Finanstilsynet kritiseres for ikke at gå op i ligestilling

Siden lovændringen i 2013, der skulle få kvinder i topledelsen, har Finanstilsynet ikke uddelt et eneste påbud, selvom der er en stor mængde virksomheder, der ikke har sat mål, som loven ellers kræver.

Finanstilsynet halter efter lovændring fra 2013, der uddeles ingen påbud mod virksomhederne..

08.02.2019

CSR.dk

Virksomhederne skal hvert år opstille mål for, hvor mange ledelses- og bestyrelsesposter der skal besiddes af henholdsvis mænd og kvinder, og derudfra udarbejde en plan for at få det til at gå i opfyldelse. Men virksomhederne overholder ikke reglerne, konstaterer Finanstilsynet. Derfor kritiseres det, at tilsynet ikke har gjort noget ved det:

”Noget kunne tyde på, at Finanstilsynet sover lidt i timen og godt kunne være mere aktive på det her område. Og det siger jeg, selv om den finansielle branche klarer sig lidt bedre end en række andre brancher, når det kommer til kvinder i ledelse”, siger Bjarke Oxlund, chefkonsulent for køn og ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder, til PolicyWatch.

Loven er flere gange blevet kritiseret for ikke at have en effekt af både professorer og politikere, da virksomhederne kan udskyde sine mål uden at det får konsekvenser. Og det er klart, at den ikke virker, hvis det ingen konsekvenser har, mener Marie Louise Mors, professor ved CBS's afdeling for strategi og innovation:

”At der ikke er givet nogen påbud, er et bevis for, at loven jo ikke har nogen effekt. Myndighederne tager ikke rigtig loven seriøst, hvis virksomhederne ikke engang får et rap over fingrene med et brev, et påbud eller får at vide, at de ikke opfylder lovkravene. Hvis vi skal have en lov, så må der være noget opfølgning, ellers er det ikke en lov”, siger hun til PolicyWatch.

Finanstilsynet konkluderede i 2017, at der var plads til ”væsentlige forbedringer” på baggrund af en stikprøve. Her fandt tilsynet, at 80 procent af de undersøgte virksomheder oplyste at de levede op til kravene om at udarbejde en plan, men heraf var det kun 60 procent der efterlevede den.

Læs også: Virksomheder undgår straf for manglende ligestilling

Også Erhvervsstyrelsen efterlyste i 2017 en højere efterlevelsesprocent til ikke-finansielle virksomheder, men til forskel fra Finanstilsynet har styrelsen sidenhen uddelt en række påbud.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle