Endelig en energiaftale

Gennem det meste af et år har regeringen og oppositionen forsøgt at nå til enighed om en energiaftale – uden held. Aftalen kom meget pludseligt, efter at alt havde stået i stampe. Den er dog langt fra så ambitøs, som mange havde håbet. For eksempel er trafikken blevet glemt.

25.02.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Energiaftalen kom samme dag, som statsministeren i Børsen havde truet med at indgå en smal aftale med Dansk Folkeparti. Alle Folketingets partier, bortset fra Enhedslisten, står bag aftalen. Oppositionen fik kun en begrænset indflydelse på indholdet, men sagde ja for at undgå et endnu dårligere resultat i form af en smal aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Lige fra de grønne organisationer til adskillige virksomheder har man reageret med forskellige grader af skuffelse – hos de fleste dog blandet med lettelse over, at man nu endelig har en aftale. Hvad man end måtte mene, gør aftalen ikke Danmark til et foregangsland. Flere EU-lande har været langt mere ambitiøse – heriblandt Sverige.

Besparelser og effektivisering
En del af målet skal opnås ved energibesparelser, således at bruttoenergiforbruget frem til 2020 skal være 4% lavere end i 2006. De første 2% skal nås i perioden frem til 2011. Energiselskaberne får ansvaret for, at disse målsætninger opfyldes. De mener dog, at det bliver næsten umuligt at opnå besparelser i den størrelsesorden. Umiddelbart lyder det måske ikke helt vildt, men ifølge Lars Aagaard, Dansk Energi, svarer det til, at man trækker stikket ud i hele Københavns kommune.

Aftalen indebærer desuden højere målsætninger for energieffektivitet. Energiforbruget i nye bygninger skal således nedsættes med mindst 25% i 2010 og det samme i 2015 og 2020, svarende til en samlet reduktion på i alt 75% i 2020.
For at opnå målet er der i 2008-2011 afsat 20 millioner kr. årligt til kampagner. Op til halvdelen af beløbet skal bruges til oprettelse af et videncenter for energibesparelser i bygninger.

Vedvarende energi
Målsætningen for VE-andelen er, at vedvarende energi i 2011 skal udgøre 20% af energiforbruget mod 15% i dag. Heri indgår en forøgelse af vindmøllekapaciteten, som skal opnås ved bygning af to havmølleparker samt aftaler med kommunerne om opstilling af landbaserede møller.

Et redskab til at øge opførelsen af vindmøller er, at støtten til nye vindmøller forhøjes samt at afregningprisen forbedres. Aftalen rummer desuden en erstatningsordning, som skal kompensere naboer til nye vindmøller erstatning for tab af ejendommens værdi pga. af mølleopstillingen. Erstatningen skal betales af vindmølleejeren i forbindelse med opstilling af møllen.

Derudover skal der satses yderligere på biomasse og affald i den centrale kraftvarme. Tilskuddet til de centrale kraftværkers biomassebaserede elproduktion øges fra 10 til 15 øre/kWh.

Landbruget glæder sig over satsningen på biogas og biomasse, men ligesom vindmølle-producenterne og –ejerne er man stærkt skeptiske over for, at naboer til møllerne fremover får ret til erstatning. Bortset fra den økonomiske side af sagen opfattes det som et helt forkert signal.

Varmepumper skal erstatte oliefyr
Der afsættes en pulje på 30 millioner kr. over to år dels til en oplysningskampagne og dels en mærkningsordning med det formål at erstatte individuelle oliefyr med varmepumper af høj kvalitet. Desuden er der i et begrænset omfang adgang til tilskud, dog kun for forbrugere uden adgang til kollektiv forsyning.

I aftalen er der afsat 25 millioner kr. om året i fire år til tilskud til de små VE-teknologier som solceller og bølgekraft.
I aftalen indgår desuden en fordobling af de økonomiske midler, der er afsat til energiforskning, udvikling og demonstration.

Endelig får de kommunalt ejede fjernvarmeselskaber mulighed for at gennem føre aktiviteter med fjernkøling. Aktiviteten skal dog holdes adskilt fra fjernvarmeaktiviteterne.

Højere energiafgifter
CO2-afgifterne forhøjes fra 3-90 kr. pr. ton til den forventede CO2-kvotepris, der for 2008-12 anslås til 150 kr. pr. ton med virkning fra 2008.

Dertil kommer en ny NOx-afgift på 5 kr. pr. kg, som får virkning fra 1. januar 2010, og som delvist skal opfylde den danske NOx-forpligtelse. Afgifterne kan ændre udseende, når den nedsatte skattekommission har fuldendt sit arbejde. Heri indgår allerede overvejelser om eventuelle grønne afgifter.

Transport får lav prioritet
Selvom transportområdet er det virkelige problembarn i dansk energipolitik, er det ikke den, der får størst opmærksomhed.

Målsætningen er, at biobrændstoffer i 2010 skal udgøre 5,75% i 2010 stigende til 10 pct. i 2020 af brændstofanvendelsen i landtransport. Det svarer til EU’s målsætning.

Dertil kommer en afgiftsfritagelse for brintbiler og elbiler samt en forsøgsordning for elbiler med en bevilling på ti millioner kr. årligt i 2008-2009 og derefter fem millioner kr. årligt i 2010-12. Hertil kommer en løst formuleret aftale om, at parterne skal drøfte, hvordan man fremmer udbredelsen af plug-in hybridbiler, når teknologien er markedsklar.

Aftalen indeholder imidlertid ingen bestemmelser vedrørende forbedret kollektiv trafik eller lignende. Regeringen har dog forpligtet sig på en opfølgning af infrastrukturkommissionens rapport, ligesom den har forpligtet sig på at foretage en række analyser samt komme med forslag til andre initiativer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)