Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

Højere niveau i indsatsen fører typisk til større udbytte af indsatsen. AI hjælper også.

Foto: 123rf.com

18.09.2024

CSR.dk

Konsulentvirksomheden BCG og CO2 AI's fjerde udgave af Carbon Emissions Survey, som udkom i går, viser, at der sker forstemmende lidt med klimaindsatsen i de adspurgte virksomheder. Trods den eskalerende klimakrise, og at 2023 har været det varmeste år nogensinde. 

Alt for få gør det bedre og får nok ud af deres arbejde

Således beretter kun ni procent af de næsten 2.000 adspurgte virksomheder, at de udførligt rapporterer scope 1,2 og 3-emissioner. Derudover har kun 16 procent sat mål på tværs af alle tre områder, og kun 11 procent har opnået emissionsreduktioner i overensstemmelse med deres ambitioner. Disse tal er alle lavere end dem, som virksomhederne indberettede i 2023.

Surveyet indgår i rapporten Boosting Your Bottom Line Through Decarbonizationog dækker 16 brancher i 26 lande, som til sammen er ansvarlige for ca. 45 procent af de globale CO2-emissioner. Hver virksomhed har mindst 1.000 ansatte og en omsætning på mellem 100 millioner dollars og mere end 20 milliarder dollars.

"Dette års undersøgelse fremhæver de betydelige gevinster, som nogle virksomheder høster ved dekarbonisering, herunder betydelige økonomiske gevinster, forbedret omdømme og operationel effektivitet," siger Hubertus Meinecke fra BCG. 

Hans kollega, Diana Dimitrova, supplerer: 

"Alt for få virksomheder udnytter de økonomiske gevinster, der tilbydes ved dekarbonisering. Ved at mestre grundlæggende handlinger som måling, rapportering og målsætning – og tage mere avancerede skridt mod bæredygtighed kan disse virksomheder blive mere effektive, mere rentable og vise et stærkere engagement i en grønnere fremtid."

Øg indsatsen og få større udbytte

Virksomheder kan desuden øge deres succesrate ved at gå i gang med det rapporten kalder ”avancerede handlinger”: 

  • Brug af AI. Virksomheder, der bruger AI til at reducere emissioner, er 4,5 gange mere tilbøjelige til at se betydelige fordele. Det er AI-værktøjer som automatiserer opgaver, hvilket frigør teams til at fokusere på strategiske mål.
  • Emissioner på produktniveau. Virksomheder, der beregner emissioner på produktniveau, er fire gange mere tilbøjelige til at høste dekarboniseringsgevinster.
  • Planer for klimaomstilling (transition). Virksomheder med en samlet plan for klimaomstilling har 2,9 gange større sandsynlighed for at opleve betydelige dekarboniseringsfordele og 3,3 gange større sandsynlighed for at reducere emissionerne i overensstemmelse med et 1,5 °C-mål.

Download publikationen her.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle