Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej

Frederiksberg Kommunen bryster sig af at være såkaldt ”kurveknækker-kommune”, men alligevel er kommunens elforbrug steget stødt siden 2006.

I 2008 skriver daværende borgmester Mads Lebech under på, at Frederiksberg Kommune vil reducere sit elforbrug med 5 procent målt fra 2006 til udgangen af 2012. Fra 2006 til i dag er elforbruget i stedet steget med 13,5 procent. Foto: Go' Energi.

05.03.2012

CSR.dk

Elmålerne galoperer hurtigere og hurtigere i Frederiksberg Kommunes bygninger, selvom kommunen i 2008 forpligtigede sig til at stoppe stigningen i elforbruget ved at underskrive en såkaldt kurveknækker-aftale med Go’ Energi. (Tidligere Elsparefonden).

Konkret skrev kommunen under på, at elforbruget i kommunens bygninger skal være reduceret med fem procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006-forbruget, som var på 13,3 millioner kWh. Det mål ser dog ud til at blive overordentligt svært at nå, for siden 2006 er elforbruget, i stedet for at falde, steget i både 2007, 2009 og 2010, hvor det nåede 15,1 millioner kWh. Det viser tal fra Kommunens eget klimaregnskab. Omregnet til procent lyder stigningen på hele 13,5 procent fra 2006 til 2010.

Erkender problemet
Kurven er altså på ingen måde knækket, og i Frederiksbergs Kommune erkender klimamedarbejder Susanne Jacobsen, at det er umuligt at nå det mål, som blev sat i 2008.

”Det er ikke realistisk at nå målet om at have reduceret elforbruget med 5 procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006, dertil har stigningen været for høj de foregående år,” erkender Susanne Jacobsen overfor csr.dk.

Hun forklarer, at kommunen har satset meget på at nedbringe elforbruget de seneste år, men samtidig er der også lavet mange nye tiltag, som har kostet dyrt på strøm-kontoen. Hun nævner et elspare-projekt i kommunens daginstitutioner som et konkret eksempel.

Køkkener åd besparelse
”Vi har udskiftet belysningen i en række daginstitutioner, og det reducerede deres elforbrug med cirka seks procent. I samme periode har vi dog også været nødt til at lave nye køkkener i daginstitutionerne, fordi vi skal kunne tilbyde madordning. Det har kostet meget strøm at bygge køkkenerne op og gøre dem funktionsdygtige til at servere varm mad, så alt i alt er elforbruget i dagsinstitutionerne desværre steget, ” siger Susanne Jacobsen og forklarer, at det er den type problemstilling, som kommunen kæmper med i alle de kommunale bygninger.

Umuligt at kontrollere kurveknækkere
Erhvervsmagasinet CSR ville gerne have undersøgt, om Frederiksberg er den eneste af de i alt 70 danske kurveknækker-kommuner, som ikke overholder deres forpligtigelse til at sænke elforbruget.
Det har dog vist sig at være en overraskende stor udfordring, da mange kommuner tøver med at udlevere tallene eller angiver, ”at den måde de opgør tallene på, har ændret sig”. Dermed er det i mange tilfælde umuligt at få et reelt billede af, hvordan elforbruget har udviklet sig over flere år.

Hos Go’ Energi ønsker man heller ikke at offentliggøre tallene for de enkelte kurveknækkere, til trods for at organisationen hvert kvartal sender specifikke opgørelser over elforbruget til de energiansvarlige i kommunerne.
I Frederiksberg Kommune har man endnu ikke besluttet sig, om der skal laves er ny kurveknækker-aftale med Go’ Energi, når den nuværende udløber ved årets udgang.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

16.10.2024CSR.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

15.10.2024CSR.dk

Lidls nye hovedkontor opnår højeste grad af DGNB-certificering og særlig udmærkelse

14.10.2024BSR

Sponseret

An Impact-Based Approach to Responsible AI

14.10.2024MäRK

Sponseret

Fra bæredygtighedstænkning i erhvervslivet til forretningstænkning i bæredygtighed

14.10.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Besøg hackernes verden og beskyt dig bedre mod cyberangreb

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online