Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Gennemsigtighed er stadig en udbredt mangelvare på de ellers bugnende hylder i den internationale beklædningsbranche, fastslår en ny undersøgelse. Selv de bedste er ikke gode nok.

Fashion Revolution har blandt andet prøvet at skabe opmærksomhed om de ugennemsigtige produktions- og forsyningskæder i beklædningsindustrien via kampagnen ”I made your clothes”, hvor man satte ansigt på tøjarbejdere verden over. Foto: Fashion Revolution.

02.05.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Den globale tøjindustri er en milliardforretning, som flere og flere holder stadig mere intents øje med. Det være sig både kunder, medier, politikere, med- og modspillere i sektoren, og ikke mindst landskabets mange NGO’er, der søger at kaste lys over forholdene for de mange millioner ansatte, ikke mindst i Sydøstasien.

Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Så sent som i sidste uge fortalte vi her på CSR.dk om en rapport fra en gruppe arbejdstager- og menneskerettighedsgrupper med Human Rights Watch i spidsen, der rettede spotlyset mod gennemsigtigheden – eller manglen på samme – i industrien, og i den forbindelse delte ris ud til både tingenes tilstand generelt og til enkelte brands, herunder danske Bestseller.

Nu er den så gal igen, fristes man til at sige. I hvert fald er organisationen Fashion Revolution (FR) klar med en undersøgelse, der i sine konklusioner minder meget om rapporten fra HRW. I sit Fashion Transparency Index 2017 har FR bedømt og rangeret 100 af de største globale mode- og tøjmærker og forhandlere ift. hvor meget information, de frigiver om deres leverandører, forsyningskædepolitikker og -praksisser, og deres sociale og miljømæssige impact.

Den græske modedesigner Athena Korda afsluttede præsentationen af en kollektion i april 2015 til med sloganet ‘who made my clothes’. Foto: Fashion Revolution..

De bedste er under halvvejs
På samme måde som HRW, så konkluderer FR i sin undersøgelse, at transparens er en udbredt mangelvare blandt langt de fleste selskaber på listen, og at selv de bedste kan gøre det endnu bedre.

De forskellige brands er blevet tildelt point på fem forskellige områder, som kan give dem en samlet score på 250 som maksimum. Og når selv topvirksomhederne ikke når over halvdelen af vejen derop, så er der ”stadig meget arbejde, der skal gøres”, som FR formulerer det.

Læs også: H&M’s ambitioner kan flytte hele branchen

Kun otte brands scorer over 40 procent, med Adidas og Reebok i top på 121,5 point, efterfulgt af Marks&Spencer med 120 og H&M, der ellers har haft udfordringer i Myanmar, med 119,5. Resten af top-8 bliver udgjort af Banana Republic, Gap, Old Navy og Puma, mens en langt større gruppe, omkring hver tredje brand i undersøgelsen, lander på under 10 procent. Her finder vi luksusmærker som Ralph Lauren, Georgio Armani og Michael Kors samt netgiganten Amazon.

Bestseller er i denne undersøgelse repræsenteret ved Jack&Jones, der scorer 15 procent. Blandt andre mærker kan nævnes Zara og Nike (begge 36 procent), The North Face (24), Walmart (22), Zalando (16) og Mango (13). Endelig får tre brands, Dior, Heilan Home og s.Oliver et rundt 0, fordi de ikke offentliggør nogen information overhovedet.

Visse fremskridt, men meget vi ikke ved
Der er dog også fremskridt at spore, noterer FR sig. Ifølge undersøgelsen offentliggør 32 ud af de 100 brands nu deres leverandørlister, i hvert fald på det øverste niveau, hvor tøjet bliver klippet, syet og trimmet. Det er en væsentlig fremgang i forhold til sidste års undersøgelse, hvor kun fem ud af 40 undersøgte selskabet gjorde disse informationer bredt tilgængelige.

14 ud af de 100 virksomheder offentliggør information om, hvor deres tøj bliver behandlet når det kommer til farvning, print og færdiggørelse. Til gengæld er der ingen af selskaberne, der deler viden om deres råmaterialeleverandører. Derudover, bemærker FR, er der en lang række mellemled involveret i industrien i form af grossister, agenter og distributører, som spiller væsentlige roller, men ikke desto mindre er stort set usynlige for forbrugerne.

Læs også: Tøjbrands giver Black Friday-omsætning til velgørenhed

På den baggrund konkluderer FR, at der ”stadig er så meget vi ikke ved om, hvem der laver vores tøj”. Derfor beder FR virksomhederne om ikke alene at offentliggøre mere information – fx i form af et komplet transparent produkt eller en hel gennemsigtig forsyningskæde – men også at give kunderne mere viden om priser og strukturer, ligesom de, ifølge FR, bør være mere åbne i deres kommunikation, bl.a. ved at give mere konkrete svar på spørgsmål på området, og ved at have nemt tilgængelige CSR-afdelinger, der kan håndtere disse henvendelser.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

10.03.2025CSR.dk

Opsigtsvækkende tilbagegang i andelen af kvinder i toppen

10.03.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppens Fond støtter Børns Vilkår i at skabe trygge fællesskaber

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online