Forretningsmodeller for fremtiden: forandring i tidobbelt hastighed

En ny rapport argumenterer for at skrue alvorligt op for udviklingen af nye forretningsmodeller. Det handler om overlevelse, om store muligheder og om FN’s Sustainable Development Goals (SDGs). 

Det er en kritisk fase i udviklingen af det globale erhvervsliv. Hvem fortsætter med op ad kurven til den nye virkelighed, og hvem falder ud?.

16.12.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ifølge rapporten – Breakthrough Business Models: Exponentially More Social, Lean, Integrated and Circular – er SDG’erne en ”bestillingsseddel fra fremtiden” rettet mod globale virksomhedsledere, som skal indse deres eget og deres virksomheder potentiale. Det er en langt mere radikal dagsorden, end de fleste virksomhedsledere endnu har indset, og det kommer til at have dybtgående betydning for hvordan virksomheder tænker og handler, forklarer forfatterne:

”Alt for mange virksomhedsledere i hele verden har brugt udvandende udgaver af bæredygtighedsdagsordenen som en slags sovepude når de kom i kontakt med systemiske udfordringer. Vores rapport er en praktisk vejledning, til dem som anerkender, at udfordringen ikke længere er at ”build the business case”, men hvordan man udvikler og implementerer de  forretningsmodeller, som er nødvendige for at skabe nye former for finansiel og ikke-finansiel værdi,” siger John Elkington, ophavsmand til rapporten, leder af Volans Ventures og i øvrigt manden der opfandt begrebet den tredelte bundlinje.

”Der er brug for et helt nyt mindset – et der ikke bare fokuserer på at begrænse en virksomheds negative påvirkninger, men også på at øge dens positive påvirkninger. Og ikke mindst – det er faktisk helt afgørende – skal man være indstillet på at skifte fra gradvis til eksponentiel forandringshast,” fortsætter han.

Bag rapporten

Rapporten er udarbejdet af og kan downloades hos det engelske konsulent- og analysehus Volans. Den er bestilt af The Business and Sustainable Development Commission, som er en etårig kommission nedsat under World Economic Forums årsmøde i januar 2016. Den har til formål at udvikle en stærk fortælling om, hvorfor den private sektor skal gribe bæredygtig udvikling og se det som den største økonomiske mulighed i generationer. Kommissionens medlemmer er en imponerende liste af berømte erhvervs- og organisationsledere fra hele verden.

Fremtidsparate forretningsmodeller
Ifølge rapportens konklusioner, så er alle virksomheder nødt til at finde ud af, om deres forretningsmodel passer til den forandrede markedsvirkelighed og de geopolitiske realiteter som ligger forude. Det man skal se på er, om ens forretningsmodel kan overleve i den nye virkelighed, om den er en ”breakthrough business model”.

Men hvordan ser sådan en ud? Ifølge rapporten er der fire særlige kendetegn. Den er:

  • Social – som betyder, at den leverer mere end finansiel værdi, så den påvirker mennesker positivt både nu og i fremtiden.
  • Lean – som betyder, at den udnytter alle former for kapital optimalt: fysisk kapital, finansiel kapitel, menneskelige og intellektuelle ressourcer, samt social og naturkapital.
  • Integreret – som betyder, at alle typer af målsætninger, alle tre bundlinjer, bruges til at lede virksomheden
  • Cirkulær – som betyder, at den bruger ressourcer bæredygtigt i teknologiske og biologiske kredsløb.

Tidobbelt – ikke ti procent
”Eksponentiel forandringshastighed”. Det kan de jo sagtens sige i deres rapport, men hvad betyder det? Svaret i rapporten er, at det ikke handler om at have målsætninger, der handler om at forbedre sin performance med hverken en eller ti procent, det handler om ti gange så meget eller så lidt af noget og på kort tid. Fordi branche efter branche støder på fundamentale forandringer i deres markeder, bl.a. pga. nye aktører, nye digitale muligheder og nye samfundsmæssige nødvendigheder.

Forfatterne peger på energisektoren som et godt eksempel. I løbet af bare fem år har de førende forsyningsselskaber i EU mistet halvdelen af deres værdi – mere end 500 milliarder Euro. De er det, man i 1970’erne kaldte ”samspilsramte”, dvs. at en række forhold samtidigt belaster en og at man derfor har svært ved at fungere. I energisektoren handler det om politiske og lovgivningsmæssige pres, som skubber kul og a-kraft ud, samtidig med en hastig vækst i udbuddet af vedvarende energi med hastigt faldende produktionsomkostninger. Så de gamle forretningsmodeller fungerer simpelthen ikke mere. De er helt enkelt nødt til at genopfinde sig selv, hvis de vil overleve.

Der er brug for et helt nyt mindset – et der ikke bare fokuserer på at begrænse en virksomheds negative påvirkninger, men også på at øge dens positive påvirkninger.

John Elkington, stifter og leder af Volans

Et andet eksempel er bilindustrien. Ved en bilmesse i Los Angeles i 2014, holdt John Zimmer en tale. Han er medstifter af Lyft, en californisk delebilsservice baseret på en app, hvor private kører sammen, og han præsenterede bilbranchen over for et valg. Han forklarede kort og godt, at tilhørerne, som repræsenterede bilproducenter osv, kunne prøve at bekrige den udvikling, at folk i fremtiden ikke vil eje biler selv, men at det nok ikke ville falde ud til deres fordel. Alternativt, sagde han, kunne de indstille sig på, at sådan ville det blive. ”Det er virkeligt, alvorligt og kommer til at ændre jeres verden,” sagde han. Lad os bare sige, at den udtalelse ikke faldt i god jord.

Men bare to år senere har General Motors lavet store investeringer i både Lyft og i en softwareudvikler specialiseret i selvkørende biler. Og Uber har, ifølge John Elkington, højere markedsværdi end Ford og Honda.

“Det der sker i bilindustrien er et slående eksempel på hvordan disruption ser ud,” siger John Elkington. ”Det, som for et par år eller tre siden forekom umuligt virker nu til at være helt uundgåeligt. Mange andre brancher står overfor et lignende krav om at genopfinde sig selv. Og forretningsmodeller er nøglen til det hele. Om de holder eller ej.”

Rapporten er udarbejdet af og kan downloades hos det engelske konsulent- og analysehus Volans. Den er bestilt af The Business and Sustainable Development Commission, som er en etårig kommission nedsat under World Economic Forums årsmøde i januar 2016. Den har til formål at udvikle en stærk fortælling om, hvorfor den private sektor skal gribe bæredygtig udvikling og se det som den største økonomiske mulighed i generationer. Kommissionens medlemmer er en imponerende liste af berømte erhvervs- og organisationsledere fra hele verden.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen