Først i Europa: Projekt tester værdikæden for CO2-fangst og -lagring

Et bredt samarbejde vil teste CO2-lagring og fangst hele vejen fra udledningen hos Aalborg Portland til udtømt oliefelt i Nordsøen.

18.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Project Greensand er nu klar til at sætte skub i et pilotprojekt til at fange og lagre CO2 i undergrunden under Nordsøen. Ansøgningen om de nødvendige midler er sendt afsted. 

Pilotprojektet har til formål i praksis at demonstrere, at det er muligt at fange og lagre CO2 i udtømte oliefelter i Nordsøen. Det ansøgte projekt indebærer, at CO2 indfanges fra bl.a. Aalborg Portlands skorstene og lagres i gamle oliefelter i den danske del af Nordsøen. 

De 29 virksomheder i projektet

  • Aalborg Portland 
  • Aker Carbon Capture
  • Blue Water Shipping
  • DanUnity
  • DFM
  • DHI
  • DTU
  • Energy Cluster Denmark
  • Esvagt
  • Geelmuyden Kiese
  • GEUS
  • Ineos Energy
  • Ineos Oxide
  • Maersk Drilling
  • Magseis Fairfield
  • Makeen Energy
  • NLIR
  • NOC
  • Rambøll
  • Resen Waves
  • SAExploration
  • Schlumberger
  • Semco Maritime
  • Southampton University
  • SpotLight
  • Teknologisk Institut
  • Welltec
  • WindPowerLab
  • Wintershall Dea

Aalborg Portland vil have økonomi i CCS
Cementfabrikken. Aalborg Portland kan med sin deltagelse i Project Greensand blive den første cementproducent i verden, der – på forsøgsbasis – fanger, transporterer og lagrer CO2 i undergrunden. Cementproduktion hører til i den del af industrien, hvor CO2-neutral produktion ikke kan opnås med nuværende teknologier. Derfor er CO2-fangst og -lagring en løsning, der skal undersøges. 

"CO2-fangst og -lagring er en uomgængelig teknologi, hvis vi skal opnå CO2-neutralitet. Vi har afdækket mulighederne for CO2-fangst over de sidste par år, og nu håber vi, at vi kan komme et stort skridt videre allerede fra næste år ved at teste det i praksis. Samtidig med at vi arbejder målrettet på at reducere vores løbende udledninger," forklarer direktør på Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland påpeger dog allerede nu, at der skal tænkes i økonomiske incitamenter eller andre former for støtte.

"Der er ingen tvivl om, at CCS rummer et stort potentiale. Det er dog helt afgørende, at CO2-fangst bliver økonomisk bæredygtigt. Det kræver meget store investeringer fra en virksomhed som vores at etablere fangstanlæg, at omdanne CO2 til gas og at transportere den til Nordsøen. Derfor er realiseringen af klimapotentialet helt afhængig af økonomisk støtte," pointerer Michael Lundgaard Thomsen.

Stort partnerskab bag
Pilotprojektet skal teste hele værdikæden fra fangst hos bl.a. Aalborg Portland via transport med skib til lagring i reservoiret i Nordsøen. De fire partnere bag Project Greensand, Ineos Oil & Gas Denmark, Maersk Drilling, Wintershall Dea og Geus har sikret opbakning og deltagelse af yderligere 25 virksomheder i pilotprojektet. (Se faktaboks).

Håbet er at sætte pilotprojektet i gang i 4. kvartal i år. Hvis denne test får et positivt udkomme er planen at fuld skala CO2-fangst og -lagring kan være i drift fra ca. 2025 med en kapacitet på otte millioner tons i det område i Nordsøen, som deltager i projektet. 

Hvis pilotprojektet lykkes, er dette det første CO2-fangst og -lagringsprojekt i Europa, der demonstrerer den samlede værdikæde fra cementproduktion til lagring. Både Danmark, EU og andre dele af verden har ambitiøse målsætninger for CO2-fangst og -lagring, og det er estimeret, at op mod 300 gigaton CO2 kan lagres alene i EU. Den danske del af Nordsøen kan ifølge foreløbige beregninger fra Energiministeriet rumme omkring 16 gigaton CO2. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle