Fonde og rådgivere imponerede af Unleash

Aktører som Hempel Fonden, Rambøll og Deloitte i Danmark deltog i Unleash 2019 for at støtte op om de mange idéer. Engagement omkring verdensmålene og eventens enorme potentiale bliver fremhævet, og alle regner med at vende tilbage i år.

Anders Holm (i midten) på scenen i Shenzhen sammen med repræsentanter for Project Access for Refugees og OneDay Health. Foto: Hempel Fonden.

19.03.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de helt afgørende parametre for ikke alene afviklingen af, men også selve fundamentet for Unleash Lab-eventen, er aktiv deltagelse og finansielle bidrag fra en stribe partnere, der kan dels kan skabe grundlaget for begivenheden, og dels sørge for rådgivning og økonomiske gevinster til de bedste projekter.

Læs også: ”Vi vil være en innovationsmaskine under SDG’erne”

I denne den tredje artikel i CSR.dk’s dækning af Unleash Lab 2019 i kinesiske Shenzhen i november sidste år har vi talt med tre af disse partnere i form af Hempel Fonden, der ejer malingkoncernen Hempel, det rådgivende ingeniørfirma Rambøll og den danske afdeling af konsulentvirksomheden Deloitte.

I den første artikel fortalte direktør Henrik Skovby om tankerne bag eventen, mens vi i den anden mødte to af de konkrete projekter, Project Access for Refugees og OneDay Health, der har fået solidt udbytte af at deltage.

Hempel Fonden er en af de aktører, der i 2019 var med til at præmiere bl.a. netop Project Access for Refugees og OneDay Health, og som i øvrigt har været i Unleash siden den første udgave i Danmark i 2017, fortæller direktør Anders Holm.

”Vi var med det første år, fordi vi synes det var et virkelig godt initiativ, der kombinerer mange af de ting, der optager os: entreprenørskab samt engagement omkring og nye løsninger på globale problemer relateret til FN’s bæredygtighedsmål”, siger han og fortsætter:

”Eventen udgør en stærk platform som katalysator for nye ideer og netværk blandt talenter på tværs af lande. Samtidig er jeg meget imponeret af sekretariatet i Unleash, som virkelig gør et godt stykke arbejde.”

Til forskel fra 2017-eventen har Hempel Fonden de to seneste år valgt at deltage mere aktivt, hvor man ikke alene har bidraget økonomisk, men også som dommer og eksperter, ligesom fonden i 2019 var med til at udvikle Unleash+, som PA4Refugees og OneDay Health som bekendt var en del af.

Om støtten til de to projekter forklarer Anders Holm, at de i fondens øjne ”begge på hver deres måde arbejder med en løsning på et konkret problem. Deres pitch var gode og folkene bag fremstod meget professionelle og strategisk velovervejede. Endvidere er begge not-for-profit-organisationer, som er et sted i deres udvikling, hvor vi vurderede, at vores støtte virkelig kunne gøre en forskel for dem”, som han siger.

Udover de enkelte projekter vil man med sit bidrag, som Anders Holm rent økonomisk karakteriserer som ”ikke en af vores største donationer. Til gengæld er det en af dem vi bruger noget tid på”, gerne støtte Unleash og eventens udvikling generelt.

”Og dermed bidrage til større engagement omkring verdensmålene og nye løsninger på globale problemstillinger”, slutter Anders Holm, der i øvrigt fortæller, at man er i dialog med Unleash omkring sit engagement i år.

Vigtigheden af diversitet
Rambølls deltagelse i Unleash 2019 – sammen med Rambøll Fonden – blev orkestreret af selskabets regionale direktør for miljø og sundhed i Singapore, Juliana Ding, der selv oplever eventen ”som en stærk platform til at tænde op under de unges passion for SDG’erne” og ”en fremragende mulighed for talenterne til at få udviklet og testet deres idéer”, som hun skriver til CSR.dk.

Ugen i Shenzhen var både intens og life-changing for Rambølls 10 deltagere, beretter Juliana Ding. Foto: Rambøll.

Rambøll Fonden har været involveret i Unleash siden starten i 2017, i tråd med SDG17 om partnerskaber, som Juliana Ding fremhæver som et af de mål, man prioriterer. Netværksaspekterne er i det hele taget vigtige for Rambøll, både når det gælder den generelle værdi for alle deltagerne, og for selskabets egne unge talenter.

