Etiske regler er nødvendige

Erhvervslivet må have etiske regler for at kunne styre både virksomhed og medarbejdere på en ansvarlig facon. Den amerikanske professor David Vogel fortæller her, hvorfor det ender galt uden etiske regler.

20.04.2009

CSR.dk

Forretningsetik er et emne, der hverken har bundlinje eller regler, men tvinger alle til at tage stilling i et moralsk dilemma. Og det er nødvendigt for at forretningen trives og lever op til forbrugernes stigende krav om social ansvarlighed og bæredygtighed.
Professor David Vogel, fra Berkeley University, Haas School of Business, en af verdens førende professorer i CSR, underviser danske MBA-studerende fra AVT Business School i faget “Business Ethics and global CSR”. Han bruger blandt andre Enron-sagen som eksempel.
»Toplederne i Enron var blottet for etisk ansvar. De troede, at ingen ville opdage det. Derfor kunne de gøre det, og lade moralen og etikken gå helt til bunds uden, at nogen stoppede det,« siger professor David Vogel.
»Enhver ansvarlig gruppe, team eller organisation har brug for etisk ledelse. Det forudsætter, at man har formuleret en forretningsetik, og har den med i hver eneste beslutning og handling,« siger Professor Vogel.
Emnet har i høj grad har erhvervslivets opmærksomhed, hvor blandt andet Roskilde Banks spektakulære kollaps gav næring til nye diskussioner om nødvendigheden af etiske forretningsregler.

Etik tages alvorligt nu
Verden over har den globale finanskrise og deraf følgende konkurser og kollapser haft samme effekt. Men lavinen startede i 2001 med Enron-kollapset, som medførte et hidtil uset omfang af regnskabsfusk, insiderhandel, forbrugsskandaler, forargelse og menneskelige katastrofer. Tusinder mistede deres arbejde, private formuer og pensionsopsparinger, og toplederne blev lagt i håndjern og sendt i fængsel.
Skandalen kickstartede en diskussion verden over om forretningsetik, og siden har langt de fleste større virksomheder haft rygende travlt med at formulere og bekendtgøre netop deres forretningsetiske regler.
USA gik et skridt videre og etablerede en regulær regnskabsetisk lovgivning, Sarbanes-Oxley, der strammer reglerne for firmaers egenkontrol og kræver detaljeret rapportering for hver eneste dollar, der bevæger sig i virksomheden.
»Enron-sagen er den mest omtalte, vi har oplevet, og derfor gav den genlyd verden over. Der har altid eksisteret en kerne af forretningsetik, men emnerne og opfattelsen af, hvad der er etisk korrekt ændres med tiden,« siger professor David Vogel og fortsætter:
»Det er ikke, fordi moralen er i forfald. Der har altid været problemer med etik i forretninger, men tidligere var det ikke noget, der blev gjort et stort nummer ud af. Det er lidt som med amerikanske præsidenter og deres moral: Alle vidste, hvad Kennedy havde af damebekendtskaber, men det talte man ikke så meget om. Men se reaktionen, da Clinton og en vis praktikant kom lidt for tæt på hinanden«.
Professor David Vogel fortæller, at de studerende både i Danmark og i USA tager emnet om forretningsetik meget alvorligt og også lærer, at det ikke altid er nok med virksomhedernes frivillige tiltag.
”De erkender, at der er grænser for, hvad virksomheder i den private sektor kan gøre, og politiske indgreb derfor har så stor betydning,” siger David Vogel.

Ingen perfekte virksomheder
David Vogel udfordrer konstant de MBA-studerende fra AVT Business School i deres egen opfattelse af forretningsetik. Hvor går grænsen? Er der noget, der hedder skamfuld profit? Er der lovlige forretninger, de ikke vil tjene penge på? Spørgsmålene hagler ned over de studerende, der bliver tvunget til at tage stilling. Uenigheden breder sig i lokalet, hvor alle tilstedeværende til daglig er erhvervsledere.
Forretningsetik beskæftiger sig med gråzonerne, hvor man godt ved, hvad der er det korrekte, men samtidig er klar over, at virkeligheden ofte ser anderledes ud og får mennesker til at tage beslutninger, der har konsekvenser langt ud i de grå zoner.
»Der findes ingen perfekte firmaer. De har alle deres flossede kanter og vil på et tidspunkt gøre noget, der er forkert. Mennesker er ikke perfekte, derfor er virksomheder det heller ikke, så enkelt er det,« siger Professor Vogel.
Vil man have en ordentlig forretningsetik i virksomheden, er det derfor op til den enkelte leder at gå forrest og sætte et eksempel. Det gælder i hver eneste beslutning, hver gang der bliver uddelt en belønning eller en straf til medarbejdere og ledere – alle handlinger fra toplederens side vil være med til at præge den forretningsetik og moral, der hersker i virksomheden.
»En ting er teori, en helt anden er virkeligheden, hvor situationer hurtigt bliver så tilspidsede, at du som erhvervsleder finder det nødvendigt at slække på principper og etiske regler. Det er en konstant kamp at holde sig på dydens sti”, siger den karismatiske professor Vogel.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

07.06.2024CSR.dk

Debat: Danskere skal kunne tage klimaboliglån

07.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

06.06.2024CSR.dk

Kantineleverandør uddanner ’climate chefs’

05.06.2024CSR.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København