Dilemmaer omkring bæredygtighed – indkøb skal gøre en forskel

Mange aspekter og processer for både borgere og erhvervsliv i det moderne samfund rummer såvel udfordringer som muligheder for bæredygtig udvikling. Flere oplægsholdere kom omkring emnet på DIEH’s årskonference, hvor den nye State of Ethical Trading-rapport blev præsenteret.

DIEH’s direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, var inde på det generelle ønske om bæredygtighed, som flere og flere forbrugere giver udtryk for. Foto: Anders Kampmann.

08.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi har i Danmark lidt et dilemma omkring bæredygtighed i dag; på den ene side får området efterhånden vildt meget opmærksomhed, ikke mindst via klimadagsordenen, og det giver grundlag for optimisme. På den anden sider viser en hel del tal, at udviklingen går i den gale retning, eller i hvert fald ikke godt nok fremad, og kan gøre én mere pessimistisk. Men det må ikke føre til apati eller frygt.”

Læs også: Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Sådan sagde direktør for det nu 11 år gamle Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), Mikkel Stenbæk Hansen, fra talerstolen på Børsen, hvor organisationen i sidste uge afholdt sin tilbagevendende årskonference. På den måde tog han også fat i det, der gik hen og blev lidt en rød tråd for dagen, nemlig de udfordringer og muligheder, der ligger i mange af de samme aspekter af samfundets forhold til bæredygtig udvikling.

Eftermiddagens første taler var Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og som øverste repræsentant for en (offentlig) virksomhed med 45.000 ansatte, så er han vant til at kunne bruge størrelsen på maskineriet bag ham som et effektivt værktøj i arbejdet med at øge bæredygtigheden.

”Vi har en stærk volumen i kommunens indbyggertal, vores mange medarbejdere og ikke mindst de budgetter, vi jonglerer med til indkøb. Sammenlagt køber vi ind for over otte mia. kr. om året, og det er noget vi kan bruge til at trække markedet i en bæredygtig retning”, forklarerede han.

Det vil man bl.a. gøre via kommunens kommende fødevarestrategi (her ligger de årlige indkøb på omkring 300 mio. kr.), som holde fast i prioriteringen af økologi, fairtrade, indsatsen mod madspild og som noget nyt en ”øget bevidsthed om koblingen mellem mad og den daglige drift”, som Frank Jensen sagde.

Derudover vil man fra kommunens side sørge for, at fremtidige leverancer skal prioritere grønne transportløsninger med et minimumskrav til leveringer med elbiler, ligesom en elektrificering af byens busser, herunder havnebusserne, er godt på vej.

Det lange perspektiv – nødvendigt, men svært
Konferencens officielle tema var Verdensmål 12, om ansvarligt forbrug og produktion, og det lå så at sige lige til højrebenet for professor i forbrugsmønstre og forbrugerpolitik ved CBS, tyske Lucia Reisch, der udstak den ’dilemmakurs’, som Mikkel Stenbæk også slog ind på.

”Vores forbrug, specielt her i den vestlige verden, er både et enormt problem, i høj grad fordi vi slet ikke genbruger og genanvender ting og materialer godt nok, og en lige så stor mulighed, fordi forbruget kan blive til en driver for bæredygtig udvikling. Men det kræver at vi stiller de rigtige krav til producenterne”, sagde hun og fortsatte:

”Et af de store spørgsmål er, om gennemsnitsforbrugeren vil betale mere for sine produkter, hvis de skal være bæredygtige, klimavenlige, certificerede etc.? Det kræver at han eller hun skal kunne se det lidt længere og bredere perspektiv, hvilket kan være kompliceret. Det er notorisk svært at sætte pris på noget, der ikke påvirker éns liv og dagligdag direkte”, sagde Lucia Reisch.

Vi vil gerne påvirke vores leverandører til at sørge for bæredygtige alternativer, både når det kommer til produkter og services, eksempelvis i form af certificerede løsninger, som vi er sikre på, gør en positiv forskel

Rikke Gade Christensen, LEO Pharma

Efter at Mikkel Stenbæk havde præsenteret årets udgave af DIEH’s State of Ethical Trading-rapport – ”Der er endnu mere information og data end i de tidligere versioner, så vi håber den kan tjene som bred inspiration”, som han sagde – så indtog Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen scenen.

