Dilemmaer omkring bæredygtighed – indkøb skal gøre en forskel

Mange aspekter og processer for både borgere og erhvervsliv i det moderne samfund rummer såvel udfordringer som muligheder for bæredygtig udvikling. Flere oplægsholdere kom omkring emnet på DIEH’s årskonference, hvor den nye State of Ethical Trading-rapport blev præsenteret.

DIEH’s direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, var inde på det generelle ønske om bæredygtighed, som flere og flere forbrugere giver udtryk for. Foto: Anders Kampmann.

08.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi har i Danmark lidt et dilemma omkring bæredygtighed i dag; på den ene side får området efterhånden vildt meget opmærksomhed, ikke mindst via klimadagsordenen, og det giver grundlag for optimisme. På den anden sider viser en hel del tal, at udviklingen går i den gale retning, eller i hvert fald ikke godt nok fremad, og kan gøre én mere pessimistisk. Men det må ikke føre til apati eller frygt.”

Læs også: Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Sådan sagde direktør for det nu 11 år gamle Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), Mikkel Stenbæk Hansen, fra talerstolen på Børsen, hvor organisationen i sidste uge afholdt sin tilbagevendende årskonference. På den måde tog han også fat i det, der gik hen og blev lidt en rød tråd for dagen, nemlig de udfordringer og muligheder, der ligger i mange af de samme aspekter af samfundets forhold til bæredygtig udvikling.

Eftermiddagens første taler var Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og som øverste repræsentant for en (offentlig) virksomhed med 45.000 ansatte, så er han vant til at kunne bruge størrelsen på maskineriet bag ham som et effektivt værktøj i arbejdet med at øge bæredygtigheden.

”Vi har en stærk volumen i kommunens indbyggertal, vores mange medarbejdere og ikke mindst de budgetter, vi jonglerer med til indkøb. Sammenlagt køber vi ind for over otte mia. kr. om året, og det er noget vi kan bruge til at trække markedet i en bæredygtig retning”, forklarerede han.

Det vil man bl.a. gøre via kommunens kommende fødevarestrategi (her ligger de årlige indkøb på omkring 300 mio. kr.), som holde fast i prioriteringen af økologi, fairtrade, indsatsen mod madspild og som noget nyt en ”øget bevidsthed om koblingen mellem mad og den daglige drift”, som Frank Jensen sagde.

Derudover vil man fra kommunens side sørge for, at fremtidige leverancer skal prioritere grønne transportløsninger med et minimumskrav til leveringer med elbiler, ligesom en elektrificering af byens busser, herunder havnebusserne, er godt på vej.

Det lange perspektiv – nødvendigt, men svært
Konferencens officielle tema var Verdensmål 12, om ansvarligt forbrug og produktion, og det lå så at sige lige til højrebenet for professor i forbrugsmønstre og forbrugerpolitik ved CBS, tyske Lucia Reisch, der udstak den ’dilemmakurs’, som Mikkel Stenbæk også slog ind på.

”Vores forbrug, specielt her i den vestlige verden, er både et enormt problem, i høj grad fordi vi slet ikke genbruger og genanvender ting og materialer godt nok, og en lige så stor mulighed, fordi forbruget kan blive til en driver for bæredygtig udvikling. Men det kræver at vi stiller de rigtige krav til producenterne”, sagde hun og fortsatte:

”Et af de store spørgsmål er, om gennemsnitsforbrugeren vil betale mere for sine produkter, hvis de skal være bæredygtige, klimavenlige, certificerede etc.? Det kræver at han eller hun skal kunne se det lidt længere og bredere perspektiv, hvilket kan være kompliceret. Det er notorisk svært at sætte pris på noget, der ikke påvirker éns liv og dagligdag direkte”, sagde Lucia Reisch.

Vi vil gerne påvirke vores leverandører til at sørge for bæredygtige alternativer, både når det kommer til produkter og services, eksempelvis i form af certificerede løsninger, som vi er sikre på, gør en positiv forskel

Rikke Gade Christensen, LEO Pharma

Efter at Mikkel Stenbæk havde præsenteret årets udgave af DIEH’s State of Ethical Trading-rapport – ”Der er endnu mere information og data end i de tidligere versioner, så vi håber den kan tjene som bred inspiration”, som han sagde – så indtog Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen scenen.

Læs også: Værdikæder: Der hvor udfordringer og potentiale bor

Politiken vil med hans egne ord være ’Danmarks førende klimaavis’, og ifølge Jensen betyder det, at klimaet, med alt hvad dertil hører, skal være et bærende tema, ikke bare i avisens emnedækning, men også internt i den måde, man arbejder på.

Det medfører – igen – en stribe dilemmaer. Med rejsejournalistikken som et godt eksempel, så pegede Christian Jensen selv på, at Politiken i ikke uvæsentlig grad lever af annoncekroner fra virksomheder, der sælger produkter, ikke mindst oversøiske flyrejser, der belaster klimaet. Den indtægt er dog nødvendig, for at man kan levere en avis, der er til at betale for læserne.

For at vise det gode eksempel er man derfor også gået i gang med ikke alene en omstilling af netop det populære Rejser-tillæg, men også en større proces, hvor diverse arbejdsgange på hjørnet af Rådhuspladsen skal gennemgås og gøres grønnere.

”Vi har både små og store tiltag undervejs: vores bude skal over på elscootere, vores papir skal være CO2-positivt, vi er stoppet med at flyve indenrigs og vi klimakompenserer vores øvrige ture, og vi har fået klimakopper på kontoret. Det hele tæller, og det er et projekt, der aldrig slutter”, sagde Christian Jensen.

Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen fortalte om avisens omstilling af ikke mindst rejsejournalistikken som vigtig i bestræbelserne på at blive Danmarks klimaavis. Foto: Anders Kampmann.

Ansvarlige indkøb som redskab
Inden den afsluttende paneldebat gav to af DIEH’s medlemmer, Aarhus Kommune og Leo Pharma, deres input i forhold til at arbejde med ansvarlige værdikæder. I såvel den offentlige som den private sektor er det et emne, aktørerne er nødt til at forholde sig til, lød det.

”Fra vores side har vi valgt at sætte ind i både udbudsfasen og kontraktperioden. Til det formål har vi fastsat en stribe obligatoriske og frivillige udelukkelsesgrunde, og vi har samlet alle vores etiske og samfundsmæssige krav i et bilag, som potentielle leverandører skal forholde sig til”, forklarede indkøbschef i Aarhus Kommune, Anette Juhl Winther.

Med årlige indkøb for omkring fem mia. kr., har kommunen i stil med hovedstaden, som Frank Jensen var inde på, mulighed for at skubbe udviklingen i en mere ansvarlig retning. Her er tillid et vigtigt parameter, påpegede Anette Juhl Winther, hvorfor man i Aarhus har valgt at lade det være op til leverandørerne selv at melde om eventuelle overtrædelser af retningslinjerne.

Medicinalvirksomheden Leo Pharmas indkøbsbudget er nogenlunde på størrelse med det aarhusianske, om end man bruger midlerne mere globalt end den østjyske kommune. Det giver andre typer udfordringer, sagde selskabets head of sustainable procurement, Rikke Gade Christensen, men mange af de samme overvejelser.

”Ligesom kommunerne vil vi gerne påvirke vores leverandører til at sørge for bæredygtige alternativer, både når det kommer til produkter og services, eksempelvis i form af certificerede løsninger, som vi er sikre på, gør en positiv forskel. Så ansvarlighed i supply chain management er en central del af vores bæredygtighedsstrategi”, sagde hun.

Den udmelding fremhævede Mikkel Stenbæk i sine afsluttende bemærkninger, hvor han dels fremhævede handelsvinklen – ”Forbrugerne vil have bæredygtighed”, som han slog fast – og dels DIEH’s egen rolle fremover.

Læs også: Nyt værktøj skal få virksomhederne til at lege med SDG’erne

”Vi skal også turde at tage fat på de nye, relevante dagsordener, eksempelvis når det kommer til transport og logistik, hvor behovet for grønne løsninger i den grad trænger sig på. Her er FN’s Verdensmål igen et indlysende redskab; implementeringen af dem vil simpelthen skabe mere lykke, og det skal vi også bidrage til.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus