Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej

Frederiksberg Kommunen bryster sig af at være såkaldt ”kurveknækker-kommune”, men alligevel er kommunens elforbrug steget stødt siden 2006.

I 2008 skriver daværende borgmester Mads Lebech under på, at Frederiksberg Kommune vil reducere sit elforbrug med 5 procent målt fra 2006 til udgangen af 2012. Fra 2006 til i dag er elforbruget i stedet steget med 13,5 procent. Foto: Go' Energi.

05.03.2012

CSR.dk

Elmålerne galoperer hurtigere og hurtigere i Frederiksberg Kommunes bygninger, selvom kommunen i 2008 forpligtigede sig til at stoppe stigningen i elforbruget ved at underskrive en såkaldt kurveknækker-aftale med Go’ Energi. (Tidligere Elsparefonden).

Konkret skrev kommunen under på, at elforbruget i kommunens bygninger skal være reduceret med fem procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006-forbruget, som var på 13,3 millioner kWh. Det mål ser dog ud til at blive overordentligt svært at nå, for siden 2006 er elforbruget, i stedet for at falde, steget i både 2007, 2009 og 2010, hvor det nåede 15,1 millioner kWh. Det viser tal fra Kommunens eget klimaregnskab. Omregnet til procent lyder stigningen på hele 13,5 procent fra 2006 til 2010.

Erkender problemet
Kurven er altså på ingen måde knækket, og i Frederiksbergs Kommune erkender klimamedarbejder Susanne Jacobsen, at det er umuligt at nå det mål, som blev sat i 2008.

”Det er ikke realistisk at nå målet om at have reduceret elforbruget med 5 procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006, dertil har stigningen været for høj de foregående år,” erkender Susanne Jacobsen overfor csr.dk.

Hun forklarer, at kommunen har satset meget på at nedbringe elforbruget de seneste år, men samtidig er der også lavet mange nye tiltag, som har kostet dyrt på strøm-kontoen. Hun nævner et elspare-projekt i kommunens daginstitutioner som et konkret eksempel.

Køkkener åd besparelse
”Vi har udskiftet belysningen i en række daginstitutioner, og det reducerede deres elforbrug med cirka seks procent. I samme periode har vi dog også været nødt til at lave nye køkkener i daginstitutionerne, fordi vi skal kunne tilbyde madordning. Det har kostet meget strøm at bygge køkkenerne op og gøre dem funktionsdygtige til at servere varm mad, så alt i alt er elforbruget i dagsinstitutionerne desværre steget, ” siger Susanne Jacobsen og forklarer, at det er den type problemstilling, som kommunen kæmper med i alle de kommunale bygninger.

Umuligt at kontrollere kurveknækkere
Erhvervsmagasinet CSR ville gerne have undersøgt, om Frederiksberg er den eneste af de i alt 70 danske kurveknækker-kommuner, som ikke overholder deres forpligtigelse til at sænke elforbruget.
Det har dog vist sig at være en overraskende stor udfordring, da mange kommuner tøver med at udlevere tallene eller angiver, ”at den måde de opgør tallene på, har ændret sig”. Dermed er det i mange tilfælde umuligt at få et reelt billede af, hvordan elforbruget har udviklet sig over flere år.

Hos Go’ Energi ønsker man heller ikke at offentliggøre tallene for de enkelte kurveknækkere, til trods for at organisationen hvert kvartal sender specifikke opgørelser over elforbruget til de energiansvarlige i kommunerne.
I Frederiksberg Kommune har man endnu ikke besluttet sig, om der skal laves er ny kurveknækker-aftale med Go’ Energi, når den nuværende udløber ved årets udgang.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)