Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation

For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.

Ved pantstationen i Roskilde Festivals campingområde vest kan gæsterne aflevere indsamlet pant. Ud over at kunne teste det nye system er hensigten også at højne mængden af indsamlet pant under festivaldagene..

01.07.2016

Katrine L. Zachariassen & Sarah S. Meier, CSR.dk

En stor plastpose med pant sendes ind i systemet, hvorefter pantenhederne tælles og indtægten gøres op..

Kigger man sig i disse dage omkring på campingområderne på Roskilde Festival, er det tydeligt, at der bliver drukket rigtig mange dåseøl og andre våde varer. For at gøre det lettere for de tørstige gæster og festivalens pantsamlere at returnere de mange dåser – og flasker – har Dansk Retursystem i år valgt at opstille en særlig pantstation på festivalens campingområde.

”Det særlige ved pantstationen er, at du kan aflevere mange pantenheder på én gang, og det tager ikke ret lang tid. Hvis man har op til 90 emballager, kan man få dem afleveret på under et minut”, siger Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem.

Frem for at aflevere én dåse eller flaske ad gangen, som man kender det fra pantautomater i supermarkeder, afleverer man her alle sine flasker og dåser samlet i én pose. Det betyder samtidig, at man slipper for at få fingrene smurt ind i gamle ølsjatter.

Læs også: Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding

En del af et pilotprojekt
Pantstationen, der er placeret på Festivalens campingområde vest, er specialdesignet til årets festival, men den er inspireret af de 12 pantstationer, som Dansk Retursystem allerede er ved at teste rundt omkring i Danmark. Og at det nye system også skal testet på Roskilde Festival, er der ifølge kommunikationsdirektør Hanne Luke flere gode grunde til.

”Det er godt at teste ting af på festivaler – særligt på Roskilde. Roskilde står i høj grad for innovation, bæredygtighed og genanvendelse, så der passer vores pantstation lige ind. Der er meget emballage på festivalen, og vi vil gerne teste, om det er muligt for festivalgæsterne at få samlet og afleveret noget mere pant, mens de er her”, siger hun.

Festivalgæsterne kan smide enkelte pantflasker eller -dåser i denne pose, som er stillet op foran pantstationen..

Et supplement til det nuværende system
Danskerne er ifølge Hanne Luke allerede gode til at returnere deres pantflasker. Derfor er der heller ikke tale om en erstatning for de traditionelle pantautomater, men i stedet om et supplement, der skal gøre det nemmere og hurtigere for danskerne at returnere store mængder pant på en gang.

”Lige nu oplever vi en historisk høj returprocent, og det vil vi gerne have skal fortsætte. Jo mere man kan hjælpe danskerne i forskellige forbrugssituationer, jo bedre er det”, siger Hanne Luke og forklarer, at planen er, at de nye pantstationer skal indgå i såkaldte knudepunkter, herunder genbrugspladser, i storcentre osv.

Her kan du se, hvordan pantstationerne fungerer (video)

Evaluering ved slutningen af 2016
Ved årets udgang skal pantstationerne evalueres, for det vides endnu ikke, om det nye system er rentabelt.

”Nu bruger vi det her år på at teste; vil danskerne bruge de nye stationer? Vi skal ingen økonomisk fortjeneste have ved det, vi skal ”bare” have det til at løbe rundt”, forklarer Helle Luke, der dog ser lyst på pantstationernes fremtid:

”Det nye system er kommet godt fra start, og antal afleverede pantenheder ligger på over en million for en del af stationerne. Det er svært at sige, hvor det bærer hen, men vi kan se, at folk er glade for dem, når de finder ud af, hvad de kan”, siger hun.

Dansk retursystem har foretaget en mindre forbrugeranalyse, der viser, at 75 procent af forbrugerne kommer tilbage til pantstationerne. Om den nye pantstation er at finde på Roskilde Festival igen til næste år, står dog ikke klart endnu.

En pose fyldt med pant sendes videre i systemet, og det er nu muligt at genanvende emballagen..

”Nu skal vi lige se, om det er noget, der giver mening i en festivalsituation. Er det noget, en festival kan bruge? Det skal vi blive klogere på. Så må vi se, om det ender med en reel løsning, ellers må vi prøve noget andet. Nu har vi jo teknologien”, siger Hanne Luke.

Læs også: Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

Når flasker og dåser skal indleveres i det nye pansystem, skal det ske i en særlig pantsæk. På årets festival koster sækken seks kroner, som gæsterne får retur igen, når posen plus indhold er leveret i automaten. I stedet for at få udleveret en flaskebon med sin pant bliver pengene fra indleveringen desuden sat ind på bankkontoen inden for ti dage.

I det nye system kan man også aflevere flasker og dåser uden pantmærke – dog uden at få penge for dem. Men når de indleveres bliver de genbrugt til nye flasker og dåser i stedet for at havne i skraldespanden.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online