Læs også: Værdikæder: Der hvor udfordringer og potentiale bor

Politiken vil med hans egne ord være ’Danmarks førende klimaavis’, og ifølge Jensen betyder det, at klimaet, med alt hvad dertil hører, skal være et bærende tema, ikke bare i avisens emnedækning, men også internt i den måde, man arbejder på.

Det medfører – igen – en stribe dilemmaer. Med rejsejournalistikken som et godt eksempel, så pegede Christian Jensen selv på, at Politiken i ikke uvæsentlig grad lever af annoncekroner fra virksomheder, der sælger produkter, ikke mindst oversøiske flyrejser, der belaster klimaet. Den indtægt er dog nødvendig, for at man kan levere en avis, der er til at betale for læserne.

For at vise det gode eksempel er man derfor også gået i gang med ikke alene en omstilling af netop det populære Rejser-tillæg, men også en større proces, hvor diverse arbejdsgange på hjørnet af Rådhuspladsen skal gennemgås og gøres grønnere.

”Vi har både små og store tiltag undervejs: vores bude skal over på elscootere, vores papir skal være CO2-positivt, vi er stoppet med at flyve indenrigs og vi klimakompenserer vores øvrige ture, og vi har fået klimakopper på kontoret. Det hele tæller, og det er et projekt, der aldrig slutter”, sagde Christian Jensen.

Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen fortalte om avisens omstilling af ikke mindst rejsejournalistikken som vigtig i bestræbelserne på at blive Danmarks klimaavis. Foto: Anders Kampmann.

Ansvarlige indkøb som redskab
Inden den afsluttende paneldebat gav to af DIEH’s medlemmer, Aarhus Kommune og Leo Pharma, deres input i forhold til at arbejde med ansvarlige værdikæder. I såvel den offentlige som den private sektor er det et emne, aktørerne er nødt til at forholde sig til, lød det.

”Fra vores side har vi valgt at sætte ind i både udbudsfasen og kontraktperioden. Til det formål har vi fastsat en stribe obligatoriske og frivillige udelukkelsesgrunde, og vi har samlet alle vores etiske og samfundsmæssige krav i et bilag, som potentielle leverandører skal forholde sig til”, forklarede indkøbschef i Aarhus Kommune, Anette Juhl Winther.

Med årlige indkøb for omkring fem mia. kr., har kommunen i stil med hovedstaden, som Frank Jensen var inde på, mulighed for at skubbe udviklingen i en mere ansvarlig retning. Her er tillid et vigtigt parameter, påpegede Anette Juhl Winther, hvorfor man i Aarhus har valgt at lade det være op til leverandørerne selv at melde om eventuelle overtrædelser af retningslinjerne.

Medicinalvirksomheden Leo Pharmas indkøbsbudget er nogenlunde på størrelse med det aarhusianske, om end man bruger midlerne mere globalt end den østjyske kommune. Det giver andre typer udfordringer, sagde selskabets head of sustainable procurement, Rikke Gade Christensen, men mange af de samme overvejelser.

”Ligesom kommunerne vil vi gerne påvirke vores leverandører til at sørge for bæredygtige alternativer, både når det kommer til produkter og services, eksempelvis i form af certificerede løsninger, som vi er sikre på, gør en positiv forskel. Så ansvarlighed i supply chain management er en central del af vores bæredygtighedsstrategi”, sagde hun.

Den udmelding fremhævede Mikkel Stenbæk i sine afsluttende bemærkninger, hvor han dels fremhævede handelsvinklen – ”Forbrugerne vil have bæredygtighed”, som han slog fast – og dels DIEH’s egen rolle fremover.

Læs også: Nyt værktøj skal få virksomhederne til at lege med SDG’erne

”Vi skal også turde at tage fat på de nye, relevante dagsordener, eksempelvis når det kommer til transport og logistik, hvor behovet for grønne løsninger i den grad trænger sig på. Her er FN’s Verdensmål igen et indlysende redskab; implementeringen af dem vil simpelthen skabe mere lykke, og det skal vi også bidrage til.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

03.07.2024Valified

Sponseret

Partnercase: Nykredit x Valified

01.07.2024CSR.dk

Køkkenkæde genopliver gamle køkkenelementer med cirkulært koncept

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)