First-mover i en branche uden bæredygtighedsfokus

Lubech Living laver mere bæredygtig brugskunst og interiør i en branche, hvor opmærksomheden på det emne er forsvindende lille. CSR.dk tegner et portræt.

Lubech Living lagde i 2009 virksomheden om til at fokusere på bæredygtighed i materialer og produktionsmetoder. Foto: Lubech Living.

17.08.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan kan man arbejde med bæredygtighed i interiørbranchen, hvor sæsonvarer, materialer og produktion i lavindkomstlande giver nogle af de samme udfordringer som i modebranchen?

Det har CSR.dk-partner Lubech Living, som blev en del af CSR.dk i foråret 2022, efterhånden mange års erfaring med. Siden 2009 har både bæredygtighed og socialøkonomi været i fokus, og i dag er alle Lubech Livings produkter er fremstillet i genbrugsmaterialer med brug af solenergi, og hovedkollektionen OOHH bliver produceret som en del af et fairtrade projekt for kvinder på Sri Lanka.

Foto: Lubech Living.

CSR.dk har talt med Susanne Frost, som er den ene halvdel af parret bag Lubech Living, om arbejdet med bæredygtighed, muligheder og udfordringer.

Hvad er Lubech Living for en virksomhed set i et bæredygtighedsperspektiv?
Vi er branchens first-mover på bæredygtighed. I 2009 besluttede vi os for at transformere vores virksomhed fra konventionelt interiør til 100% bæredygtigt interiør og med et socialøkonomisk perspektiv.

Hvad motiverer jeres fokus på bæredygtighed?
Bæredygtigheden ligger som det mest naturlige og er også noget, jeg er vokset op med. Eller som vi arbejder udfra i Lübech Living: Bæredygtighed er sund fornuft.

Ved at være first movers og ved at stå ved vores bæredygtige værdier i en branche, som endnu ikke efterspørger bæredygtighed over designs og pris, så håber vi alligevel, at vi med hver eneste tiltag er med til at skubbe til branchen og vores kollegaer i denne.

Desuden ved vi, at vi ved at være bæredygtige er med til at gøre en forskel for miljøet og for mindrebemidlede mennesker.

Har jeres bæredygtighedsindsats ændret sig over de seneste 3-5 år og i så fald hvordan?
Nej, den har været 100% siden 2009, hvor vi tog beslutningen.

Hvad er jeres tre største muligheder og udfordringer ift. bæredygtighed?
Mulighederne ligger i, at større virksomheder/hoteller m.m. begynder at efterspørge bæredygtighed samt firmagaver, og at vi er den eneste leverandør med så bredt et produktprogram som er bæredygtigt – der er vi langt foran andre eksisterende virksomheder som skal til at blive bæredygtige og brande sig som bæredygtige. Desuden tillader vores mange års arbejde med bæredygtighed os at være meget transparente, og vi har en utrolig stor erfaring med at arbejde bæredygtigt i både produktion og salg.

Vores største udfordringer er, at detailhandlen endnu ikke efterspørger bæredygtigt småinteriør og at slutbrugerne ikke er opmærksomme på at der findes bæredygtigt småinteriør. At man kan vælge glasvaser i genbrugsglas, som er lige så flotte som vaser af ny glas – og at priserne ikke nødvendigvis er højere.

Den største og mest alarmerende udfordring er dog, at vores branche ikke har fokus på bæredygtighed. Vi snakker ikke bæredygtighed i FAGA-regi (brancheforeningen for Danske Gaveartikel- og Brugskunstleverandører) eller på interiørmesserne rundt i verden. Baggrunden for det er, at der er alt for mange store spillere på markedet, som er vigtige politisk set, som ikke er bæredygtige og ikke har en mulighed for at transformere sig uden at det vil tage virkelig mange år og kræve kæmpe investeringer. Desuden har pressen endnu ikke haft fokus på bæredygtighed i interiørbranchen. Som jeg plejer at sige: Børn må gerne producere vores lysestager og puder, bare ikke vores tøj.  

Er der rammebetingelser eller andet, I har brug for at se forandringer i, hvis I skal drive jeres bæredygtighedsarbejde længst muligt?
Vi skal have pressen med og branchen med, så det bliver en naturlighed at detailbutikkerne køber ind med tanke på bæredygtighed, således at det bliver let tilgængeligt for forbrugerne.

Hvilke af jeres indsatser inden for bæredygtighed er du mest stolt af?
Egentlig dem alle! De er alle valgt meget specifikt, men vores kvindeprojekt på Sri Lanka, som har kørt siden 2010, er det, vi har kæmpet hårdest for gennem alle årene. Det har været en stor udfordring, men som vi er blevet ved med at kæmpe for, så vi er sikre på, at kvinderne har arbejde. 

Hvad kan andre, der arbejder med bæredygtighed lære af jer?
At man ikke kan blive bæredygtige, hvis man ikke har det med i hjertet. Man skal virkelig ville det, ellers gennemskuer forbrugeren det, og så er værdien begrænset og kortsigtet.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025CSR.dk

Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V