Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”

Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.

Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskernes, ville der være behov for fire jordkloder – hun kalder derfor på handling nu. Foto: Perfekta PR.

17.03.2023

CSR.dk

I 2022 var jordens ressourcer opbrugt den 28. juli, hvis vi skulle holde os til det forbrug, der ville kunne regenereres på et år. Med en placering i top-20 over de lande med mest overforbrug bar Danmark sin del af ansvaret.

Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskerne, ville der være behov for fire jordkloder, og hun kalder derfor på handling nu.

"Der er et presserende behov for cirkulær handling. Ikke bare i Danmark, men i hele verden, og det kan kun gå for langsomt," siger Katherine Richardson.

"Den negative udvikling ift. klima og biodiversitet bliver fortsat tilsidesat for velfærdsproblemer som inflation, finanskrise og pandemier. Der skal ikke kun fokuseres på de samfundsnære kriser, men også biodiversitet og den cirkulære krise, for uden at stabilisere denne, så kan samfundsudvikling ikke fortsætte," siger professoren fra Københavns Universitet.

Virksomhederne har nøglen
Klimaet og biodiversiteten lider, og handlesbalancen med naturen er i minus. Det er afgørende, at samfundet forstår nødvendigheden af at omstille sig til den cirkulære økonomi, mener Katherine Richardson.

Hun frygter, at vi kommer til at stå i samme situation som med den nuværende PFAS-forurening af den danske jord.

"Eksperter har de seneste mange årtier råbt vagt i gevær omkring udledning af skadelige PFAS-stoffer i vores natur. Men deres bekymringer er blevet overhørt eller ignoreret, og min frygt er, at samme mønster kommer til at gentage sig med den cirkulære omstilling. Vi skal handle nu – ikke om flere årtier, når det er for sent," siger Katherine Richardson.

"Sammen med politikere spiller virksomhederne den mest centrale rolle, da det er dem, der øger vores velstand ved at give adgang til energi, vand, forbrug og infrastruktur. Deres aktiviteter tager ressourcer fra naturen og putter affald tilbage. Særligt virksomhederne står med nøglen til at udvikle et mere bæredygtig samfund," fortsætter hun.

Recycling af IT-udstyr
Et konkret eksempel på cirkulær handling ses hos virksomheden Foxway. IT-distributøren, der beskæftiger mere end 900 ansatte fordelt på syv lande, har som erklæret ambition at positionere sig som ledende specialist indenfor IT lifecycle management.

"Vores forretningsgrundlag er cirkulær IT, og det bunder i et ønske om at gøre vores kunder mere ressourcebevidste. Når det kommer til IT-udstyr, er der i alt for mange år blevet praktiseret en lineær tankegang, hvor der aldrig er blevet taget hånd om det brugte udstyr. Det er vi i gang med at lave om på," siger Head of Sales hos Foxway, Mark Dyhr Mortensen.

Alene i Europa kasseres omkring 150.000 bærbare computere dagligt, selvom 70 procent af disse kunne være blevet genanvendt. Og på tværs af den samlede elektronikbranche bliver mindre end 40 procent af alt udstyr genanvendt.

Når Foxway sælger IT-udstyr, nyt som gammelt, laver de en konkret livscyklusplan med den enkelte kunde. De giver med andre ord ikke slip på varerne efter salget, men agerer som samarbejdspartneren, der skal sikre, at de samme varer får nyt liv andetsteds efter endt brug.

Ressourcerne slipper op
Gennem sit mangeårige arbejde med den menneskelige påvirkning af jorden har Katherine Richardson set, hvordan vores ressourcer slipper op.

Hun henviser til den seneste opgørelse fra Earth Overshoot Day, der kortlægger, hvor hurtigt jordens ressourcer i 2023 ville slippe op, hvis alle verdens lande kørte med samme niveau af overforbrug, som vi gør i Danmark. Her hedder skæringsdatoen d. 28. marts.

Katherine Richardson er blandt hovedtalerne ved LOOP Forum, der afholdes d. 26.-27. april i Lokomotivværkstedet i København. Læs mere om LOOP Forum på https://www.loopforum.dk/

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram får besparelser med solcelleanlæg

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Novo-ejer donerer en halv milliard til klimarobuste fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Klimarådet: Det offentlige kan gå forrest for at nedbringe danskernes klimaaftryk

14.06.2024CSR.dk

Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

13.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Madspild er det usynlige klimaproblem

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C