EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Et nyt, europæisk projekt vil understøtte og accelerere innovation og udbredelse af ny viden, der skal sætte gang i bedre udnyttelse af råvarer til gavn for klimaet.

En udfordring for bioøkonomiens potentiale ligger blandt andet i, at området er sektoropdelt, og man samarbejder derfor ikke nok på at udnytte dets muligheder samlet set. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Der skal fart på udviklingen inden for bioøkonomi og bæredygtige fødevaresystemer. Det er ambitionen i et nyt EU-finansieret projekt kaldet ’ShapingBio’.

Bioøkonomi handler om, hvordan biologiske ressourcer som planter og animalske produkter kan indgå i produktion af eksempelvis energi og kemikalier. Området har derfor væsentligt potentiale til at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, afhængighed af fossile brændstoffer og kan bidrage til en bedre udnyttelse af vores råvarer.

Selvom der allerede er igangsat en række politiske initiativer, forsknings- og udviklingsaktiviteter, er der udfordringer i forhold til at få en større udbredelse af den innovation, der genereres inden for området.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

En central barriere er eksempelvis, at der findes ”sektorsiloer” – aktører fra forskellige sektorer som landbrug, fødevarer og skovbrug udveksler simpelthen ikke nok information med hinanden.

Fakta om ShapingBio

  • Bag projektet står 11 organisationer fra 9 forskellige lande: Fraunhofer Institut for System- og Innovationsforskning ISI (DE), Agenturet for Fremme af Europæisk Forskning (IT), Teagasc (IE), Agriculture Research, Ltd. Troubsko (CZ), Food & Bio Cluster Denmark (DK), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (DE), Bio Base Europe Pilot Plant (BE), Spanish Bioindustry Association (ES), Tech Tour Europe (BE), Tech Tour Global EOOD (BG), VITAGORA (FR)
  • Projektet har modtaget en EU-bevilling på knap 4 millioner euro
  • Projektet løber frem til 31 August 2025

Kilde: Food & Bio Cluster Denmark.

Derudover er bioøkonomi ikke et selvstændigt politisk område. Det betyder blandt andet, at offentlig finansiering og regulering er spredt og kan virke delvis usammenhængende på tværs af ministerier og geografiske områder.

Bioøkonomi skal forme fremtidens rammer
De udfordringer skal EU-projektet hjælpe med at løse. Og herhjemme har vi en dansk spiller, der skal bidrage med anbefalinger til, hvordan politikere og virksomheder kan realisere bioøkonomiens muligheder i den grønne omstilling på tværs af sektorer og lande.

”Med dette projekt ønsker vi at forbedre informationsgrundlaget for politiske beslutningstagere og erhvervet om eksisterende initiativer, aktiviteter og bedste praksis samt yde rådgivning for at muliggøre udveksling på tværs af sektorer og lande,” forklarer senior business development manager Kersti Haugan hos Food & Bio Cluster Denmark.

Hun tilføjer, at projektets resultater kan være til gavn for mange interessenter.

Læs også: Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr

”For eksempel ønsker vi at stimulere udveksling på tværs af branchens sektorer og hjælpe dem med at finde finansieringsmuligheder ved at give dem et bedre overblik og bringe dem sammen med investorer.”

For at skabe bedre betingelser for innovation indenfor bioøkonomien bliver forskellige aktører inden for landbrugs-, skovbrugs- og biobaserede sektorer invitereret til at give deres input til, hvordan fremtidens bioøkonomipolitikker skal udformes.

Det kommer til at ske gennem workshops, arrangementer, interviews og undersøgelser.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus