Et innovativt fødevarefællesskab

Innovation er det nye sort i CSR. På Responsible Food-konferencen d. 26/11 er DTU vært for seminar med stærke cases i innovative fødevareingredienser

DTU sikrer Innovationsseminar på konferencen Responsible Food.

17.09.2015

Lars Münter, CSR.dk

Kan fødevareinnovation redde verden fra undergang? Nok ikke. Men en bedre udnyttelse af vores fødevarer er helt sikkert en vigtig brik i vores bestræbelser på en mere bæredygtig verden. Og meget jordnært er udviklingen af nye fødevarer og bedre måder at bruge vores fødevarer på en vigtig brik i kampen mod sult på den ene side og, paradoksalt nok, overvægt på den anden. Det er tre store dagsordener, som på en eller anden måde indgår i Nationalt IngrediensCenter, NIC, en åben og strategisk Public-Private platform for innovation og forskning. Chefkonsulent Anders Permin, Afdeling for Innovation og Sektorudvikling på DTU, er en af drivkræfterne i NIC og fortæller om ambitionen bag initiativet:
 
”NIC er etableret for at styrke innovation gennem en større videnudveksling mellem industrien og videninstitutionerne og samtidigt bruge det til at igangsætte nye projekter mellem partnerne i NIC. Centret skal være et forum, hvor eksisterende og nye teknologier udvikles, og det gør vi ved at bringe aktører og kompetencer på området sammen for at stimulere øget innovation og tværfaglige projekter indenfor hele sektoren. Det helt centrale er at synliggøre forskningen og gøre den tilgængelig for industrien i et partnerskab på tværs af området”.
 
Professor Egon Bech Hansen, også initiativtager til etablering af NIC fortæller: ”En kortlægning har vist, at forskningen på videninstitutionerne alene løber op i 250 mio. kr. årligt, så der er et kæmpe potentiale i at koordinere indsatsen og få den ud til virksomhedernes forskningsafdelinger, så de kan bygge den ind i deres udvikling af nye produkter.”

Madspild skaber fokus
Madspildet er i den grad kommet på dagsordenen i disse år, og det er ifølge Anders Permin noget af det, NIC har sat ekstra fokus på: ”I U-landene går omkring 80 % af fødevarerne til spilde som følge af pestangreb, dårlig håndtering og forrådnelse. I vores del af verden er spildet noget mindre – ca. 30 % - men det er så i den sidste del af kæden, typisk hos forbrugeren. Vi kan sagtens mindske madspildet meget mere med simpel omtanke, værktøjer og bedre processer. Ingrediensindustrien har efterlyst mere samarbejde med forskerne, og det er den handske NIC tager op ved at samle parterne omkring uddannelse, forskning og innovation.”
 
NIC har som navnet siger sigte på at udnytte råvarerne bedre, men det er nok de færreste, som ser det som del af madspildsdagsordenen. Det er det i høj grad, siger Egon Bech Hansen, og kartoffelskræller, valle og spent grain er blot nogle af ingredienserne med et solidt forretningspotentiale. Det er der mange danske virksomheder, der har fået deres øjne op for:
 
”Traditionelt set har vi kun brugt det, vi kunne spise, og resten er blevet smidt ud til ingen verdens nytte. Men lige som en stor del af de sunde stoffer i æbler sidder i skrællen, er der masser af nyttige stoffer at hente i restprodukterne. Arla er meget åbne om det: de tjener flere penge på at lave fødevareingredienser end på at producere mælk. Tilsvarende har Harboe Bryghus fået en voksende forretning på deres spent grain – altså kornene, der bliver tilovers ved ølbrygningen – som de presser på forskellige måder til nye produkter. Og Kartoffelmelsfabrikken har været helt ekstremt innovative og udviklet en række stivelsesprodukter, som der er meget stor efterspørgsel på. Det er bare nogle af de eksempler, der viser, at der er en dobbeltbundlinje i at tænke restprodukterne ind i forretningen: du sparer en stor udgift, og du kan få et nyt attraktivt marked.”
 
DTU er vært for seminaret ”Partnerskaber for innovation forskning” på Responsible Food-konferencen, der finder sted i KVL’s smukke festauditorium. Seminaret er under planlægning, men Anders Permin lover som vært for arrangementet, at der vil være smagsprøver på innovativ forskning og partnerskaber på kryds og tværs af fødevareområdet.
 
Seminaret flankeres af andre seminarer, der hver går i dybden på særlige emner inden for fødevareområdet. Derudover byder konferencen på paneldebatter, gæstetaler, virksomhedscases og markedsplads, så der både er noget at hente for den, der søger viden, og den, der gerne vil netværke.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams