FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes

Med både krig, energikrise og økonomisk tumult som bagtæppe er COP27 skudt i gang i Egypten. Aller vigtigst bliver det at genopbygge tillid mellem det globale nord og syd. Ellers bliver konsekvenserne katastrofale, advarer FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

”Vi kan ikke undgå en katastrofisk situation, hvis ikke i- og ulande er i stand til at nå en historisk aftale,” siger Antonio Guterres. Foto: 123RF.

07.11.2022

CSR.dk

Hvis ikke verdens udviklede lande formår at indgå en klimapagt med nye vækstøkonomier på COP27, som netop er skudt i gang i Sharm el-Sheikh, Egypten, er vi ”dømt til undergang”.

Så dramatisk en advarsel lyder fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i forbindelse med opstarten på klimakonferencen i går.

”Som vi nærmer os naturens vendepunkter, haster det mere, vi må øge ambitionsniveauet såvel som genopbygge tillid til hinanden. Primært mellem nord og syd,” siger han ifølge The Guardian.  

Med de ord har Antonio Guterres samtidig defineret en af COP27’s centrale konfliktpunkter: klimauligheden. For mens de rige lande klart udleder flest drivhusgasser, så er det i verdens fattige lande, at de største konsekvenser mærkes.

Eksempelvis er de enorme vandmasser, der har oversvømmet en tredjedel af Pakistan, endnu ikke sivet bort endnu. Og derfor bliver ’loss and damage’ – eller tab og skader på dansk – uundgåeligt et hovedtema i år, vurderer COP-ekspert og programchef for EU i tænketanken Concito Jens Mattias Clausen.

Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

”Klimatopmødet finder sted tæt på en del lande, som jo bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt af klimaforandringerne. Derfor er der selvfølgelig også stor fokus på de emner, der betyder meget for de fattigste og mest sårbare lande,” siger han til DR.

Den forsinkede bistand

For ti år siden blev ilandene på klimatopmødet COP15 enige om årligt at levere 100 milliarder dollar, 752 milliarder kroner, i klimabistand til verdens fattige lande, der skulle leveres mellem 2020 og 2025. I 2020 var det dog kun omkring 80 milliarder dollar, som blev tildelt.

Og rige landes hidtige løftebrud er blevet skår i glæden, der forbitrer forholdet mellem det globale nord og syd. Et forhold der blev gjort værre af, at EU og USA har været imod klimaerstatninger, så emnet aldrig rigtig er kommet på dagsordenen til det globale syds frustration.

”Nu ser både EU og USA dog ud til at være vendt på en tallerken og siger, at vi bliver nødt til at finde et sted, hvor vi kan diskutere det her,” siger Jens Mattias Clausen.

Hvad er COP27?

COP27 er navnet på FN’s 27. klimakonference. Formålet med konferencen er at få medlemslandene til at mødes for at diskutere, hvad de kan gøre ved den globale klimakrise. Konferencen er en årlig begivenhed, der har fundet sted siden 1995. I 2020 blev konferencen aflyst på grund af coronapandemien.

Kilde: DR

Læs også: FN-chef beder Elon Musk om at sikre menneskerettigheder på Twitter

Det er netop denne genetablering af dialog og tillid, der er afgørende for klodens fremtid, påpeger Antonio Guterres:

”Vi kan ikke undgå en katastrofisk situation, hvis ikke i- og ulande er i stand til at nå en historisk aftale,” siger han.

Det er 2030-målene der tæller

Da COP26 sidste år blev afholdt i Glasgow stod det klart, at verdens daværende nationale klimamål ikke var tilstrækkelige, hvis Paris-aftalens mål om kun 1,5 grader temperaturstigning i 2100 skulle leve videre. Inden dette års COP-konference skulle partnerne så have præsenteret nye målsætninger.

”Indtil videre er det kun 24 lande, der efter min seneste optælling har lagt nye eller opdaterede nationale klimaplaner på bordet. Så der er i den grad behov for at rykke,” fortæller Jens Mattias Clausen.

Læs også: Netto hjælper med at gøre Danmarks energiforsyning stabil

Egypterne selv, der afholder COP27, håber et politisk vendepunkt, og landene bevæger sig videre fra forhandlinger og planlægning til implementering.

”Vi får meget travlt de næste otte år. Det er 2030-målene, der i høj grad definerer, hvorvidt det kan lade sig gøre eller ej,” afslutter Jens Mattias Clausen.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Access2innovation
Konference
Strengthening Nordic-Southern African Business Partnerships and Investment

Ahead of the Nordic-Africa Foreign Ministers’ Meeting hosted in Zimbabwe in October 2025, this half-day event, organised by Afrika Consultancy in collaboration with Access2innovation (A2i) and supported by EIFO, will spotlight high-potential business and investment opportunities in Southern & Eastern Africa, focusing on green innovation, tech, agriculture, health, and tourism.

Dato

12.06.2025

Tid

08:30

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Implementer – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Implementer med den internationale certificering fra PECB.

Dato

16.06.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 42001: 2023 Artificial Intelligence Management System Foundation

This two-day course provides an overview of the ISO/IEC 42001 standard and essential knowledge required for the establishment, implementation, maintenance, and continuous improvement of a responsible Artificial Intelligence Management System (AIMS).

Dato

16.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Kvalitetskultur

Et effektivt ledelsessystem er kernen i en effektiv virksomhed og driver virksomheden frem mod sine strategiske mål. Det effektive ledelsessystem bør derfor forholde sig til sine interessenters behov og forventninger, risici og muligheder, lovkrav og ikke mindst organisationens værdier og kultur.

Dato

16.06.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (Dansk)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

16.06.2025

Sted

Odense