Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing

Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.

10.08.2022

CSR.dk

"Homo hele året" - kan man ind i mellem se på f.eks. t-shirts og muleposer under Copenhagen Pride.

Udsagnet er en protest mod virksomheder, som en uge om året har regnbuefarvet logo på deres SoMe-profiler, men som resten af året ikke gør noget for at være opmærksom på og forbedre arbejds- og generelle livsvilkår for LGBT+-personer. Virksomhederne opfattes som at lukrere på pridebevægelsen og udnytte LGBT+-personers kamp uden egentlig at engagere sig i denne selv.

Læs også: Companies are massively important for LGBT+ inclusion

I en kronik i Information forklarer postdoc ved CBS Jannick Friis Christensen noget af kompleksiteten i debatten om pinkwashing, men kommer derudover med gode råd til virksomheder, der gerne vil sikre sig mod anklager om pinkwashing for deres engagement i pride-ugen. De gode råd kommer ud af en undersøgelse af, hvordan virksomheder og arrangørerne af Copenhagen 2021 World Pride arbejdede sammen og udbyttet af dette samarbejde. 

  1. Det skal koste noget - begge parter er enige om, at der skal penge på bordet, penge som kan komme direkte fra virksomhedens kasser eller fra salget af et særligt pride-produkt. 
     
  2. Penge er ikke alt - hvis man som virksomhed vil sikre sig mod anklager om pinkwashing, så skal den også kunne vise, at der er relevante aktiviteter i virksomheden med fokus på LGBT+, som kører hele året.
     
  3. Indsatsen skal inddrage egne LGBT+-medarbejdere og det kan være en god idé at yde støtte til et egentligt LGBT+-netværk i virksomheden, som ledelsen kan samarbejde med. Ikke blot i forbindelse med udadvendte aktiviteter som f.eks. pride-ugen, men løbende for at sikre sig, at ledelsen har øje på egne blinde vinkler. F.eks. barsel til alle ikke-fødende forældre, som ikke tilgodeses af de gængse regler, fremhæver Jannick Friis Christensen i kronikken. Hvis ens virksomhed er for lille til at have et netværk af egne medarbejdere, kan man prøve at etablere en dialog med LGBT+-organisationer
     
  4. Ude og hjemme - den store udfordring ift. kampen for LGBT+-rettigheder ligger oftest på markeder uden for Danmark. Her kan virksomheder risikere at blive ramt af boykot foruden at komme i karambolage med politikere, medier og andre aktører. Under behørig hensyntagen til de ansatte på det marked, anbefales virksomheden at stå fast og fokusere på to hovedindsatser i de markeder: At tilbyde en arbejdsplads, hvor LGBT+-personer kan være sig selv og at arbejde for at påvirke lovgivere i retning af lige rettigheder og muligheder for alle. 

Hvis man skulle være i tvivl om, hvorfor man som virksomhed overhovedet skal bevæge sig ind i noget, der kunne ligne et minefelt, leverer Jannick Friis Christensen denne forklaring: 

Læs også:  WorldPride dropper Nestlé-samarbejde efter hård kritik

"Til syvende og sidst handler pride om synlighed ud fra devisen om, at synliggørelse af en bestemt gruppe går forud for at kunne agere politisk og skabe forandringer for det bedre. Den synlighed kan alle virksomheder bidrage til – også din. Skulle man ende med at blive kritiseret for pinkwashing, så er øvelsen at tage kritikken til sig ved at bruge den som udgangspunkt for at gøre tingene lidt anderledes. Kritikken er meget vel et udtryk for en forventning, ens virksomhed selv har skabt hos nogle af dens interessenter ved at kippe med regnbueflaget – og det forpligter."

Et eksempel på hvordan en virksomhed kan skabe synlighed og vise opbakning til LGBT+-rettigheder i hele verden, er Mærsks regnbuefarvede containere, som de seneste år har været på turné i hele verden. Se mere i den korte video neden for. 

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

13.12.2024

Tid

09:00

Sted

Online