Dem sendte man 10 af til Shenzhen, og den efterfølgende dialog bød ifølge Juliana Ding på en enstemmig konklusion: ugen i den kinesiske millionby var både intens og life-changing. Deltagerne lærte vigtigheden af at flytte fokus fra symptomerne på et problem til de underliggende årsager, og så fik de udvidet deres horisonter, når det gælder bredt samarbejde.

Læs også: Unleash 2018: Den svære toer lykkedes

”Talenterne fik mere end noget andet bevist vigtigheden af diversitet. Vores unge talenter var imponerede af, hvad man kan opnå ved at arbejde med et hold af fremmede mennesker fra vildt forskellige kulturelle og professionelle baggrunde, dele idéer, erfaringer og meninger, og lære fra hinanden”, skriver hun.

På den måde strækker Unleash-oplevelsen sig langt ud over ’bare’ den ene uge i Kina. Rambølls deltagere har med Juliana Dings ord tilegnet sig en samling af ”værktøjer, viden, forståelse og forbindelser, der kan anvendes i forhold til stort set hvilket som helst problem, vi står overfor.”

Netop dette fokus på Verdensmålene og kulturel diversitet gør i Rambølls øjne Unleash unik, og til et projekt og en begivenhed, der ”ville have godt af noget mere global opmærksomhed”, som Juliana Ding formulerer det.

”Det er en årlig event med et begrænset mandat frem til 2030, hvilket afspejler det akutte behov for innovative løsninger, der kan tackle mange af verdens miljømæssige og samfundsrelaterede udfordringer”, skriver hun.

Rådgivning handler meget om fokusering
For Deloitte handler engagementet i Unleash om at gøre en forskel. Konsulentfirmaet var i 2019 med i Lab-ugen for tredje år i træk, denne gang med over 60 rådgivere, konsulenter og facilitatorer fra 18 lande, herunder en gruppe fra Danmark.

En af dem var Søren Schou, der har titel af manager for SDG strategy and innovation. Han var en del af Deloittes team omkring Unleash+, hvor han i løbet af det, han kalder ”en intensiv uge” med ”overraskende god stemning” bl.a. stiftede bekendtskab med både solide koncepter som Project Access for Refugees og OneDay Health, men også mindre udviklede idéer.

”For vores vedkommende udvalgte vi 25 teams, hvoraf jeg arbejdede med to, og hjalp dem med at opbygge deres businesscase og skubbe dem i den rigtige retning. Der var tydeligvis teams på meget forskellige niveauer; fra de velafprøvede modeller som Project Access, til nogle noget løsere tanker”, forklarer han.

Konkret handlede Søren Schous og Deloittes rådgivning meget om at få de forskellige teams til at målrette deres idéer. Som eksempel nævner han filippinske GOViral, der fik indsnævret et meget bredt fokus med mange retninger til at arbejde målrettet med én idé, om at bekæmpe udbredelsen af hepatitis B i landet.

”For at hjælpe grupperne i den proces, prøver vi at stille dem nogle meget specifikke spørgsmål; Hvad er det egentlig, I vil? Hvor meget tid vil I bruge? Vil I gøre det, der skal til? Er I it in to win it? Den type, som kan hjælpe dem med at få tænkt deres forretningsmodel igennem og gøre dem klar til det allervigtigste, nemlig at få finansiering på plads”, siger han.

Generelt var det endnu en gang en god oplevelse at være med, ikke alene resultatmæssigt på vegne af de deltagende projekter, men også på de interne linjer, hvor deltagerne såvel arbejdsmæssigt som personligt rykker sig i løbet af ugen.

”Over en bred kam er vi enormt glade for at være med. Det er tydeligt, at folk vender tilbage med ny energi og en følelse af, at de har været med til at starte en bevægelse med kæmpe potentiale, selvom alle idéerne måske ikke er klar endnu. Så jeg er heller ikke i tvivl om, at vi skal med igen i år”, slutter han.

Læs også: Novozymes og Grundfos leder efter nye ideer hos iværksættere

Hvordan det skal foregå, er ikke klarlagt endnu, men ifølge Global Brand Platforms Lead for Deloitte i Storbritannien, Leena Patel, er man i øjeblikket i dialog med Unleash om årets event. Generelt understreger hun, at Deloitte som stiftende partner i Unleash, med et bredt engagement alle år, ser sig selv som en vigtig del af begivenheden.

Unleash 2020 er stadig i færd med at blive fastlagt, både hvad angår lokation og dato, men så snart det sker, er CSR.dk naturligvis på pletten.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online