Et innovativt fødevarefællesskab

Innovation er det nye sort i CSR. På Responsible Food-konferencen d. 26/11 er DTU vært for seminar med stærke cases i innovative fødevareingredienser

DTU sikrer Innovationsseminar på konferencen Responsible Food.

17.09.2015

Lars Münter, CSR.dk

Kan fødevareinnovation redde verden fra undergang? Nok ikke. Men en bedre udnyttelse af vores fødevarer er helt sikkert en vigtig brik i vores bestræbelser på en mere bæredygtig verden. Og meget jordnært er udviklingen af nye fødevarer og bedre måder at bruge vores fødevarer på en vigtig brik i kampen mod sult på den ene side og, paradoksalt nok, overvægt på den anden. Det er tre store dagsordener, som på en eller anden måde indgår i Nationalt IngrediensCenter, NIC, en åben og strategisk Public-Private platform for innovation og forskning. Chefkonsulent Anders Permin, Afdeling for Innovation og Sektorudvikling på DTU, er en af drivkræfterne i NIC og fortæller om ambitionen bag initiativet:
 
”NIC er etableret for at styrke innovation gennem en større videnudveksling mellem industrien og videninstitutionerne og samtidigt bruge det til at igangsætte nye projekter mellem partnerne i NIC. Centret skal være et forum, hvor eksisterende og nye teknologier udvikles, og det gør vi ved at bringe aktører og kompetencer på området sammen for at stimulere øget innovation og tværfaglige projekter indenfor hele sektoren. Det helt centrale er at synliggøre forskningen og gøre den tilgængelig for industrien i et partnerskab på tværs af området”.
 
Professor Egon Bech Hansen, også initiativtager til etablering af NIC fortæller: ”En kortlægning har vist, at forskningen på videninstitutionerne alene løber op i 250 mio. kr. årligt, så der er et kæmpe potentiale i at koordinere indsatsen og få den ud til virksomhedernes forskningsafdelinger, så de kan bygge den ind i deres udvikling af nye produkter.”

Madspild skaber fokus
Madspildet er i den grad kommet på dagsordenen i disse år, og det er ifølge Anders Permin noget af det, NIC har sat ekstra fokus på: ”I U-landene går omkring 80 % af fødevarerne til spilde som følge af pestangreb, dårlig håndtering og forrådnelse. I vores del af verden er spildet noget mindre – ca. 30 % - men det er så i den sidste del af kæden, typisk hos forbrugeren. Vi kan sagtens mindske madspildet meget mere med simpel omtanke, værktøjer og bedre processer. Ingrediensindustrien har efterlyst mere samarbejde med forskerne, og det er den handske NIC tager op ved at samle parterne omkring uddannelse, forskning og innovation.”
 
NIC har som navnet siger sigte på at udnytte råvarerne bedre, men det er nok de færreste, som ser det som del af madspildsdagsordenen. Det er det i høj grad, siger Egon Bech Hansen, og kartoffelskræller, valle og spent grain er blot nogle af ingredienserne med et solidt forretningspotentiale. Det er der mange danske virksomheder, der har fået deres øjne op for:
 
”Traditionelt set har vi kun brugt det, vi kunne spise, og resten er blevet smidt ud til ingen verdens nytte. Men lige som en stor del af de sunde stoffer i æbler sidder i skrællen, er der masser af nyttige stoffer at hente i restprodukterne. Arla er meget åbne om det: de tjener flere penge på at lave fødevareingredienser end på at producere mælk. Tilsvarende har Harboe Bryghus fået en voksende forretning på deres spent grain – altså kornene, der bliver tilovers ved ølbrygningen – som de presser på forskellige måder til nye produkter. Og Kartoffelmelsfabrikken har været helt ekstremt innovative og udviklet en række stivelsesprodukter, som der er meget stor efterspørgsel på. Det er bare nogle af de eksempler, der viser, at der er en dobbeltbundlinje i at tænke restprodukterne ind i forretningen: du sparer en stor udgift, og du kan få et nyt attraktivt marked.”
 
DTU er vært for seminaret ”Partnerskaber for innovation forskning” på Responsible Food-konferencen, der finder sted i KVL’s smukke festauditorium. Seminaret er under planlægning, men Anders Permin lover som vært for arrangementet, at der vil være smagsprøver på innovativ forskning og partnerskaber på kryds og tværs af fødevareområdet.
 
Seminaret flankeres af andre seminarer, der hver går i dybden på særlige emner inden for fødevareområdet. Derudover byder konferencen på paneldebatter, gæstetaler, virksomhedscases og markedsplads, så der både er noget at hente for den, der søger viden, og den, der gerne vil netværke.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus