Genbrug: Klar til at genanvende mursten med CE-mærkning

Mangel på standarder og garantier kan forhindre brug af gamle byggematerialer. Danske mursten bliver det første certificerede genbrugte byggemateriale.

Fremover bliver det muligt at genbruge gamle mursten på lige fod med nye sten. EU har nemlig blåstemplet CE-mærkning af det første genbrugsmateriale. Foto: Gamle Mursten.

25.01.2018

CSR.dk

Man har længe kæmpet for at finde en løsning på at forøge og forbedre genbrug i byggesektoren. Nu lander der endelig noget på bordet, som faktisk kan gøre de grønne ambitioner til virkelighed: EU-kommissionen har nemlig for første gang godkendt CE-mærkning af et genbrugsmateriale, nemlig den danske virksomhed Gamle Murstens genbrugsmursten. Det skriver Ingeniøren.

Læs også: Genbrugsbeton på vej mod storskalaproduktion

”Det vil sige, at gamle sten kan klassificeres på lige fod med nye sten. Nu behøver du ikke længere være modig som bygherre eller entreprenør for at vælge genbrugte sten. For alt er det samme, som hvis du havde købt nye,” siger direktør for Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, til Ingeniøren.

Genbrugsvirksomheden har nemlig valgt at stille de samme krav til de gamle mursten, som der gælder for de nye. Stenene må dog kun bruges i murværk, hvor kravet til stenstyrken ikke overstiger en på forhånd defineret grænse, skriver Ingeniøren.

Fjernet usikkerhed
Tidligere har udfordringerne været, at der ofte mangler information om genbrugsmaterialernes egenskaber. Det er især et problem for rådgiverne, entreprenørerne og bygherrerne, for de skal tage ansvaret for brugen, forklarer Erik Krog Lauritzen fra Lauritzen Advising, der arbejder med genbrug i byggebranchen.

”Den største frygt er, at materialerne er forurenede. Men selv hvis der er styr på det, er man stadig nødt til at teste de genbrugte sten for at være sikker på, at de har de samme egenskaber som nye sten. Det er en udfordring, for udgangspunktet for de fleste bygherrer er, at genbrug ikke må være dyrere. Derfor vil man hverken have bøvl med den tekniske kvalitet eller forurening,” siger han.

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

Derfor har det været nemmest at bruge nye materialer, som hidtil har været de eneste materialer, der har kunnet CE-mærkes, fordi der ikke generelt findes harmoniserede standarder for genbrugte byggematerialer. Men med CE-mærkningen er det også for de genbrugte sten testet og angivet, hvor materialerne stammer fra, hvordan de er produceret, og hvilke tekniske egenskaber de har. 

Virksomheden Gamle Mursten forventer at sende det første parti CE-mærkede genbrugsmursten ud i løbet af første kvartal. Claus Juul Nielsen ser dog et større perspektiv i den nye certificering: 

»Standarden er jo åben, så andre kan kigge på, hvad der er blevet skabt her. På den måde sætter vi overliggeren for, hvad man skal kunne leve op til på dette marked,« siger han til Ingeniøren, og tilføjer at han forventer, at andre virksomheder, der prøver at genbruge byggematerialer direkte, vil gå samme vej.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle