Diversitet: Nyt værktøj kan give virksomheder nødvendigt skub

UN Global Compact har lanceret et nyt, globalt online værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at forstå hvad de tænker og hvordan de præsterer i forhold til kvinder i ledelse. Danske tal og eksempler peger på, at behovet er tilstede.

18.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Midt i marts i år frigav UN Global Compact et nyt værktøj, ”the Women’s Empowerment Principles Gender Gap Analysis Tool”. Det er tilgængeligt for alle og mere end 170 virksomheder deltog i udviklingen af værktøjet.

”Jeg har tilbragt mange år i den private sektor, så jeg forstår, hvor svært det er, at introducere forandringer i fremherskende systemer. Med dette Gender Gap Analysis tool kan de øverste ledere i virksomheder tage det første, vigtige skridt i retning af at forstå de bevidste og ubevidste faktorer, som påvirker bias i forhold til køn i erhvervslivet,” siger Lise Kingo, øverste chef for UN Global Compact og tidligere koncerndirektør i Novo Nordisk, i en pressemeddelelse.  

Om UN Global Compacts “Gender Gap Analysis Tool”

  • Kan bruges af virksomheder i alle størrelser.
  • Består af 18 multiple-choice spørgsmål, som bygger på praksis fra hele verden.
  • Skulle gøre det muligt at identificere styrker, “gaps” og muligheder i forhold til at øge ligestilling på arbejdspladsen og virksomhedens markeder.
  • Er designet med input fra 170 virksomheder fra hele verden.
  • Er baseret på UN Global Compacts Women’s Empowerment Principles
  • Partnerne bag er: UN Global Compact, the Multilateral Investment Fund of the Inter-American Development Bank, the Inter-American Investment Corporation, og støttet af Japan og Tysklands regeringer, The Coca Cola Company, BSR, Itaipu og KPMG.

I en blogpost på amerikanske CNBC, går Lise Kingo videre i forklaringen:

”Selvom en undersøgelse fra McKinsey Global Institute viser, at hvis der var kønslighed i arbejdsstyrken, så ville den globale økonomi kunne vokse med helt op til 28.000 milliarder kroner inden 2025, så holder erhvervsledere stadig kvinder og dermed økonomien tilbage. Hvorfor? Det er enkelt: de kan ikke selv se deres forudfattede meninger og holdninger, og det er disse, som bremser kvinders deltagelse.

I Novo Nordisk handler det om kapacitetsudnyttelse
Det er svært, det med kvinder og ledelse. Selv i virksomheder som er kendt for deres høje CSR-profil. Novo Nordisk f.eks., hvis tidligere administrerende direktør to gange blev udnævnt til verdens bedst præsterende CEO af Harvard Business Review, fordi virksomheden scorede højt på CSR-faktorer.

Læs også: Kvinder i ledelse - hvorfor er vi ikke kommet længere?

Alligevel udgør kvinder i 2016 blot 14 procent af de øverste ledelseslag, en fremgang på tre procentpoint over fem år. Det er ikke tilfredsstillende, siger nuværende administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen i et interview med Berlingske:

”50 procent af dem, der begynder i Novo Nordisk, er kvinder. Der er ingen grund til at tro, at de ikke har lige så god mulighed som mænd for at gøre det godt i ledelsesjob, men af forskellige grunde, nogle er virksomhedsrelaterede andre er samfundsrelaterede, lykkes det dem ikke at have samme karriere som mænd. Det vil sige, at vi taber potentialet. Det svarer lidt til at drive vores fabrikker uden at udnytte den fulde kapacitet. Det er et problem.”

I Novo Nordisk har man været i gang med arbejdet med kvinder i ledelse i mere end 15 år, og har dermed været igennem flere tilgange. Fra 2009 havde man f.eks. en fælles, kvantitativ målsætning om repræsentation af kvinder og ikke-danskere i alle ledelsesteams inden 2014. Det nåede man ikke, og i 2015 opgav man helt at have samme mål for alle teams.

Det svarer lidt til at drive vores fabrikker uden at udnytte den fulde kapacitet. Det er et problem

Lars Fruergaard Jørgesen, adm. dir. i Novo Nordisk

I dag har de enkelte medlemmer af direktionen et mål for diversitet i deres områder, som Lars Fruergaard Jørgensen følger op på hvert kvartal. Han sammenligner det med at følge med i salgsudviklingen på forskellige markeder, for at sikre sig at det går den rigtige vej.

Novo Nordisk er også en med i bevægelsen fra mål som driver til arbejdet med kultur og ubevidste fordomme. Som Lars Fruergaard Jørgensen siger i sit interview med Berlingske, så skal ord skal blive til handling ved konstant at udfordre ledere, mellemledere og direktører:

”Hver gang vi har diskussioner om forfremmelser, skal vi spørge, hvem der er den bedste kvindelige kandidat, og hvem der er den bedste ikke-danske kandidat, så vi hele tiden får udfordret den biologiske tendens til at vælge nogle, der ligner os selv.”

Erhvervsstyrelsens rynkede bryn
Netop det at omsætte ord til handling er tilsyneladende en udfordring for mange danske virksomheder. I Erhvervsstyrelsens årlige rapport om den kønsmæssige sammensætning af ledelsen i store, danske virksomheder, kan man læse at en stor del af virksomhederne i undersøgelsen fortsat har udfordringer i forhold til at udforme politikker for at øge andelen af det underrepræsenterede køn i den øvrige ledelse. Mange virksomheder nævner nok at de har en politik, men det halter med at beskrive handlinger, og hvad der er opnået af resultater.

Læs også: Kvinder indtager toppen af dansk erhvervsliv og Skønmaleri om kvinder og ledelse

Den omtalte rapport fungerer som opfølgning på de eksisterende regler om måltal og politikker – også kendt som paragraf 99B i årsregnskabsloven. Den beder store virksomhederne om at redegøre for status for sit mål for ”ligevægtig repræsentation af køn i det øverste ledelsesorgan (typisk bestyrelsen) og for sin politik, implementering i praksis og resultaterne i forhold til at øge andelen af det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveau.

Forsker tror kun på kvoter

Marie Louise Mors fra CBS og Margarethe Wiersema fra University of California har forsket i kønskvotering i bestyrelser. Resultaterne blev offentliggjort i en artikel i Harvard Business Review i efteråret 2016. (Under titlen “What Board Directors Really Think of Gender Quotas”).

Hovedkonklusionen er, at uden kvoter kommer der ikke flere kvinder i bestyrelserne. Men at der til gengæld er massiv modstand mod kvoter – i sær i lande der ikke har dem. Og professor Marie Louise Mors tror ikke at det vil være en god idé i Danmark:

”Der er for meget modstand mod dem, men jeg tror, at man er nødt til at have bedre målsætninger for at øge procentdelen,” siger hun i et interview med Berlingske, ligesom hun ikke i løbet af sin research har mødt nogen i Danmark, ”…der er villige til at tage kampen”.

Obligatoriske kvoter findes i Europa i dag i Norge, Tyskland, Frankrig, Belgien og Island. Østrig, Finland, Holland, Sverige og England har valgt mere frivillige ordninger, hvor kvindernes repræsentation gradvist skal øges fra 25 til 40 procent.

Problemerne med at forklare, hvad der sker udover politik-niveau, har ført til, at Erhvervsstyrelsen vil stramme kontrollen på området i 2017. Præcis hvordan, det kommer til at foregå, er endnu ikke meldt ud.

Men skulle der sidde virksomheder og overveje, hvad de kunne gøre, for ikke at ende i bunken af virksomheder, der ikke leverer, så var det nye online værktøj fra UN Global Compact måske et godt sted at starte.

Hvad med bestyrelserne?
Andelen af virksomheder med en ligelig fordeling mellem kønnene i bestyrelser steg fra 25 procent i 2014 til 30 procent i 2015, viser den samme rapport fra Erhvervsstyrelsen. Her kan man dog godt tillade sig at bemærke, at efter en revision af vejledningen i 2016, så er en kvinde og tre mænd i en bestyrelse med fire valgte medlemmer et udtryk for ligelig fordeling.

Dem, der sammenligner Danmark med andre lande på dette område, bruger typisk de seneste tal fra EU-Kommissionen, som kom i april 2016. De fortæller, at bestyrelsesmedlemmerne i virksomhederne i C20-indekset er 27 procent kvinder. Holder vi os inden for Norden, kan man se, at de tilsvarende tal for Island er 44 procent, Norge 36 procent og Sverige 36,1. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

18.04.2024BSR

Sponseret

Three Approaches for Integrating Human Rights into Corporate Risk Registers

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding