"Forretningsmodellen skal vendes om, hvis vi skal bekæmpe madspild seriøst"

Både Ikea og Nestlé taler om at gentænke forsyningskæden for fødevarer som et vigtigt skridt i kampen for at nedbringe madspild. Bl.a. handler det om at øge forudsigeligheden, og så skal der sættes ind på adskillige fronter.

CEO for Nestlé Nordic, Michiel Kernkamp, taler på sidste uges World Food Summit på Christiansborg. Foto: Anders Kampmann.

01.09.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

På den baggrund inviterede Miljø- og fødevareministeriet i sidste uge en stribe internationale selskaber og organisationer til en session om netop bekæmpelse af madspild, som en del af ministeriets World Food Summit på Christiansborg.

Blandt de første talere var Nestlés nordiske chef, Michiel Kernkamp, der adresserede gastronomisektorens rolle i forhold til at give inspiration til nye forretningsmodeller, der sørger for at udnytte ressourcerne bedre og dermed forhindre spild.

Han opfordrede til, at vi alle sammen skal blive bedre til at forudsige vores forbrug af fødevarer lige fra jord til bord.

Gennemsigtighed vil eliminere spild
”Helt grundlæggende kræver det, at den eksisterende forretningsmodel bliver vendt om, hvis vi skal lykkes. I stedet for, at producenterne høster det, de tror forhandlerne vil købe, og butikkerne indkøber det, de tror de kan sælge til kunderne, så processen starte i den anden ende. Hvis vi spiser det, vi laver, tilbereder vi det, som vi opbevarer, opbevarer det, som vi køber, mens detailhandlen køber det, der produceres, og producenterne kun producerer ud fra, hvad landmænd høster, så ville der ikke gå mad til spilde”, sagde han.

En forudsætning for, at det kan lykkes, er ifølge Kernkamp, at aktørerne i fødevareforsyningskæden tager åbenhed og gennemsigtighed til sig på et højere niveau, end vi har set tidligere. Det indebærer også samarbejde mellem konkurrenter på markedet, men det er nødvendigt for at komme problemet til livs, påpegede han.

”Alle dele af fødevareforsyningskæden skal arbejde bedre sammen og informere hinanden bedre for at øge forudsigeligheden. Vi skal alle være gennemsigtige på en måde, vi ikke har set i verden før. Hvis alle led i fødevareforsyningskæden ved præcis, hvad den næste del i kæden vil bruge, ville madspild være en ting fra fortiden”, sagde Michiel Kernkamp, der i øvrigt har blogget på Huffington Post om emnet sammen med Selina Juul.

Der skal mindre mad i skraldespanden i Ikea restauranter, der derfor vil gennemgå både forsyningskæde og serveringssetup for at mindske spildet. Foto: Ikea.

Indsats på flere områder
En af de virksomheder, der for nylig har sat ind på området, er svenske Ikea, der for et par måneder siden gjorde status for sin Food is Precious-indsats, som inden 2020 skal reducere madspild med 50 procent i alle kædens varehuse.

Selvom de fleste – af indlysende årsager – først og fremmest forbinder Ikea med møbler og andet inventar til hjemmet, så er koncernen også en endog meget stor aktør på restaurationsområdet, med 650 mio. serverede måltider i sine knap 400 varehuse verden over på årsbasis.

Læs også: Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast og -træ

Derfor er det også en omfattende opgave, selskabet har sat sig for, og af samme årsag er planen også at sætte flere forskellige steder. Dels indfører man et it-system og en vægt, der registrerer mængden af spildt mad, og dermed lader medarbejderne få indsigt i, hvor det er, der produceres for meget mad, og dels ser man bredt på de mange led i kæden inden maden når til restauranterne.

”Vi vil gentænke hele vores supply chain på madområdet, helt fra indkøbsstadiet og frem til, hvordan setuppet omkring serveringerne ser ud. Eksempelvis ser vi bl.a. på portionsstørrelserne i de enkelte restauranter, hvor der er regionale forskelle. I USA er der eksempelvis 15 kødboller i en portion, mens der kun er 12 i Europa, og der kan man justere, fx ved at fortælle folk om mulighederne for mindre størrelser. Her vil vi gerne være informative uden at dømme folk. Så vi vil tage mange forskellige skridt i retning af madbæredygtighed”, sagde adm. direktør for IKEA Food, Michael La Cour, til sessionen, og nævnte i øvrigt hestekødsskandalen fra 2013 som ”et wake-up call” i forhold til, hvordan koncernens fødevareforsyningskæde er skruet sammen – noget man også ændrede på efterfølgende.

Den såkaldte Treatbox er udviklet af Unilever Food Solutions, REFOOD-mærket og KLS PurePrint af Cradle to Cradle-certificeret, 100 procent bionedbrydelig emballage. Foto: Treatbox.

Udover ændringerne på de indre linjer, hvor Ikea fokuserer indtil videre, så har man også planer om at introducere en miljøvenlig og nedbrydelig æske, som kunderne kan transportere deres eventuelle overskydende mad fra restauranterne med hjem i. Den såkaldte Treatbox vil blive placeret på bordene i Ikeas restauranter, så kunderne nemt kan tage deres madrester med hjem.

Virksomhedernes ansvar for løsninger, viden og samarbejde
De øvrige talere ved sessionen omfattede bl.a. CEO for ingrediensproducenten Chr. Hansen, Cees de Jong, der pegede på behovet for ”nemme, plug-and-play-løsninger” og det ansvar, virksomhederne har for at levere dem.

I forlængelse heraf pointerede professor og direktør for Oxford Martin Programme on the Future of Food, Charles Godfray, at vi har ”brug for mere viden om spild”, i form af det, han kaldte ”food intelligence”, som både inkluderer virksomheder og forbrugeres behandling af fødevarer med bedst mulig udnyttelse for øje.

Læs også: Wefood redder over 100 tons mad fra madspildsdøden

Endelig argumenterede CEO for UK Waste and Resources Action Programme (WRAP), Marcus Gover, for at det er nødvendigt med et “værdiskifte i forhold, hvad folk køber”, eksempelvis når det kommer til ’grimme grønsager’, og varer, der nærmer sig udløbsdatoen. Netop holdbarhedsstempler og lign. er noget, der ”kan skabe forvirring”, og hvor retailere har ”et stort ansvar” for at sætte ind og ”skabe samarbejde”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København