Filippinsk organisation anklager 47 megavirksomheder for drivhusgasudledninger

Knap et halvt hundrede af verdens største virksomheder har modtaget en klage fra en menneskerettighedsorganisation i Filippinerne, der beskylder dem for at have brudt rettighederne for millioner af mennesker via deres udledning af drivhusgasser.

Tyfonen Hayian ramte Filippinerne, bl.a. Tacloban, i starten af november 2013 med massive ødelæggelser og tusindvis af dræbte til følge. En lokal menneskerettighedsorganisation mener, at en stribe virksomheder i bl.a. olie- og kulindustrien bærer en del af ansvaret for de klimaforandringer, der har været med til at skabe den og har derfor sendt dem en klage. Foto: Flickr/Claudio Accheri.

29.07.2016

CSR.dk

Det kan blive en sag, der skaber præcedens verden over, skriver Edie.net, om det 60 sider lange dokument, menneskerettighedsorganisationen Commission on Human Rights (CHR) i Filippinerne for nylig har sendt til i alt 47 af verdens største udledere af drivhusgasser på virksomhedsfronten.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Selskaber som Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total og andre beskæftiget primært inden for olie- og kuludvinding, cementproduktion og minedrift har fået 45 dage til at svare på henvendelsen fra CHR, der anklager virksomhederne for at have brudt menneskerettighederne for millioner af mennesker i landet.

Republikken Filippinerne består af over 7.000 øer og er som sådan et af de mest udsatte lande i verden, når det kommer til effekterne af klimaforandringerne og klodens opvarmning, ikke mindst den deraf følgende stigende vandstand i verdenshavene.

På den baggrund mener CHR, at de 47 virksomheder skal holdes ansvarlige for at have overtrådt menneskernes fundamentale rettigheder til ”liv, mad, vand, sanitet, tilstrækkelige boligforhold og muligheder for selvbestemmelse”, som det hedder i dokumentet.

Mere ekstremt vejr er også virksomhedernes skyld
I 2013 blev Filippinerne ramt af tyfonen Haiyan, der endte med at koste over 6.000 mennesker livet og gøre 650.000 hjemløse. Det sidste årti har generelt budt på en lang række eksempler på voldsomt vejr i landet – bl.a. fire af de mest ødelæggende supercykloner, hedebølger og oversvømmelser – og de menneskabte klimaforandringer skal ifølge CHR tilskrives en stor del af forklaringen på tendensen.

Derfor skal virksomhederne jf. klagebrevet dels, som nævnt, stilles til ansvar for deres udledning af drivhusgasser, og derudover skal de forklare, hvordan de menneskerettighedsbrud, CHR anklager dem for, kan ”elimineres, udbedres og forhindres”.

Når virksomhedernes svarfrist er udløbet i oktober, vil der blive igangsat en juridisk undersøgelse, og de 47 selskaber vil blive indkaldt til offentlige høringer i Filippinerne. CHR kan dog kun tvinge de 10 af virksomhederne, der har kontor i landet, til at møde op.

Læs også: Klimaguide til megabyer

CHR er ikke nogen retlig instans og kan derfor ikke tvinge virksomhederne til eksempelvis reduktioner eller tildele dem bøder, men man kan rådgive den filippinske regering til at tage affære og på den måde bidrage til den voksende tendens til divestment i industrien.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle