FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

FN's generalsekretær vil have stoppet olie- og gasindustriens fremdrift og opfordrede i denne uge til et stop for reklamer og PR for fossile brændsler. ,

Foto: 123rf.com

07.06.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mens danske politikere holdt grundlovstaler, var FN’s Generalsekretær, António Guterres, på scenen i Washington D.C. i anledning af verdensmiljødagen. 

Herfra opfordrede han – på klimaet og fremtidens vegne – alle verdens regeringer til at forbyde reklamer for fossile brændsler. Og reklame- og PR-bureauer blev bedt om at sige nej til at arbejde for at fremme salg og brug af den type brændstoffer.  

António Guterres sammenlignede det med reklamer for tobaksprodukter, som mange lande allerede har sagt nej tak til. De første lande og byer er også gået i den retning på fossile brændstoffer, f.eks. Frankrig, som i 2022 gjorde reklamer for nogle fossile produkter ulovlige. Canada og Irland er i øjeblikket i gang med at diskutere lignende ordninger, mens Amsterdam allerede har forbudt den slags reklamer og Edinburgh er på vej.  

António Guterres talte med store bogstaver om og til olie- og gasindustrien og dens hjælpere ved en tale i anledning af Verdensmiljødagen 2024.. Foto: UN Photo / Jean Marc Ferré

Dybt at falde

Gennem næsten hele 1900-tallet var olieselskaber godt selskab for politikere og eftertragtede arbejdsgivere. De var instrumentelle i den hastige økonomiske udvikling og holdt nøglen til energisikkerhed og endnu mere velstand til størstedelen af befolkningerne i vestlige lande. Fra 80’erne og frem begyndte der at være mislyde i offentligheden og huller i deres omdømme pga. mlljøspørgsmål. Men ift. magt, indflydelse og mainstream var virksomheder som Shell, BP, Exxon osv. stadig med i det gode selskab. 

Klip til 5. juni 2024. Hvor António Guterres fra sin talerstol beskrev olie- og gasindustrien som ”klimakaossets Godfather”. Som har rekordstore profitter og nærer sig ved gigantiske tilskud finansieret af skatteborgerne. Som samtidig kun kanaliserede ”sølle 2,5 procent” af deres samlede investeringer i retning af ikke-fossile energiløsninger. Og som en industri, hvor mange ”skamløst har greenwashet, mens de har forsøgt at forsinke klimahandling gennem lobbyisme, juridiske trusler og massive reklamekampagner”.

Sidstnævnte påstand bakkes op af en voksende mængde beviser for at olieselskaber har vildledt offentligheden, skriver Newsweek, og bruger deres reklame og lobby-aktiviteter til at så tvivl om klimavidenskab. I nogle tilfælde, som Exxon Mobil, indebar det endog at skjule, hvad selskabet selv vidste om de skadelige virkninger af afbrænding af mere olie. 

Alle hjælpemekanismer skal væk

Generalsekretærens rive rakte dog længere end til olie- og gasselskaberne selv og havde særlig det takkede redskab ude efter reklamebranchen, som han kaldte ”enablers of destruction”. Han opfordrer til, at: 

  • Reklame- og PR-bureauer bør holde op med at understøtte oliesektorens fremstød for fossile brændsler. Sige nej til nye fossilkunder og lave en plan for, hvordan man afvikler de aftaler, man har.
  • Nyhedsmedier og tech-selskaber bør holde op med at have reklamer for fossile brændsler i deres medier og på platforme, og bør heller ikke acceptere sponsoreret indhold fra disse kilder.
  • Finansielle institutioner bør holde op med at give penge til ødelæggelse med fossile brændsler og begynde at investere i en global vedvarende energi-revolution, med offentligt tilgængeligt, troværdige og detaljerede planer for at flytte finansiering fra fossile brændsler til ren energi.

Spot på reklamebranchen

Det britiske medie “Climate Home News”, beskriver i en artikel, hvordan en kampagnegruppe stiftet i 2020 og kaldet Clean Creatives, i 2023 opgjorde antallet af reklame- og pr-bureauer i verden, der havde kontrakter med olieselskaber, til omkring 300. 

Kampagnens direktør sagde til Climate Home News, at generalsekretærens tale var ”et vendepunkt i reklame- og PR-branchens forhold til klimaforandringer og fossile brændsler”, og at der ikke længere ”var noget bureauer kan gemme sig bag, når de siger de gør det rigtige, mens de samarbejder med forurenere”. 

Samme kampagne har dog også underskrifter fra over 1.000 andre bureauer i 64 lande, som vil sige nej til nye og afvikle evt. eksisterende kontrakter med olie- og gasselskaber. Listen er dog ikke helt opdateret. Den indeholder fire danske bureauer, hvoraf ingen stadig eksisterer i dag. 

"Der ikke længere noget bureauer kan gemme sig bag, når de siger de gør det rigtige ved at samarbejde med forurenere. Alle ved det er forkert og at alle er nødt til at handle."

Duncan Meisel, executive director, Clean Creatives

Tampen brænder – virkelig meget

António Gutteres udtrykker sig så utvetydigt, på baggrund af 12 på hinanden følgende måneder udnævnt som de varmeste, siden man begyndte at måle. 

"Planeten prøver at fortælle os noget, men det er som om, vi ikke lytter,” sagde han i sin tale. 

Alvoren bakkes op af Verdensmiljødagens udmelding fra Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO), som nu siger at der er 80 procent chance for at et af de næste fem år vil ramme 1,5-gradsloftet. I 2015 var risikoen for det tæt på nul. WMO regner med, at det midlertidigt kommer til at ske stadig mere hyppigt.  

Forsøg på at presse beslutninger frem 

Talen og udmeldingen fra WMO er en koordineret indsats fra FN, som man håber får klimaet længere op på den politiske dagsorden igen, som i de senere år er blevet mere og mere fuld af diskussioner om krig, konflikt og politiske kampe. 

Og så kæmper António Guterres for at det næste halve års G7 og G20-møder vil bane vejen for nødvendige ambitioner og aftaler på den næste COP i december 2024. 

”Kampen for 1.5 grader bliver vundet eller tabt i 2020’erne – på de nuværende lederes vagt,” sagde António Guterres. ”Alt afhænger af de beslutninger dagens ledere tager – eller ikke tager – særligt i de næste 18 måneder. Det er skæbnens øjeblik for klimaet.” 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

07.06.2024CSR.dk

Debat: Danskere skal kunne tage klimaboliglån

07.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

06.06.2024CSR.dk

Kantineleverandør uddanner ’climate chefs’

05.06.2024CSR.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København