Forbrugerrådet Tænk opstiller seks kriterier, som klimamærkning af fødevarer skal opfylde

En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at det haster med at få udarbejdet et klimamærke, som forbrugerne kan navigere efter i indkøbssituationen. Derfor har organisationen udarbejdet seks kriterier for mærkeningen, så forbrugere bedst muligt kan shoppe klimavenligt.

"Vi mener, at undersøgelsen understreger, at det haster med at få udarbejdet et klimamærke, som kan hjælpe forbrugerne med at navigere i indkøbssituationen," lyder det ifølge Forbrugerrådet Tænk..

27.06.2023

CSR.dk

En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viste for nyligt, at danske forbrugere har vanskeligt ved at gennemskue, hvilken mad de skal vælge i supermarkedet for at mindske deres klimaaftryk.

Tre ud af fire adspurgte svarede, at de havde svært ved at gennemskue, hvilket klimaaftryk fødevarerne har. Og kun to ud af 1.144 adspurgte forbrugere kunne placere otte almindelige madvarer i den rigtige rækkefølge efter, hvor klimabelastende de var.

Læs også: Debat om klimamærke splitter arbejdsgruppe i to

Ifølge organisationen efterspørger forbrugerne derfor mere information i indkøbssituationen om fødevarers klimaaftryk.

"Vi mener, at undersøgelsen understreger, at det haster med at få udarbejdet et klimamærke, som kan hjælpe forbrugerne med at navigere i indkøbssituationen og dermed bidrage til den grønne omstilling. Derfor bør de danske myndigheder indføre en klimamærkning af fødevarer, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe mere klimavenlige valg på et ensartet og oplyst grundlag," lyder det fra Forbrugerrådet Tænk på deres hjemmeside.

Selv har organisationen en række foreslag til, hvordan man kan sikre, at et sådan klimamærke lever op til uafhængighed, troværdighed og forbrugervenlig kommunikation.

Læs også: Forbrugere overdriver bæredygtige valg: ”Praktik står i vejen for gode intentioner”

Det har udmundet sig i seks kriterier, blandt andet at myndighederne skal drive udvikling, implementering og kontrol, at det skal være muligt at sammenligne fødevarer på tværs af kategorier, at både de gode og de dårlige klimavalg skal mærkes, og at mærkningen ideelt set skal være obligatorisk.

Derudover foreslår forbrugerorganisationen, at kommunikere klimaaftrykket med en skala i farvekoder i mindst fem trin, som forbrugerne kan forstå, og at mærkningen baseres på uafhængig klimadata udregnet på produkttypeniveau.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle