Eksperter: Elvirksomheders udsagn om klimavenlig strøm er greenwashing

Når danske elvirksomheder lover sine kunder ”grøn strøm” er der tale om falsk markedsføring. Det mener Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling, der samtidig kalder på ændrede retningslinjer.

Flere af elvirksomhederne kompenserer for CO2-udledning ved at købe klimakreditter i organisationer, der vil sikre bevaring af skov, Men det møder også kritik. Arkivfoto..

18.11.2022

CSR.dk

”Klimaneutral strøm”, ”200 procent certificeret CO2-neutral” og ”bæredygtig el”. Sådan formulerer flere danske elvirksomheder den strøm, kunder kan vælge, hvis de vil sikre sig, at husholdningen er lyst op på ansvarlig vis.

Men det er falsk markedsføring og endda greenwashing, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling, der ikke mener, at man kan kalde strøm for bæredygtig.

Læs også: Energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark vil tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030

Udmeldingen kommer efter en undersøgelse, som Børsen har foretaget af Grow Energy, Ewii, Natur-Energi, NRGI og Scanenergi, der alle markedsfører deres produkter som CO2-neutrale.

Gennem en række mails og information virksomhedernes hjemmesider dokumenterer fire af dem for, at strømmen er klimaneutral gennem CO2-reduktioner fra en tredjepart.

Derudover køber alle fem klimakreditter fra organisationerne Verified Carbon Standard og Gold Standard, som står for projekter, der skal sikre skovrejsning, -bevaring eller forøgelse af grønne energiformer.

Men disse tiltag møder kritik, blandt andet fordi der hæftes en del usikkerhed til effekten og til, hvor meget CO2, de reelt mindsker.

Ifølge rapporter fra EU-Kommissiomen og vurderinger fra Klima- og Omstillingsrådet kan 80 til 85 procent af disse projekter ikke kan levere de forventede CO2-reduktioner.

Utilstrækkelig ordning
I en mail til Børsen afviser man hos Ewii blankt, at der er tale om greenwashing og påpeger, at man blot følger myndighedernes retningslinjer på området.

Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i virksomheden, fortæller ifølge Børsen videre, at Rådet for Grøn Omstillings topchef selv har kaldt Ewiis strøm for ”det grønneste produkt, jeg nogensinde har set.”

Læs også: Lenovos klimakompensation runder 1 mio. tons sparet CO2

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling og Forbrugerrådet Tænk ligger en del af problematikken dog i selvsamme retningslinjer, som Forbrugerombudsmanden udarbejde i 2020 – blandt andet med de to organisationer ved forhandlingsbordet.

Ordningen, der hedder grønne blade, gør det muligt for elvirksomheder at markedsføre sine produkter som bæredygtige med et eller to blade.

For at få et grønt blad kræves det, at virksomheden køber certifikater på strøm, som kommer fra vedvarende energiformer.

To blade kræver førnævnte, men også investeringer, der fjerner nok CO2 fra atmosfæren til, at det svarer til klimabelastningen fra kundernes strømforbrug.

”Bedre end ingenting”
Elvirksomhederne bruger dog ordningen for definitivt, mener Julie Abrahams Bangsgaard, energirådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

“Branchen har tolket superkreativt på den her mærkningsordning. Du kan ikke snakke om, at strømmen er CO2-neutral. Du kan tale om, at du kompenserer, hvad der svarer til et gennemsnitligt elforbrug,” siger hun til Børsen.

Læs også: Regeringens nye klimaprogram kraftigt kritiseret for at være ude af takt med virkeligheden

Ifølge de organisationer har man været kritisk overfor retningslinjerne fra starten af, og de er derfor ”bedre end ingenting”, siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent for bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk, til Børsen.

Selv mener Julie Abrahams Bangsgaard, at man bør starte helt forfra og udarbejde en ny ordning.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V