FN-hotshot på besøg: big data og virksomhedernes ansvar

Virksomheder skal beskytte persondata. Det kan være et kompliceret område, men der kan på længere sigt også være forretning i at finde ud af, hvordan man gør det. Og så handler det om menneskerettigheder.

14.06.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Facebook har dagligt op mod en milliard aktive brugere. Halvfems procent af dem bruger deres mobiltelefon eller en tablet til at komme på. Adspurgt direkte om deres ægtefælle/partner eller deres telefon ved mest om dem, svarer de fleste, at det gør telefonen.

Invastion som forretningsmodel
Alle de data, Facebook, Google, Microsoft, Apple, LinkedIn, Endomondo osv. indsamler på den måde, om hvad vi interesserer os for, vores geografi og vores venner – hvem ejer dem? Og hvad bliver data brugt til af hvem? Hvem bliver den delt med og solgt til? Og kan hver af os selv kontrollere, hvad der sker med data om os?

Det er nogle af de konkrete spørgsmål. Det overordnede spørgsmål handler om retten til privatliv, og svarene er komplicerede nok til, at FN’s Menneskerettighedsråd (UNHCR) har udnævnt en ”Special Rapporteur”, som har fået tre år til at undersøge og komme med forslag til, hvordan retten til privatliv kan opretholdes i et digitaliseret og datadrevet samfund.

Han hedder Joe Cannataci, og d. 13. juni stillede han op til foredrag og spørgsmål i København, hvor han bl.a. fremlagde et af omdrejningspunkterne for sit arbejde.

”Med vores alle sammens brug af mobile platforme der er forbundet til datanetværk gør vi det muligt at lade os overvåge. Det er blevet overvågningens guldalder, og i øjeblikket opfattes en invasion af den enkeltes privatliv som denne Big Data-verdens dominerende forretningsmodel,” sagde han.

Europa og persondatabeskyttelse
I Danmark taler vi ikke så meget om retten til privatliv. Her taler vi, som i resten af Europa, om persondatabeskyttelse. EU har nemlig i foråret 2016 vedtaget en ny forordning på det område, og i løbet af de næste to år skal alle virksomheder og organisationer forberede sig på, hvordan reglerne vil påvirke dem.

Det handler om beskyttelsen af persondata om kunder, medarbejdere eller andre relevante personer. Forordningen stiller krav om, at der udføres vurderinger af risikoen for at påvirke den enkelte kundes persondatabeskyttelse. Så det er virksomheder i hele Europa så småt gået i gang med. Også i Danmark, hvor både Carve Consulting og Deloitte har annonceret kurser inden for emnet på CSR.dk. 

Udover EU-forordningen om persondatabeskyttelse er der også et link mellem databeskyttelse til rapporteringen på samfundsansvar, som det kræves ifølge årsregnskabsloven. Den kræver, at ca. 1.200 danske virksomheder over en vis størrelse, rapporterer på bl.a. menneskerettigheder - herunder retten til privatlive. 

Også kommercielle muligheder
Beskyttelse af persondata kan dog også give andet end krav. Nogle virksomheder ser på det som en mulighed for at udvikle nye tilbud til deres kunder – altså en forretningsmulighed.

Det var også Joe Cannataci’s svar, da Forbrugerrådets repræsentant ved arrangementet spurgte, om privatlivsbeskyttelse nogensinde ville blive en konkurrenceparameter.

”Der er ikke så mange af løsningerne på markedet endnu, men der arbejdes på det i mange virksomheder. Der er undersøgelser i USA, som viser, at kunderne ikke kan lide følelsen af at være blevet manipuleret – som nogle kalder det, virksomheder gør med kundedata – og at en del kunder ville vælge virksomhederne fra, hvis de mente, at deres data blev brugt til at styre deres adfærd. Vi ved at Google arbejder på at udvikle et produkt i den boldgade, og Facebooks WhatsApp arbejder allerede med kryptering og ikke-lagring af data,” sagde han.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

06.09.2024Sonja Christensen

Sponseret

Sådan skaber vi positiv forandring i Danmark

03.09.2024CSR.dk

Flere kvindelige købmænd går gennem skræddersyede løsninger

03.09.2024CSR.dk

Ny indsats mod mandsdomineret investor-miljø

28.08.2024CSR.dk

H&M fornyer global aftale for en million arbejdere

23.08.2024Red Barnet

Sponseret

Red Barnets nyeste forandringspartner Lidl støtter det vigtige arbejde for børn i udsatte positioner

21.08.2024CSR.dk

Plads til flere slags hjerner

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør