Ekspertens gode råd: Sådan kommer du i gang med cirkulær økonomi

Undersøgelser af cirkulær økonomi viser, at de fleste virksomheder kan være i tvivl om, hvad begrebet dækker over og ikke mindst står rådvilde over for, hvordan de kommer i gang. CSR.dk har spurgt Annette Hastrup fra Vugge til Vugge, hvor man skal starte, hvordan man kan komme i gang, og hvilke udfordringer der kan være.

Annette Hastrup ejer og driver konsulentvirksomheden Vugge til Vugge, der er det eneste cradle to cradle-certificeringsorgan i Norden. Desuden hjælper Vugge til Vugge virksomheder i gang med omstilling til cirkulær økonomi og har et bredt samarbejde med forskellige interessenter..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Er cirkulær økonomi mest en mulighed eller en trussel for virksomhederne?

Min oplevelse er, at dem der kommer rigtigt i gang, kan se, at det at arbejde cirkulært simpelthen harmonerer med deres værdisæt og samtidig giver mening forretningsmæssigt. Og så vil de fleste da hellere lave produkter, som gør noget godt for indeklimaet, akustikken, lugten osv end at lave noget, der er påvirker negativt.

HVAD KENDETEGNER VIRKSOMHEDER, SOM HAR SUCCES MED CIRKULÆR ØKONOMI?

 • Ser cirkulær økonomi og cradle to cradle som vejen til bedre forretning
 • Har en velovervejet strategisk tilgang
 • Cirkulær økonomi og cradle to cradle harmonerer med virksomhedens værdisæt
 • Opnår troværdighed gennem transparent dokumentation
 • Søger professionel hjælp (støtteprogrammer, konsulenter, samarbejdspartnere mv.)
 • Er åbne for nye partnerskaber

Kilde: Vugge til vugge, Annette Hastrup

Man kan også se, at virksomheder ser kritisk på, om deres ressourcer bliver ved med at være der og på hvad forbrugerne efterspørger. Så det er i høj grad også et spørgsmål om markedsignaler.

Efterhånden er der også eksempler nok til at vi i Vugge til vugge kan konkludere, at vores kunder får en bedre forretning ud af at arbejde cirkulært, bedre omdømme, vinder priser som skaber synlighed og stolthed, de får nemmere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft osv.

Gode råd til at komme igang

NÅR POTENTIALET SKAL SPOTTES

 • Motivation – hvorfor vil virksomheden omstille til cirkulær økonomi?
 • Markedsanalyse – hvor befinder virksomheden sig nu, og hvor ligger mulighederne for værdiskabelse?
 • Produktanalyse – behov for optimering eller nyt design?
 • Strategi – ny forretningsmodel (turnaround) eller tilpasning af eksisterende? Behov for partnerskaber?
 • Handlemuligheder – hvad har virksomheden kontrol over, og hvad ikke?

NÅR IDEEN ER KLAR

 • Handlekraft – sørg for tiltrækkelige ressourcer!
 • Hent hjælp - find samarbejdspartnere der deler virksomhedens vision!
 • Undgå for mange faldgruber – test business casen!
 • Få hele organisationen med – når ’hvorfor’er klart, arbejder alle mod samme mål!
 • Markedsføring og branding – fortæl den gode historie!

Kilde: Vugge til Vugge, Annette Hastrup

Hvordan kommer man i gang?

Nogle kommer med ønsket om at kunne dokumentere deres produkters bæredygtighed og leder altså efter en certificering – og så går det op for dem, at det her er jo en hel måde at tænke produkter og processer på, og det fører til spørgsmål som påvirker deres forretningsstrategi.

Andre starter den anden vej, hvor de i udgangspunktet leder efter en ny forretningsmodel. Det er KLS Pure Print et godt eksempel på. Deres startposition var en branche som var presset og udskældt over bl.a. de materialer, som indgik i produktionen. Deres tanke var, at man måske kunne udvikle et helt nyt værditilbud til kunderne – og over en årrække er det dét, de har gjort. Det har krævet, at de kan dokumentere, at de i deres produktion benytter sig af materialer, som er uskadelige og bionedbrydelige osv.

Man kan starte med at gøre sig klart, hvorfor man vil arbejde med cirkulær økonomi Det skal kunne forklares til hele organisationen, hvad der ligger bag beslutningen om, at sætte gang i en omstillingsproces.

Det er også vigtigt, at få overblik over, de aktiviteter man allerede er i gang med, dvs. hvad gør virksomheden allerede og hvor vil man gerne hen? Det kræver nogle gange en rum tid at få tænkt sig om og blive helt skarpe på, hvorfor man gør det – for så er der også større chance for at få succes.

Kan man godt være lidt cirkulær – eller er det et ”enten-eller”?

Nogle starter med at omstille og certificere det hele. Men der er også dem, der tester det først og ser, hvad det kræver og udvider gradvist. Selvom KLS lavede hele deres forretning om, så startede de med at have et vist sortiment af certificerede tryksager, og så havde de en plan om at omlægge hele sortimentet inden for en kort årrække.

Egetæpper startede f.eks. med ét produkt for at teste forskellige ting: leverandørers reaktion, er det besværligt, hvor lang tid tager det osv. Efter et stykke tid valgte de så at få certificeret stort set alle deres produkter.

Vi er jo nødt til at starte et sted, og det er meget vigtigt, at det perfekte ikke kommer til at stå i vejen for det gode. Der er jo en masse produkter, vi allerede har, og indtil den dag, hvor alt er blevet designet om, så handler det også om at finde gode metoder til at genanvende det eksisterende.

På sigt vil det dog sjældent være troværdigt, hvis det kun er et hjørne af forretningen, som er cirkulær.

Er der typiske udfordringer for virksomhederne?

For de små og mellemstore virksomheder – som udgør hovedparten af både vores kunder og dansk erhvervsliv – er der den fordel, at der ofte er kortere beslutningsprocesser og det er ofte der, man ser de mere radikale omstillinger. Til gengæld er det ikke alle, der selv har de ressourcer, arbejdet kræver, både i form af arbejdstimer og kompetencer. Den type forhindringer kan stort set altid overkommes ved at få hjælp udefra.

Det er dog essentielt, at indsatsen altid er forankret hos virksomheden selv. Det koster jo penge. Men i øjeblikket vil der jævnligt være mulighed for at opnå støtte til projekter, som passer under overskriften cirkulær økonomi. Der er f.eks. Region Midtjyllands projekt ”Rethink Business”, Væksthus Hovedstadens projekt ”Grøn vækst via grønne forretningsmodeller”, Miljø- og Energistyrelsens udviklingsprogrammer og projekter under Erhvervsstyrelsen.

Ind i mellem kan arbejdet med at forberede en Cradle to Cradle-certificering af et produkt også sparke økonomiske gevinster af sig. Man kommer ofte hele vejen rundt i virksomhedens processer og opdager ting i forhold til energiforbrug, materialer osv., som måske er både uhensigtsmæssige og uøkonomiske. Dem kan man jo så gøre noget systematisk ved.

Endelig kan man i løbet af omstillingen vinde noget på at finde nye samarbejdspartnere og nye partnerskaber. KLS Pure Print havde f.eks. brug for at udvikle nye materialer, og gik sammen med et østrigsk trykkeri, som var i gang med en lignende omstilling, om at få udviklet disse. Et andet eksempel er KALK A/S, der har opbygget et tæt samarbejde med Gamle Mursten om genanvendelse af mørtel. Andre, for eksempel Troldtekt, Egetæpper og Komproment styrker samarbejdet med leverandørerne for at optimere materialerne. Cirkulær økonomi smitter ofte af på leverandørkæden.

Hvad er den vigtigste barriere for en større eller hurtigere udbredelse af cirkulær økonomi i virksomhederne?

Fra min stol er det tydeligt, at det er virksomhederne, der driver udviklingen inden for cirkulær økonomi, og sådan vil det også være i fremtiden. Fra den offentlige sektor nationalt og internationalt er der stort fokus og der, hvor det kræver ændringer i lovgivningen, vil der givetvis blive taget hånd om det.

Det vigtigste sted, det offentlige kan sætte ind, er faktisk på indkøbssiden. I dag er det virksomhederne der skubber på – fordi det er dem, der har produkterne. Men de offentlige indkøb måtte gerne begynde at lægge vægt på andre forhold end indkøbs- og anlægspriser. Det er på tide, at det offentlige går forrest i den cirkulære økonomi og køber eller lejer sunde produkter, der holder længe, og som kan skilles ad og genanvendes igen og igen.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)