV’s fremskrivning:

”Det bliver ikke nemt. Det kommer nærmest til at kræve et covid-19-mindset, hvis det skal lykkes. Der er mange regulatoriske ting, som gør det svært at være vindmølleproducent i dag. Det er politik og godkendelsesprocedurer, der står i vejen i dag,” siger han ligeledes til FINANS.

Han fremhæver behandlingstid for tilladelser til vindmølleprojekter og manglende udbud som eksempler.

”Hvis kapital og eksekvering skal følge trit, er du nødt til at få det tilpasset til, hvad industrien formår,” siger Ditlev Engel.

Læs også: Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden

Og hos Vestas savner man en realistisk tilgang til, hvad der også er økonomisk bæredygtigt for industrien.

”Vi skal have industrien til at ændre sig på visse områder. En industri, som ikke har finansiel disciplin og sælger vindmøller, som i øvrigt aldrig har været mere eftertragtede end nu, med 30-årig levetid og med tab, giver ikke nogen mening,” siger Henrik Andersen.

Derfor har Vestas har hævet sine priser med knap en tredjedel i løbet af de seneste to år. Så selvom Europa har brug for store mængder energi, bugner ordrebogen ikke.

”Vi kunne have haft uendeligt mange ordrer, hvis vi ville sælge møller med tab. Men det vil vi ikke,” siger Henrik Andersen.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)