Et grønt spark bagi

I begyndelsen af december vil hele verdens øjne hvile på Bella Center, som skal huse FN’s klimatopmøde. Det har sat gang i udviklingen af en egentlig klimastrategi for huset. Vi har talt med teknisk direktør Kristian Ortving om den grønne omstilling af det store udstillings- og kongrescenter i Ørestaden. Målet er en 20 procents reduktion i C02-udledninger fra udgangspunktet i 2007 frem til topmødet begynder.

02.03.2009

CSR.dk

I april 2007 blev det klart for de ansatte i Bella Center, at det var overvejende sandsynligt, at COP15 skulle afholdes her i december 09. Kort tid herefter henvendte Energistyrelsen sig. De ønskede at sikre sig, at huset til den tid også var gået igennem for energioptimeringer. Bella Center er fra 1975 og dermed også fra en tid, hvor klimaet ikke ligefrem stod øverst på dagsordenen. På baggrund af Energistyrelsens henvendelse fik ingeniørfirmaet Wormslev til opgave at gå huset igennem og de kom i december 2007 med en redegørelse. Samtidig med det arbejde, nedsatte Bella Center et udvalg kaldet ”Det grønne udvalg” – som fra begyndelsen havde til opgave at vurdere Wormslevs anbefalinger samt at se på hvilke andre initiativer, der kunne sættes i gang for at få nedbragt husets C02-udledninger. Teknisk direktør Kristian Ortving siger: ”Vi fik et spark bagi til at komme i gang. Og det skulle vi have været under alle omstændigheder, da vores kongresafdeling i stigende grad mærker en efterspørgsel efter en grøn politik fra vores kunder.”

Vores nye bibel
I Det grønne udvalg sidder to fra teknisk afdeling, kongreschefen, chefen for food and beverage, chefarkitekten samt pressechefen: ”Vi begyndte med at indsamle erfaringer fra vores kunder og andre virksomheder. Blandt andet har vi talt en del med Scandic, som jo har en stor erfaring på det her område. Vi har også talt med andre store kongrescentre og vi har dialog med schweiziske MCI, som er et af de førende på området.” Også certificering har været diskuteret, men Bella Center valgte i første omgang at vente med at vælge en bestemt certificeringsmodel, til deres viden på området var større: ”Vi har studeret forskellige standarder som British standard, ISO og Green Globe. Men vi besluttede, at vi i første omgang ville tage lidt af det bedste fra alle certificeringer og sætte dem sammen.” Det arbejde udmøntede sig i Det grønne udvalgs nye bibel: ”BC Greening”, som blev indviet i september 2008. Bella Center har efterfølgende startet entrepriser for omkring 20. millioner kr. De tekniske forbedringer indebærer blandt andet solfiltre, udskiftning af alle armaturer samt tiltag på ventilation og klimaanlæg (se faktaboks). Alt det rent fysiske som sættes i gang, giver i sig selv en 13,5 procents reduktion. Målet er en 20 procents reduktion på CO2-udslip i forhold til udgangspunktet i 2007. De resterende 6,5 procent skal findes via de andre tiltag i planen. Det er planen, at der skal være et barometer på Bella Centers intranet, så alle medarbejderne hele tiden kan følge med i, hvor langt man er nået i forhold til målet.

Adfærd afgørende
BC Greening er delt op i fire områder; adfærd, infrastruktur, produktion og forplejning: ”Adfærd er den vigtigste og nok også sværeste del. Det nytter ikke noget, at vi laver en stor forkromet plan og så tror vi, at alting går af sig selv bagefter. Så det er den næste store udfordring for os - at få hele husets 200 medarbejdere med. Som en hjælp til det har vi udnævnt interne ambassadører, som er kolleger fra alle afdelinger i huset, som har meldt sig frivilligt. Deres opgave er at have fingeren på pulsen, høre hvad deres kolleger siger og komme med gode idéer.”, siger Kristian Ortving. En gang hver fjortende dag er der møde i Det grønne udvalg, hvor forslagene behandles.

Hele vejen rundt
”Produktions-delen drejer sig grundlæggende om, at vi arbejder fornuftigt med alle de ting, vi går og laver. Det indebærer for eksempel et nærmere eftersyn af alle de materialer, vi bruger. På messer er der et stort genbrug af materialer, så det er i udgangspunktet godt. Men for eksempel bruger vi lige nu to typer af tæpper på vores udstillinger. En type af tæppemåtter, som vi genbruger og så nogle filttæpper, som bliver smidt ud bagefter. Her er det naturligvis oplagt at skære ned på forbruget af filttæpper. Et andet område er affaldshåndtering, som også skal ses efter i sømmene. Til vores køkken har vi investeret i en affaldskværn ligesom vi er gået fra el-komfur til gas-komfur. I sådan et stort køkken som vores, tænder man komfuret om morgenen, når man kommer og så står det tændt hele dagen, til man går hjem. Med gas tænder man bare, når man skal bruge det. Af andre initiativer har vi sat tænd/sluk på de fleste af vores toiletter, ligesom vi løbende vil sige farvel til vandflasker. Vi bruger flere hundrede tusinde flasker om året. I stedet bliver der sat beholdere op i hele huset, så man kan fylde sit nedbrydelige glas op med postevand.”
Forplejningsdelen er også en stor del af planen – her skal udvalget overveje, hvor meget mad og drikke der kan og skal være økologisk og om det for eksempel kan betale sig, at det kød centret serverer, bliver fløjet ind fra Argentina eller om man i højere grad skal vælge dansk kød. ”Vi skal heller ikke blive så hellige, at vi ikke kan lave et godt arrangement – så det gælder om at finde den gyldne middelvej.”, siger Kristian Ortving.

At få kunderne med
I Det grønne udvalg er man klar over, at det er vigtigt ikke at miste fokus, når topmødet slutter: ”Nu har vi sat gang i en proces, og jeg kunne sagtens forestille mig en fremtid, hvor kunderne vil fravælge os, hvis ikke vi har en grøn politik.” Og Bella Center stiller også forslag om grønne forbedringer til sine kunder, når et kommende arrangement diskuteres: ”Til de store konference-arrangementer her køres der for eksempel en 10-15 paller ind med papirmaterialer. Så sidder der 50 mennesker i tre dage og pakker tasker med pressemeddelelser, rapporter osv. Så får de alle sammen sådan en taske, når de kommer på konferencen. Halvdelen af det papir, der var i tasken ligger efterfølgende et eller andet sted i Bella Center. Den resterende del ligger rundt omkring på de københavnske hoteller. Hvorfor laver man ikke et lille USB-stik med alle informationerne på? Det er sådan nogle idéer, vi diskuterer med vores kunder. Der er både økonomi i det – man sparer en hulens masse penge – og så er det godt for miljøet.”
Allerede til marts kan man se det helt synlige symbol på nye grønne tider i Bella Center, når Vestas opsætter en vindmølle udenfor indgangen, som skal stå frem til topmødet og forsyne det vigtige møde på energirigtig vis.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)