Er danskernes favoritaktier både bæredygtige og økonomisk stærke?

Kapitalforeningen SDG Invest fortæller om deres analyse af danskernes fem fortrukne aktiers økonomi og bæredygtighed. Novo Nordisk indtager førertrøjen på alle parametre, mens Genmab må regne med at det bliver sværere i en verden, hvor investorer vægter ansvarligheden højt.

Danskernes top fem aktier bliver målt og vejet på alt lige fra de økonomiske forhold til selskabets bæredygtige arbejde. Fire ud af fem favoritter dumper. Arkivfoto..

28.02.2018

CSR.dk

Hvordan står det til med danskernes favoritaktiers økonomi - og er de bæredygtige? Den nyetablerede kapitalforening SDG Invest ser nærmere på aktieselskaberne på baggrund af deres økonomiske styrkeforhold, men de stiller lige så høje krav til selskabernes arbejde med bæredygtighed, skriver Børsen.

Læs også: Bæredygtig finans er afgørende for grøn fremtid 

”Vi vil i vores fond gerne have selskaber, der har en god etisk mavefornemmelse, derfor er det svært at score højt på parameteret lederskab,” siger Anne-Louise Thon Schur til Børsen.

Hun fortæller, at den samlede bedømmelse af bæredygtighed består af, hvor godt selskabet er til at påtage sig lederskab og have en forretningsetikken i orden, og hvor godt det er til at drive sin forretning i en bæredygtig retning.
Derudover bliver selskabernes økonomiske situation vurderet. hvor medstifteren til SDG Invest, Stockrate Asset Management, kun udvælger de selskaber, der scorer højt på indtjeningsstyrke, finansiel styrke og økonomisk stabilitet.

”Novo Nordisk er godkendt. Den har vi også i vores portefølje,” siger Anne-Louise Thon Schur, medstifter af SDG Invest til Børsen.

Fire favoritter dumper
Det er kun én ud af danskernes fem favoritaktier, der opfylder SDG Invests økonomiske og bæredygtige krav.

”Novo Nordisk er bare solid på alle parametre,” siger Kristian Kjer, kapitalforvaltningschef i Stockrate Asset Management.

De fire andre danske favoritaktier består derimod ikke kravene til at blive en del af SDG Invests portefølje.

Læs også: CSR og finans: På vej i den rigtige retning

Vestas
Danskernes favoritaktie nummer to, Vestas, scorer højt på bæredygtighed og lederskab, men falder fra, fordi den ikke lever op Stockrates model for økonomisk udvælgelse, skriver Børsen. 

Ifølge Anne-Louise Thon Schur er Vestas allerede grøn energi i sig selv, som arbejder aktivt med at adressere FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig verden, men pga. en svingende finansiel performance, dumper det, forklarer Kristian Kjer.

Genmab
Genmab, der er nummer tre over danskernes favoritaktier, klarer sig dårligst i foreningens analyse. Det skyldes dens ustabilitet, og at selskabet ikke arbejder strategisk med ansvarligheden.

”Genmab har ikke i vores model scoret højt på stabilitet, da vi helst skal have fem-syv år med solide regnskaber,” siger Kristian Kjer.

Selskabet har ifølge ham kun klaret sig godt de seneste par år, hvilket ikke er sikkert nok til at gå ind i det. På det bæredygtige område har Genmab stadig en masse til gode, vurderer Anne-Louise Thon Schur.

”Det er tydeligt, at Genmab ikke har den modenhed, der skal til inden for ansvarlighed. De har haft travlt med at kurere cancer. Det er i sig selv et godt formål, men vi vil se, at det vil begynde at fylde mere hos Genmab,” siger hun til Børsen.

Hvis selskabet ikke selv går foran, vil det ifølge Anne-Louise Thon Schur blive drevet af, at de skal efterleve forskellige CSR-krav, og at investorerne begynder at spørge ind til det.

SDG Invest er på blot en måned efter lanceringen af analysen blevet stormet af danske privatinvestorer, der ønsker at placere deres penge i økonomisk solide aktieselskaber, der arbejder aktivt med ansvarlighed og bæredygtighed, fremgår det.

Læs også: Pensionskasse sælger samtlige aktier i verdens største detailkæde 

Pandora
Heller ikke Pandora, der ligger nummer fire på favoritlisten består kapitalforeningens screening.

Det sorteres fra grundet selskabets økonomiske ustabilitet de seneste par år og klarer sig desuden utilfredsstillende på bæredygtigheden.

Danske Bank
Til sidst indtræder Danske Bank på femtepladsen, som klarer sig tilfredsstillende i bæredygtighedsanalysen, men dumper de økonomiske kriterier.

”Danske Bank falder udelukkende på sin finansielle styrke. Bankbranchen lever af at geare egenkapitalen, og det giver stor risiko,” siger Kristian Kjer.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle