Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

Klimaforandringernes voldsomme vejr har kostet danske bolig- og virksomhedsejere oversvømmelser for milliarder. Derfor foreslår F&P – forsikrings- og pensionsbranchen - hjælp til dem, hvis boliger og virksomheder er i høj risiko for gentagne oversvømmelser. Det sker med fem konkrete forslag til klimasikring.

Foto: Flickr

16.09.2024

CSR.dk

Sommeren 2024 blev den vådeste i 10 år. Foråret blev det vådeste siden målinger af den slags begyndte. Og vinteren var også rekordvåd.

Konsekvenserne af klimaforandringerne er blevet konkrete, og F&P – forsikrings- og pensionsbranchen - skønner, at der i 2023 blev brugt tre milliarder kroner på erstatning og genopbygning efter vildt vejr og de oversvømmelser, der følger med. F&P spiller derfor ud med fem konkrete forslag til, hvordan man kan hjælpe danske bolig- og virksomhedsejere, der er truet af vildt vejr.

“Forholdet mellem, hvor meget vi bruger på at genopbygge efter skader, og hvor meget vi bruger på at forebygge, at de sker, er helt skævt. Vi skal investere massivt i klimasikring, og vi bør i hvert fald på nationalt plan investere det samme, som vi bruger på at genopbygge – altså tre milliarder kroner om året frem mod 2030,” siger Kent Damsgaard, administrerende direktør, F&P.

"Forholdet mellem, hvor meget vi bruger på at genopbygge efter skader, og hvor meget vi bruger på at forebygge, at de sker, er helt skævt." siger Kent Damsgaard, administrerende direktør, F&P.

F&P foreslår bl.a. en klimasikringspulje på 700 mio. kroner om året frem mod 2030 til klimasikring af ejendomme, der igen og igen oplever klimaskader. Men branchen foreslår også en pulje på 350 mio. kroner om året frem mod 2030, der kan give bolig- og virksomhedsejere tilskud til at flytte deres ejendomme væk fra de mest klimaudsatte områder. Samtidig foreslås en pulje, hvor man kan søge tilskud til at rive en ejendom ned, hvis klimasikring ikke længere giver mening.

“Tusindvis af danskere har prøvet at stå i den ulykkelige situation, at deres hus eller virksomhed er blevet oversvømmet og deres værdier forsvundet i vandmasserne. Det antal bliver ikke mindre fremover – tværtimod. Og vi mener, det er helt nødvendigt, vi tager hul på den svære samtale: Skal alle ejendomme bevares? Og kan alle egne af Danmark bebygges? Og hvis ikke, hvordan hjælper vi så de borgere, der står i en svær situation med en værdiløs ejendom?” siger Kent Damsgaard.

F&P foreslår også at øge indsatsen for at udbrede ”grønne lån” til finansiering af klimasikring, og at afsætte en pulje på 250 mio. kroner om året i tre år til håndværkerfradrag målrettet klimasikring af private boliger.

“Vi er nødt til at handle hurtigt, for ændringerne i klimaet og de skader, der følger i kølvandet, venter ikke. Ellers risikerer vi, at der i nær fremtid vil findes ejendomme, der er så dyre at forsikre, at de i praksis ikke kan forsikres. Nu har vi spillet ud med en række konkrete forslag og et bud på, hvad de koster – og så glæder vi os til en dialog med regeringen og Folketinget,” siger Kent Damsgaard.

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online