Fødevarer med god samvittighed

Seks stærke seminarer supplerer Responsible Food-konferencen d. 26. november med skarpe eksperter og centrale ansvarlighedsindsatser inden for fødevaresektoren - herunder fx Fairtrade Mærket.

En positiv forskel i hverdagen.

12.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

Det bliver en tur fra de mere generelle forbrugertendenser om køb med omtanke til jordnære eksempler på ansvarlige fødevarer, der gør en forskel, oplyser Henrik Arnaa, der som forretningsudvikler i Fairtrade Mærket  netop har lagt sidste hånd på deres seminar, som har fået titlen ”Fødevarer med god samvittighed”.

Seminaret vil tage udgangspunkt i råvarernes oprindelse og koble det på forbrugernes valg, og det lægger hårdt ud med et indlæg ved en af landets førende forbrugereksperter, Eva Steensig, Sociologist & Managing Partner i LHBS A/S - Knowledge & Transformation:
 
”Vi skal have eskaleret forbrugernes kendskab til forholdene i oprindelseslandene. Det er jo forudsætningen for, at de kan træffe et kvalificeret valg og køber de produkter, der – lige som Fairtrade – er produceret under fair og rimelige vilkår. Derfor har vi inviteret Eva til at tage os med op i helikopteren og med den brede pallette fortælle om forbrugerstrømningerne her og nu: hvilke tendenser er der, og hvilke drivere er det, der styrer forbrugernes valg i den rigtige retning. Det bliver et indlæg, der vil gå tæt på de værdier, vi som forbrugere agerer efter, når vi står ved hylderne i supermarkederne.” fortæller Henrik Aarnaa.
 

Høj tårnhøj troværdighed
Der hvor Eva Steensig slipper, hopper Fairtrade Mærket ind med sig selv som det konkrete og gode eksempel. Danskernes kendskab til Fairtrade.mærket er højt - 9 ud af 10 kender mærket, og 8 ud af 10 oplever mærket som troværdigt. Det er et stærkt udgangspunkt for fødevareindustrien til at tage Fairtrade-mærket til sig:
 
”Vi har en klar oplevelse af, at Fairtrade giver ekstra værdi for vores samarbejdspartnere, og med udgangspunkt i den øgede forbrugerefterspørgsel efter etisk bæredygtige fødevarer ønsker vi naturligvis, at endnu flere får en ’sult’ efter at samarbejde med os." siger Henrik Arnaa og tilføjer: "På seminaret vil vi komme ind på den positive forskel, Fairtrade gør for producenter i 3. verdenslandene, hvordan Fairtrade kan bygges ind i fødevareproducenterne og detailhandlens CSR strategier, og hvordan de kan bruge os i forhold til deres leverandørkæder og videre profilering i markedet. Man kan ’smage’ autenticiteten i Fairtrade-produkterne, og vi ved, at hver gang vi indgår en ny partneraftale, så gør vi en forskel for en masse mennesker – bønder og plantagearbejdere – i udviklingslandene.”
 

En ordning der skaber værdi
Seminaret sætter punktum ved netop at have én af Fairtrade-partnerne til at fortælle om deres erfaringer fra samarbejdet. Chef for udvikling, kommunikation og marketing hos Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen, har gennem et mangeårigt samarbejde med Fairtrade Mærket et godt blik for den værdi, ordningen skaber for partnerne.
 
”Peter Larsen Kaffe var blandt de første virksomheder, der indgik samarbejde med os." fortæller Henrik Arnaa. "Det var helt tilbage i 1995, og de har i det hele taget et stærkt engagement i ’kaffe for en bedre fremtid’. Lars vil fortælle, hvordan de aktivt arbejder med certificering af leverandørerne i værdikæden, og de vil bl.a. servere konkrete eksempler på deres sociale ansvar fra jord til bord.
 
Værterne for de fem andre seminarer er: Sociability, fødevareBanken, Periamma, DTU Fødevareinstituttet og DakaRefood. Til sammen dækker de emner så forskellige som ”CSR beyond the ego”, madspild og bio-genanvendelse, socialt arbejde i udviklingslandene og forsknings- og innovationspartnerskaber. Seminarerne byder alle på spændende cases, som kender emnerne fra egen praksis og som viser spændvidden i fødevaresektorens ansvarlighedsindsats: Social Foodies, Allehånde, Kellogg’s, IBM, Firmasund, Frokost.dk, Jesper’s Torvekøkken og Bigadan.
 
Gå heller ikke glip af gæstetalerne, paneldebatten og de tre cases ved Thise Mejeri, Unilever Food Solutions og COOP. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk
 

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

21.08.20253H Law

Sponseret

Dokumentation af grønne påstande – hvad kræver loven?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBT Sector Exchanges: Buildings

In this sector-specific session participants will have the opportunity to go deeper into questions and opportunities regarding the building sector and the SBTi methodology and approach.

Dato

15.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Scope 3 Strategy: Regulations, Reporting, and Target Setting

Join our upcoming 2025 Webinar Series: As the first webinar in the series, this session will help participants to understand what the latest regulations and requirements mean for their approach to Scope 3 over the short, medium, and long term. Insights from influential bodies, in addition to business case studies, will demonstrate how aligning with the needs of these key stakeholders can justify investment into more effective data collection, stronger collaboration within value chains, and greater transparency in reporting.

Dato

16.10.2025

Tid

15:00

Sted

Online

JUC SERVICE ApS
Kursus
Sorghåndtering på arbejdspladsen

Dette kursus giver dig konkrete værktøjer til at håndtere sorg i arbejdslivet – både som leder og kollega.

Dato

20.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J