Diversitet og inklusion på skoleskemaet på byggeuddannelserne

NEXT Uddannelse København er gået sammen med Byggeriets Samfundsansvar om diversitet, inklusion og psykologisk tryghed på byggeuddannelserne. Der er behov for et opgør med kulturen for at kunne sikre bedre og sundere fællesskaber, ungemiljøer og kultur på både erhvervsskolerne og i branchen generelt.

18.08.2023

CSR.dk

Fremover skal der undervises i inklusion og diversitet på NEXTs byggeuddannelser som fx tømrer-, snedker-, sikkerhedsvagt-, struktør-, murer- og brolæggeruddannelsen. Mens man på NEXT og mange andre danske erhvervsskoler længe har haft fokus på det fysiske arbejdsmiljø, har psykologisk tryghed og psykisk arbejdsmiljø til gengæld haltet efter.

Derfor har NEXTs byggeuddannelser og Byggeriets Samfundsansvar samarbejdet om en række workshops for faglærerne og udvidet læreplanen på byggeuddannelserne, så den fremover indeholder temaerne inklusion, diversitet og psykologisk tryghed. 

“Tryghed for og accept af alle minoriteter på byggeuddannelserne er helt essentielt, lige meget om man er kvinde, har anden etnisk baggrund, seksuel orientering eller lignende. Som uddannelsesinstitution er vi sat i verden for at danne og uddanne, så vi har et stort ansvar. Både byggeuddannelserne og byggebranchen skal sikre sunde fællesskaber, hvor det er trygt og rart at være, ellers søger den nye generation væk og finder andre steder, hvor de føler sig mere velkomne,” siger Lasse Falck Steenland, uddannelsesdirektør på NEXT.

Erhvervsskolerne skal skubbe på udviklingen
Helt konkret skal diversitet og inklusion fremover være en del af arbejdsmiljøundervisningen på grundforløb 2, så eleverne introduceres for temaerne så tidligt som muligt, og før de skal ud som lærlinge. Undervisningen tager udgangspunkt i materiale, som Byggeriets Samfundsansvar har udarbejdet, bestående af forskellige problemstillinger, cases, videoer og dialogkort.    

Det nye fokus skal ligeledes sikre, at faglærerne har større opmærksomhed på og kan håndtere diversitet og inklusion i klasseværelset og har det integreret som en naturlig del af undervisningen. Selvom tiden skubber til samfundsudviklingen, så er der et behov for, at erhvervsskolerne sammen med store organisationer som Dansk Industri, fagforeninger som 3F m.fl. skubber på, mener Lasse Falck Steenland:

“Ligesom at der i disse år er fokus på en kulturændring og debat om nøgenplakater, skurvogns-jargon, sexisme og diskrimination i byggebranchen, så skal erhvervsskolerne også være en del af ændringen, for vi er med til at forme den næste generation af håndværkere.”

Byggeriets Samfundsansvar: de unge skal være rustede til at tage dialogen på deres arbejdspladser
En undersøgelse foretaget i 2021 af Byggeriets Samfundsansvar har bl.a. identificeret konkrete barrierer for, at flere kvinder vælger en uddannelse inden for byggeriet.

”I byggeriet er der en særlig bramfri og til tider hård tone og en hierarkisk opbygning. Kulturen er i høj grad bygget op omkring den maskuline identitet i traditionel forstand, hvor det at indgå i et sjak, fysisk styrke og at være med på en til tider sexistisk jargon, er kendetegnet for mange. Stikker man ud fra dette fællesskab af den ene eller anden grund, kan det føles usikkert. Det er noget af det, der kan gøre det svært at være kvinde eller anden minoritet i byggeriet,” udtaler Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar.

”Derfor er det meget positivt, at man fra erhvervsuddannelsernes side sætter fokus på det, så de unge mænd og kvinder, der kommer ud på arbejdsmarkedet, er bedre rustet til at tage dialogen med deres ledelse om fx kulturen i virksomheden eller konkrete oplevelser. Det er vigtigt at understrege, at virksomhedslederne har et særligt ansvar for at skabe en inkluderende kultur, men hvis de unge fra start klædes på til at turde sætte spørgsmålstegn ved plejer, kan de i høj grad være med til at sætte strøm til den kulturforandring, der må ske i byggeriet.”      

- EHS

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

27.02.2024CSR.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har doneret 42.500 måltider til gadens folk gennem JunkFood i 2023

21.02.2024Nestlé Danmark A/S

Sponseret

KitKat med kakao fra Nestlés indkomst accelerator program lanceres i Danmark og Europa

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark