EVA: Arbejdsmarkedsuddannelser er centrale i grøn omstilling, men virksomhedsdialogen halter

Udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser står helt centralt placeret i den grønne omstilling og bidrager til den gennem opkvalificering af faglærte og ufaglærte. Men ifølge Danmarks Evalueringsinstitut udfordres arbejdet af en lav efterspørgsel og begrænset dialog mellem udbyderne, virksomheder og jobcentre.

Ifølge EVA mangler der interesse fra virksomheder og jobcentre om grønne AMU-kurser. Arkivfoto..

30.06.2023

CSR.dk

Der går årligt omkring 400.000 kursister på en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU). Langt de fleste er både ufaglærte og faglærte, og AMU er den del af uddannelsessystemet, som de bruger allermest. Derfor er AMU også helt central i at sikre den grønne omstilling, som i høj grad skal drives af, at faglært og ufaglært arbejdskraft har de rette kompetencer.

Det mener Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der har udarbejdet en ny analyse omkring AMU-udbydernes praksis, erfaringer og vurderinger af deres arbejde med grøn omstilling.

Undersøgelsen består af en spørgeskemaundersøgelse blandt repræsentanter for 119 efteruddannelsesområder på AMU-institutioner og en caseundersøgelse.

Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring

AMU-udbyderne fokuserer da også i stigende grad på grøn omstilling. Det sker fx gennem målrettede kurser i energirigtig kørsel, økologi, biodiversitet og fjernvarme. Samtidig vurderer tre ud af fire respondenter, at de samlet set har gode muligheder for at bidrage til den grønne omstilling.

Selvom der også er stigende interesse for og fokus på grøn omstilling i virksomhederne, så viser undersøgelsen, at udviklingen begrænses af en lav efterspørgsel på bestemte grønne AMU-kurser fra både virksomheder, deltagere og jobcentre, ligesom dialogen om relevante kurser om grøn omstilling er mangelfuld.

Manglende efterspørgsel fra virksomheder og jobcentre
I undersøgelsen svarer to ud af tre respondenter, at virksomheder og tre ud af fire respondenter, at deltagere og jobcentre i mindre grad eller slet ikke efterspørger bestemte grønne AMU-kurser. Det er også det, som de peger på som de største barrierer for, at AMU kan spille en større rolle i den grønne omstilling.

Det er en udfordring, fordi en opkvalificering af ufaglærte og faglærte er afgørende for den grønne omstilling, mener Michael Andersen, projektleder på undersøgelsen for EVA.

Læs også: Kommunalt projekt skal sikre grøn arbejdsstyrke

”AMU er ikke til at komme uden om, hvis ufaglærte og faglærte skal opkvalificeres. Og det skal de, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at AMU udbyder kurser, der er relevante for de virksomheder og medarbejdere, der skal arbejde med grøn omstilling nu og i fremtiden. Undersøgelsen peger på, at AMU, hvad det angår, kan spille en langt stærkere rolle, end det er tilfældet i dag,” siger han.

Mindretal er i dialog 
I undersøgelsen svarer to ud af fem respondenter (AMU-udbydere) også, at de i høj eller nogen grad er i dialog med virksomheder om indholdet i AMU-kurser i forhold til grøn omstilling, mens over halvdelen svarer, at de er det i mindre grad, slet ikke eller ved ikke.

Samtidig er hver fjerde udbyder i dialog med jobcentrene om det samme.

”Det er vigtigt, at AMU fremstår som et aktuelt og relevant tilbud for både virksomheder og jobcentre, der sender medarbejdere og ledige på kursus. En oplagt vej til det er en tæt dialog om, hvad kurserne skal indeholde, men det er ikke det billede, der tegnes i undersøgelsen,” siger Michael Andersen.

Undersøgelsen viser dog, at AMU-udbyderne har fokus på den grønne omstilling i det virksomhedsopsøgende arbejde, og at dette kan være med til at vække virksomhedernes interesse for grønne AMU-kurser.

Grøn omstilling skal være relevant
Derudover svarer omkring halvdelen af AMU-udbyderne, at de inden for de sidste to år har afholdt pædagogiske dage, temamøder eller lignende med eksplicit fokus på AMU og den grønne omstilling og lige så mange har brugt ressourcer på kompetenceudvikling i forhold til grøn omstilling. Den anden halvdel har ikke gjort det.

Læs også: Elektrikere: Grøn omstilling kræver bedre erhvervsskoler

”Hvis virksomhederne skal opleve AMU-kurserne om grøn omstilling som relevante, så er det vigtigt, at lærerne på AMU er opdaterede både med hensyn til det faglige og det pædagogiske, så de kan give deltagerne den nyeste og mest relevante viden om grøn omstilling og på måder, der matcher deltagernes behov og interesser,” siger Michael Andersen.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.06.2025Sex & Samfund

Sponseret

Mødredødelighed i verden: Både fremskridt og alarmerende tendenser

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

12.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal styrke virksomheders arbejde mod diskrimination

12.06.2025BSR

Sponseret

Four Tips for Authentic Business Leadership During Pride 2025

10.06.2025CSR.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

26.05.2025Sex & Samfund

Sponseret

FN's Kvindekommission: Fremme af ligestilling og seksuelle rettigheder som et spørgsmål om retfærdighed

23.05.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning: Sådan bør danske virksomheder forholde sig til Trumps kamp mod DEI

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom