Selvom investeringer i grøn energi vinder over sort er det ikke nok

Verden investerer i dag mere i sol- og vindenergi end i kul, olie og gas. Skal vi holde os under Paris-aftalens målsætning, som er en opvarmning på højst 2 grader, skal der dog andet og mere til end vind og sol.

14.11.2018

CSR.dk

Nede i Paris sidder en lille hær af mennesker og regner på, hvordan energiforsyning og -behov ser ud i fremtiden. Hvert år udgiver de, som arbejder for International Energy Agency (IEA), World Energy Outlook, en rapport der på en gang gør status og prøver at forudsige fremtiden. 

I årets rapport er der en god nyhed og et par knap så gode. 

Den gode nyhed er, at "vedvarende energi har vippet fossile brændsler af tronen, som den fortrukne energiform at investere i," som Dansk Energi skriver på deres hjemmeside, og 25 procent af verdens elproduktion kommer i dag fra vedvarende energi. 

Brug for nye løsninger
Den knap så gode nyhed er, at energiforbruget er steget de seneste to år, og at efterspørgslen bare fortsætter opad mod 2040 på grund af befolknings- og velstandsstigning globalt. Det kan vedvarende energikilder ikke følge med til - for ikke at tale om, at især asiatiske kraftværker efter planen vil fortsætte med at køre på kul i mange år endnu. Der skal altså helt andre ting til. 

For det første, skal der, som IEA's øverste leder, Dr. Faith Birol sagde i en pressemeddelelse, udvikles en systematisk preference for at investere i bæredygtige energiteknologier, og der skal finansiering tidlig lukning og afskrivning af de eksisterende kulværker.

For det andet skal der arbejdes langt mere og bedre med energieffektitivet og sikre forsyningssikkerhed med vedvarende energi. 

Læs mere: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

For det tredje skal vedvarende energi i langt højere grad kanaliseres ud i opvarmning og transport, hvor det i dag primært er el-forsyningen.

For det fjerde skal der investeres vældigt i udviklingen af nye og næsten ukendte teknologier. Dem er der flere af, men især carbon capture, udnyttelse og lagring vil skulle løse meget af opgaven med at holde global opvarmning i skak. Udfordringen er, at ingen af de løsninger i dag findes i en kommercielt gangbar version. 

Det samlede scenarie peger på at el og opvarmning fra grønne kilder skal stige fra henholdsvi 25 til 40 og 10 til 25 procent af den global forsyning. I transportsektoren skal man fra 3,5 til 19 procent. 

Elektrificering er godt for Danmark
Det betyder i vid udstrækning elektrificering, og det er de ret begejstrede over hos Dansk Energi. For det er vi temmelig langt med i Danmark.  

"Andre lande kan lære meget af Danmark, hvor vi er langt i den grønne omstilling og med at få vedvarende energi ind i vores energisystem - uden at det er gået udover forsyningssikkerheden. Danskerne har el i kontakten 99,99 procent af tiden, samtidig med at strømmen er blevet grønnere," siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, i en artikel på deres eget website. 

"Danske løsninger er centrale i klimakampen. Med stigende efterspørgsel på vindenergi vil ordrerne tikke ind hos danske virksomheder, hvilket skaber vækst og arbejdspladser i hele landet. Men det forudsætter, at politikeren løbende styrker indsatsen i forhold til forskning og udvikling på energiområdet," fortsætter han.

IEA's bud på hvor meget sol og vind der skal opføres for at afværge katastrofale temperaturstigninger er 15 gange så meget sol og vind, som vi har i dag frem mod 2040.

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle