Et grønt spark bagi

I begyndelsen af december vil hele verdens øjne hvile på Bella Center, som skal huse FN’s klimatopmøde. Det har sat gang i udviklingen af en egentlig klimastrategi for huset. Vi har talt med teknisk direktør Kristian Ortving om den grønne omstilling af det store udstillings- og kongrescenter i Ørestaden. Målet er en 20 procents reduktion i C02-udledninger fra udgangspunktet i 2007 frem til topmødet begynder.

02.03.2009

CSR.dk

I april 2007 blev det klart for de ansatte i Bella Center, at det var overvejende sandsynligt, at COP15 skulle afholdes her i december 09. Kort tid herefter henvendte Energistyrelsen sig. De ønskede at sikre sig, at huset til den tid også var gået igennem for energioptimeringer. Bella Center er fra 1975 og dermed også fra en tid, hvor klimaet ikke ligefrem stod øverst på dagsordenen. På baggrund af Energistyrelsens henvendelse fik ingeniørfirmaet Wormslev til opgave at gå huset igennem og de kom i december 2007 med en redegørelse. Samtidig med det arbejde, nedsatte Bella Center et udvalg kaldet ”Det grønne udvalg” – som fra begyndelsen havde til opgave at vurdere Wormslevs anbefalinger samt at se på hvilke andre initiativer, der kunne sættes i gang for at få nedbragt husets C02-udledninger. Teknisk direktør Kristian Ortving siger: ”Vi fik et spark bagi til at komme i gang. Og det skulle vi have været under alle omstændigheder, da vores kongresafdeling i stigende grad mærker en efterspørgsel efter en grøn politik fra vores kunder.”

Vores nye bibel
I Det grønne udvalg sidder to fra teknisk afdeling, kongreschefen, chefen for food and beverage, chefarkitekten samt pressechefen: ”Vi begyndte med at indsamle erfaringer fra vores kunder og andre virksomheder. Blandt andet har vi talt en del med Scandic, som jo har en stor erfaring på det her område. Vi har også talt med andre store kongrescentre og vi har dialog med schweiziske MCI, som er et af de førende på området.” Også certificering har været diskuteret, men Bella Center valgte i første omgang at vente med at vælge en bestemt certificeringsmodel, til deres viden på området var større: ”Vi har studeret forskellige standarder som British standard, ISO og Green Globe. Men vi besluttede, at vi i første omgang ville tage lidt af det bedste fra alle certificeringer og sætte dem sammen.” Det arbejde udmøntede sig i Det grønne udvalgs nye bibel: ”BC Greening”, som blev indviet i september 2008. Bella Center har efterfølgende startet entrepriser for omkring 20. millioner kr. De tekniske forbedringer indebærer blandt andet solfiltre, udskiftning af alle armaturer samt tiltag på ventilation og klimaanlæg (se faktaboks). Alt det rent fysiske som sættes i gang, giver i sig selv en 13,5 procents reduktion. Målet er en 20 procents reduktion på CO2-udslip i forhold til udgangspunktet i 2007. De resterende 6,5 procent skal findes via de andre tiltag i planen. Det er planen, at der skal være et barometer på Bella Centers intranet, så alle medarbejderne hele tiden kan følge med i, hvor langt man er nået i forhold til målet.

Adfærd afgørende
BC Greening er delt op i fire områder; adfærd, infrastruktur, produktion og forplejning: ”Adfærd er den vigtigste og nok også sværeste del. Det nytter ikke noget, at vi laver en stor forkromet plan og så tror vi, at alting går af sig selv bagefter. Så det er den næste store udfordring for os - at få hele husets 200 medarbejdere med. Som en hjælp til det har vi udnævnt interne ambassadører, som er kolleger fra alle afdelinger i huset, som har meldt sig frivilligt. Deres opgave er at have fingeren på pulsen, høre hvad deres kolleger siger og komme med gode idéer.”, siger Kristian Ortving. En gang hver fjortende dag er der møde i Det grønne udvalg, hvor forslagene behandles.

Hele vejen rundt
”Produktions-delen drejer sig grundlæggende om, at vi arbejder fornuftigt med alle de ting, vi går og laver. Det indebærer for eksempel et nærmere eftersyn af alle de materialer, vi bruger. På messer er der et stort genbrug af materialer, så det er i udgangspunktet godt. Men for eksempel bruger vi lige nu to typer af tæpper på vores udstillinger. En type af tæppemåtter, som vi genbruger og så nogle filttæpper, som bliver smidt ud bagefter. Her er det naturligvis oplagt at skære ned på forbruget af filttæpper. Et andet område er affaldshåndtering, som også skal ses efter i sømmene. Til vores køkken har vi investeret i en affaldskværn ligesom vi er gået fra el-komfur til gas-komfur. I sådan et stort køkken som vores, tænder man komfuret om morgenen, når man kommer og så står det tændt hele dagen, til man går hjem. Med gas tænder man bare, når man skal bruge det. Af andre initiativer har vi sat tænd/sluk på de fleste af vores toiletter, ligesom vi løbende vil sige farvel til vandflasker. Vi bruger flere hundrede tusinde flasker om året. I stedet bliver der sat beholdere op i hele huset, så man kan fylde sit nedbrydelige glas op med postevand.”
Forplejningsdelen er også en stor del af planen – her skal udvalget overveje, hvor meget mad og drikke der kan og skal være økologisk og om det for eksempel kan betale sig, at det kød centret serverer, bliver fløjet ind fra Argentina eller om man i højere grad skal vælge dansk kød. ”Vi skal heller ikke blive så hellige, at vi ikke kan lave et godt arrangement – så det gælder om at finde den gyldne middelvej.”, siger Kristian Ortving.

At få kunderne med
I Det grønne udvalg er man klar over, at det er vigtigt ikke at miste fokus, når topmødet slutter: ”Nu har vi sat gang i en proces, og jeg kunne sagtens forestille mig en fremtid, hvor kunderne vil fravælge os, hvis ikke vi har en grøn politik.” Og Bella Center stiller også forslag om grønne forbedringer til sine kunder, når et kommende arrangement diskuteres: ”Til de store konference-arrangementer her køres der for eksempel en 10-15 paller ind med papirmaterialer. Så sidder der 50 mennesker i tre dage og pakker tasker med pressemeddelelser, rapporter osv. Så får de alle sammen sådan en taske, når de kommer på konferencen. Halvdelen af det papir, der var i tasken ligger efterfølgende et eller andet sted i Bella Center. Den resterende del ligger rundt omkring på de københavnske hoteller. Hvorfor laver man ikke et lille USB-stik med alle informationerne på? Det er sådan nogle idéer, vi diskuterer med vores kunder. Der er både økonomi i det – man sparer en hulens masse penge – og så er det godt for miljøet.”
Allerede til marts kan man se det helt synlige symbol på nye grønne tider i Bella Center, når Vestas opsætter en vindmølle udenfor indgangen, som skal stå frem til topmødet og forsyne det vigtige møde på energirigtig vis.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams