Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050
Aftale i FN's søfartsorganisation sætter mål om klimaneutral skibsfart. Afgifter og nye brændstofkrav skal drive omstillingen, men flere nøglelande står udenfor og der er fortsat langt igen, lyder det fra brancheorganisation.
Foto: 123rf.com
Et bredt flertal i FN’s søfartsorganisation IMO er fredag blevet enige om en klimaaftale, der har som mål at gøre den internationale skibsfart CO2-neutral senest i 2050. Aftalen markerer ifølge erhvervsminister Morten Bødskov ’et stort og vigtigt skridt’ mod en grønnere global skibsfart.
Aftalen indebærer, at skibe fra 2028 skal sejle på brændstof med lavere kulstofindhold end i dag. Overstiger et skib de fastsatte udledningsgrænser, udløses CO2-afgifter, som skal kanaliseres ind i en ny fond. Midlerne fra fonden skal både støtte udviklingen af klimavenlige teknologier og hjælpe udviklingslande med at omlægge deres flåder til grønnere alternativer.
63 lande, herunder EU, Kina, Japan og Indien, har tilsluttet sig aftalen, der skal endeligt vedtages i oktober.
Store aktører står udenfor
Selvom aftalen bliver kaldt "historisk", er der kritikpunkter. Blandt de 16 lande, der ikke har tilsluttet sig, finder man store udledere som USA, Rusland og Saudi-Arabien. Samtidig mangler der bindende krav til, hvor stor en andel af brændstoffet der skal være grønt.
Danske Maritime, brancheorganisationen for danske maritime virksomheder, kalder aftalen "et skridt i den rigtige retning", men påpeger, at ambitionerne kunne være højere.
”Selv om langtfra alle ønsker kom med, så er det et vigtigt skridt, at IMO nu har vedtaget en global klimaaftale for skibsfarten efter et langt og sejt træk,” siger administrerende direktør Jenny N. Braat i en skriftlig kommentar til TV2.
Organisationen savner både konkrete mål for grønne brændstoffer og en detaljeret implementeringsplan. Ifølge Danske Maritime er der derfor stadig meget at forhandle frem mod den endelige vedtagelse i oktober.
- lhs