Endelig en energiaftale

Gennem det meste af et år har regeringen og oppositionen forsøgt at nå til enighed om en energiaftale – uden held. Aftalen kom meget pludseligt, efter at alt havde stået i stampe. Den er dog langt fra så ambitøs, som mange havde håbet. For eksempel er trafikken blevet glemt.

25.02.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Energiaftalen kom samme dag, som statsministeren i Børsen havde truet med at indgå en smal aftale med Dansk Folkeparti. Alle Folketingets partier, bortset fra Enhedslisten, står bag aftalen. Oppositionen fik kun en begrænset indflydelse på indholdet, men sagde ja for at undgå et endnu dårligere resultat i form af en smal aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Lige fra de grønne organisationer til adskillige virksomheder har man reageret med forskellige grader af skuffelse – hos de fleste dog blandet med lettelse over, at man nu endelig har en aftale. Hvad man end måtte mene, gør aftalen ikke Danmark til et foregangsland. Flere EU-lande har været langt mere ambitiøse – heriblandt Sverige.

Besparelser og effektivisering
En del af målet skal opnås ved energibesparelser, således at bruttoenergiforbruget frem til 2020 skal være 4% lavere end i 2006. De første 2% skal nås i perioden frem til 2011. Energiselskaberne får ansvaret for, at disse målsætninger opfyldes. De mener dog, at det bliver næsten umuligt at opnå besparelser i den størrelsesorden. Umiddelbart lyder det måske ikke helt vildt, men ifølge Lars Aagaard, Dansk Energi, svarer det til, at man trækker stikket ud i hele Københavns kommune.

Aftalen indebærer desuden højere målsætninger for energieffektivitet. Energiforbruget i nye bygninger skal således nedsættes med mindst 25% i 2010 og det samme i 2015 og 2020, svarende til en samlet reduktion på i alt 75% i 2020.
For at opnå målet er der i 2008-2011 afsat 20 millioner kr. årligt til kampagner. Op til halvdelen af beløbet skal bruges til oprettelse af et videncenter for energibesparelser i bygninger.

Vedvarende energi
Målsætningen for VE-andelen er, at vedvarende energi i 2011 skal udgøre 20% af energiforbruget mod 15% i dag. Heri indgår en forøgelse af vindmøllekapaciteten, som skal opnås ved bygning af to havmølleparker samt aftaler med kommunerne om opstilling af landbaserede møller.

Et redskab til at øge opførelsen af vindmøller er, at støtten til nye vindmøller forhøjes samt at afregningprisen forbedres. Aftalen rummer desuden en erstatningsordning, som skal kompensere naboer til nye vindmøller erstatning for tab af ejendommens værdi pga. af mølleopstillingen. Erstatningen skal betales af vindmølleejeren i forbindelse med opstilling af møllen.

Derudover skal der satses yderligere på biomasse og affald i den centrale kraftvarme. Tilskuddet til de centrale kraftværkers biomassebaserede elproduktion øges fra 10 til 15 øre/kWh.

Landbruget glæder sig over satsningen på biogas og biomasse, men ligesom vindmølle-producenterne og –ejerne er man stærkt skeptiske over for, at naboer til møllerne fremover får ret til erstatning. Bortset fra den økonomiske side af sagen opfattes det som et helt forkert signal.

Varmepumper skal erstatte oliefyr
Der afsættes en pulje på 30 millioner kr. over to år dels til en oplysningskampagne og dels en mærkningsordning med det formål at erstatte individuelle oliefyr med varmepumper af høj kvalitet. Desuden er der i et begrænset omfang adgang til tilskud, dog kun for forbrugere uden adgang til kollektiv forsyning.

I aftalen er der afsat 25 millioner kr. om året i fire år til tilskud til de små VE-teknologier som solceller og bølgekraft.
I aftalen indgår desuden en fordobling af de økonomiske midler, der er afsat til energiforskning, udvikling og demonstration.

Endelig får de kommunalt ejede fjernvarmeselskaber mulighed for at gennem føre aktiviteter med fjernkøling. Aktiviteten skal dog holdes adskilt fra fjernvarmeaktiviteterne.

Højere energiafgifter
CO2-afgifterne forhøjes fra 3-90 kr. pr. ton til den forventede CO2-kvotepris, der for 2008-12 anslås til 150 kr. pr. ton med virkning fra 2008.

Dertil kommer en ny NOx-afgift på 5 kr. pr. kg, som får virkning fra 1. januar 2010, og som delvist skal opfylde den danske NOx-forpligtelse. Afgifterne kan ændre udseende, når den nedsatte skattekommission har fuldendt sit arbejde. Heri indgår allerede overvejelser om eventuelle grønne afgifter.

Transport får lav prioritet
Selvom transportområdet er det virkelige problembarn i dansk energipolitik, er det ikke den, der får størst opmærksomhed.

Målsætningen er, at biobrændstoffer i 2010 skal udgøre 5,75% i 2010 stigende til 10 pct. i 2020 af brændstofanvendelsen i landtransport. Det svarer til EU’s målsætning.

Dertil kommer en afgiftsfritagelse for brintbiler og elbiler samt en forsøgsordning for elbiler med en bevilling på ti millioner kr. årligt i 2008-2009 og derefter fem millioner kr. årligt i 2010-12. Hertil kommer en løst formuleret aftale om, at parterne skal drøfte, hvordan man fremmer udbredelsen af plug-in hybridbiler, når teknologien er markedsklar.

Aftalen indeholder imidlertid ingen bestemmelser vedrørende forbedret kollektiv trafik eller lignende. Regeringen har dog forpligtet sig på en opfølgning af infrastrukturkommissionens rapport, ligesom den har forpligtet sig på at foretage en række analyser samt komme med forslag til andre initiativer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København