Forbrugerrådet savner åbenhed i danske supermarkeders CSR-arbejde

Når der indkøbes frugt og grønt fra udviklingslande, tilslutter supermarkederne i Danmark sig FN's menneskerettigheder og internationale erklæringer om beskyttelse af arbejderes rettigheder på papiret. Men i praksis er situationen anderledes.

Danske supermarkeder oplyser ikke om kontrollen af deres underleverandører af frugt og grønt. Foto: Photos.com.

27.01.2014

CSR.dk

Forbrugerrådets Tænk har analyseret og testet danske supermarkeders samfundsansvar og CSR-arbejde, når supermarkederne indkøber frugt og grønt fra udviklingslandende.

Ingen af supermarkederne i testen scorer over middel, og alle får kritik for manglende åbenhed omkring kontrolarbejdet af deres leverandører. Det skriver Taenk.dk.

I testen scorer Coop og Rema1000 flest point grundet en større adgang til information om kontrollen med leverandørerne end hos konkurrenterne.

Læs også: Dansk Standard i spidsen for internationalt samarbejde

Dansk Supermarked og Lidl placerer sig i midten, mens Aldi får dumpekarakter, da virksomheden stort set intet fortæller offentligt om sit arbejde med samfundsansvar og ikke ville deltage i undersøgelsen.

Kontrol af underleverandører 
Supermarkederne kontrollerer deres leverandører, men Tænk rejser alligevel kritik, da det ikke fremgår af supermarkedernes CSR-information, hvordan, hvem og hvad de kontrollerer hos deres underleverandører af frugt og grønt.

Læs også: Supermarkedskunder giver 1,5 mio. kroner til syriske flygtninge

Når det ikke handler om frugt og grønt, så oplyser supermarkederne dog i langt større grad om kontrollen af leverandørerne. Her findes en del rapporter og hjemmesider om deres CSR- arbejde.

Større fokus på CSR i fremtiden
Tænk oplyser, at Coop siden 2010 har offentliggjort statistik om arbejdsvilkår hos leverandører fra Fjernøsten, dog kun non-food.

”Vi har koncentreret os om Fjernøsten i første omgang, da mange asiatiske lande er højrisikolande. Her er der størst risici for børnearbejde eller grove arbejdsforhold for ansatte. Og vi fortæller gerne om resultaterne”, siger Ulla Riber, CSR-projektchef i Coop, til taenk.dk.

I 2015 forventer Coop at offentliggøre informationer om arbejdsvilkår hos leverandører over hele verden, ikke kun fra Fjernøsten, og målet er, at en tredjedel af kontrolbesøg hos underleverandørerne skal vise acceptable forhold.

Læs også: Bilka lancerer CSR-projekt

Hos Dansk Supermarked er målet i første omgang at få alle leverandører kontrolleret. Derefter kan der opsættes mål.

”Samfundsansvar var ikke et strategisk fokusområde, før jeg blev chef for området i 2013. Vi har nu færdiggjort en ny strategi, så der er meget i støbeskeen de næste år. Et af de første skridt bliver at vælge de områder, vi vil måle vores indsats på”, udtaler Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked, til taenk.dk.  

-TK

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

19.11.2025CSR.dk

Business casen for bæredygtighed – hvad betyder det?

19.11.2025CSR.dk

Trods lettere regler investerer kommunerne stadig ikke i solceller

18.11.2025CSR.dk

Danmark står uden for ny grøn koalition for skat på privatfly

18.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab førte til 40 tons mindre plastspild om året hos CK Produktion

18.11.2025Valified

Sponseret

Bestyrelsens blinde vinkel: ESG er ikke så komplekst, som mange tror

17.11.2025CSR.dk

Danske virksomheder vil koble klima med sikkerhed og uafhængighed på COP30

14.11.2025CSR.dk

Grøn strøm fra den rådne banan: Der skal være mere inddragelse

14.11.2025CSR.dk

Ørsted fuldender sin grønne omstilling: 98 procent lavere CO2-udledning

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

UN Global Compact Network Denmark
Workshop
Kom godt i gang med ESG og arbejdet med bæredygtighed i praksis - Århus

Dette arrangement har til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang med at lave en ESG-opgørelse eller allerede har taget de første skridt mod bæredygtighed, men har behov for konkrete værktøjer, viden og sparring for at komme videre i praksis.

Dato

19.11.2025

Tid

12:00

Sted

Rytoften 3, 8210 Aarhus, Danmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27002:2022 Foundation - Certificeret af PECB

Vores ISO/IEC 27002 Foundation giver dig det nødvendige overblik over de nye sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af informationer. Kurset afvikles som fysisk klasseundervisning og giver adgang til at tage online-eksamen og opnå den tilhørende ISO/IEC 27002 Foundation certificering hos PECB.

Dato

20.11.2025

Sted

København Ø

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2025 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia