Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

En ny metode til at fremstille tekstil skal erstatte blandt andet mikroplast med plantefibre, mindske brugen af kemi og reducere udledningen af drivhusgasser i tekstilindustrien

Foto: 123RF.com

23.08.2024

CSR.dk

I Danmark køber vi omkring 75.000 tons tekstil hvert eneste år, og det sætter tydelige spor i klimaregnskabet. Ifølge Europa-Parlamentet står tøjindustrien globalt for ti procent af klodens samlede CO2-udledning, og det skaber store affaldsmængder i form af mikroplast, kemi og kasserede tekstiler.

Derfor er der efterspørgsel efter nye bæredygtige løsninger til at producere tekstiler.

Med projektet BioFibreLoop skal forskere fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) finde nye produktionsmuligheder, hvor man for eksempel erstatter langsomt nedbrydelig plast og farlige kemikalier i tekstilerne med bionedbrydelige og genanvendelige materialer.

Forskerne forventer, at metoden vil reducere udledningen af drivhusgasser med 3-7 tons per tons produceret tekstil. Metoden vil ifølge forskerne medføre 50-90 procent genanvendelse af tekstilerne og reducere udledningen af drivhusgasser med 20 procent i forhold til de metoder, der anvendes i dag.

”I projektet erstatter vi tekstiler af traditionelle plastmaterialer såsom polyester med materialer af plantefibre og bionedbrydelig plast. Desuden vil vi gennem laserteknologi lave fysiske nano- og mikrostrukturer i tekstilerne, der er inspireret af naturlige biologiske teknologier. Laserteknologien skal bruges til at opnå anti-bakterielle, selvrensende, vand- og olieafvisende egenskaber i tekstilet”, siger Keld Alstrup Jensen, professor på NFA.

Vil bidrage til sundere arbejdsmiljø for tekstilarbejdere

Udover at gavne kloden vil BioFibreLoop-projektet også bidrage til et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø på tekstilfabrikkerne.

En gennemgang af den videnskabelige litteratur i Journal of Occupational Health viser nemlig, at udledning af støv og kemiske dampe stadig er årsag til, at tekstilarbejdere udvikler sygdomme og helbredsmæssige mén.

Når man tager de farlige kemikalier ud af tekstilproduktionen, fjerner man også risikoen for, at farlige kemikalier påvirker medarbejdernes helbred. Der er dog fortsat risici forbundet med udsættelse for støv og fibre i de nye materialer, som forskerne skal undersøge.

”Vores mål og ambition er at finde nye metoder til at fremstille tekstil, som vil imødekomme de udfordringer, tøjindustrien står over for. Derfor fokuserer vi på at minimere miljøpåvirkningen og samtidig skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for medarbejderne”, siger Ana Sofia Fonseca, seniorforsker på NFA.

Europæisk samarbejde kan hjælpe udfordret industri

BioFibreLoop-projektet er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation og involverer 13 partnerorganisationer fra ni europæiske lande. Indledningsvist vil gruppen bag BioFibreLoop udvikle tekstil til arbejdstøj, træningstøj og friluftstøj.

Om BioFibreLoop:

Med BioFibreLoop vil forskerne udvikle fremtidens bæredygtige tekstil ved at:

  • skabe et sundere og mere sikkert arbejdsmiljø på tekstilfabrikker ved at fjerne farlige kemikalier, som kan føre til sygdomme blandt medarbejdere.
  • anvende tæt på 100 procent bionedbrydelige eller genanvendelige materialer til at fremstille tekstil.
  • reducere udledning af drivhusgasser med 20 procent i forhold til den tilsvarende produktion med nuværende teknologi.
  • BioFibreLoop er et samarbejde mellem 13 partnere fra ni europæiske lande, herunder syv forskningsenheder, fem industriaktører og et konsulent- og rådgivningsfirma.
  • NFA's opgave er at lede sikkerheds- og bæredygtighedsanalysen i projektet og have fokus på de potentielle risici, der er for forbrugere og særligt medarbejdere i tekstilindustrien.
  • Projektet startede officielt i juni 2024, og samarbejdet om udviklingen af BioFibreLoop løber frem til 2027, hvor partnerorganisationerne forventer at kunne levere patenterede teknikker til at lave det bionedbrydelige tekstil.
  • Projektets tovholder og koordinerende organisation er Det Tyske Institut for Forskning i Tekstil og Fibre (DIFT) i Denkendorf. Teknologierne bag BioFibreLoop og genanvendelsen af bio-baserede materialer bliver udviklet i tre pilotprojekter i hhv. Østrig, Tyskland og Tjekkiet.
  • BioFibreLoop-projektet er støttet af Horisont Europa, der er EU’s rammeprogram for forskning og innovation.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

18.09.2024CSR.dk

Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

17.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Et mål om en grønnere fremtid

17.09.2024CSR.dk

18 offentlige bygherrer: Grønt gearskifte skal sikre emissionsfrie arbejdsmaskiner i hele Danmark

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør