Frederiksbergs socialdemokrater vil indføre whistleblower-ordning
Socialdemokraterne i Frederiksberg Kommune vil implementere en instans, som kan afsløre kritisable og ulovlige forhold blandt medarbejdere og underleverandører.
Nu vil Socialdemokraterne gøre det muligt for ansatte og borgere i Frederiksberg Kommune at anmelde kolleger eller underleverandører til en såkaldt whistleblower. Dermed kan kommunen blive den første til at indføre ordningen, som i forvejen er brugt i det danske erhvervsliv hos blandt andet Vestas og Novozymes.
Whistle-bloweren, som i gængs tale er en betegnelse for en person, der afdækker kritisable eller ulovlige forhold i selskaber, organisationer eller offentlige institutioner, skal igangsætte en undersøgelse, hvis der er begrundet mistanke om for eksempel bestikkelse eller nepotisme.
Ordningen går helt konkret ud på, at medarbejdere eller borgere kan henvende sig via telefon eller e-mail til en anonym instans, som enten bliver et eksternt firma eller en medarbejder i kommunen. Derfra kan mistanken undersøges, så der enten kan blive rettet op på problemerne, eller så mistanken kan afkræftes, siger Katrine Lester (S), 2. viceborgmester i Frederiksberg Kommune. Ifølge hende er en whistleblower-ordning vigtig for at vise, at der i disse sparetider bliver taget hensyn til skatteborgernes penge samt for, at borgerne kan føle sig mere trygge.
Men det er vigtigt at understrege, at anmeldelserne kun kan vedrøre ansatte og leverandører og altså ikke almindelige borgere, siger Katrine Lester. Hun regner med, at ordningen vil blive taget seriøst og frygter ikke useriøse henvendelser, selvom de nok vil forekomme.
Forslaget skal først tages op i kommunalbestyrelsen, hvorefter det er er op til politikerne at afgøre, om whistlebloweren skal blive en realitet.
Jeg håber, at vi kan implementere ordningen allerede til sommer, såfremt der er flertal. Hvis det går godt, tror jeg, det er realistisk, at andre kommuner vil indføre lignende tiltag, siger Katrine Lester.
Det er intentionen, at ordningen først skal køre i en forsøgsperiode på et til to år for at se, om den har effekt.
- MS