Dialog med investorer får virksomheders klimadata frem i lyset

Virksomheder er markant mere tilbøjelige til at offentliggøre f.eks. deres klimaaftryk, efter at de har været i dialog med investorer. Det viser nye tal fra den årlige Non-Disclosure Campaign, som hundredvis af investorer har deltaget i.

Når investorer. Foto: 123rf.com

12.02.2024

CSR.dk

Villigheden til at rapportere om f.eks. CO2-udledning er langt større blandt virksomheder, der har været i dialog med investorer omkring offentliggørelse af klimarelaterede data, end blandt virksomheder, hvor der ikke har haft samme investordialog. Det viser nye tal fra den årlige Non-Disclosure Campaign, som organisationen CDP (tidl. Carbon Disclosure Project) står bag.

I kampagnen går investorer fra hele verden i samlet flok i dialog med virksomhederne med henblik på at få dem til at offentliggøre data for klimaaftryk, ansvarligt skovbrug samt vandhåndtering. 

288 investorer - herunder Sampension - var i 2023 i dialog med i alt 1.590 virksomheder. Det er både det højeste antal investorer og antal virksomheder, siden kampagnen blev søsat i 2017. Og blandt de deltagende virksomheder var tilbøjeligheden til at offentliggøre de efterspurgte data i kølvandet på dialogen dobbelt så stor - helt præcist 2,2 gange større - sammenlignet med en kontrolgruppe på 4.421 virksomheder, som ikke deltog i kampagnen.

”Som investor skal vi naturligvis bidrage til, at virksomhederne bevæger sig i en mere ansvarlig retning på f.eks. klimaområdet. Men for at vi kan forholde os til virksomhedernes adfærd, kræver det i første omgang, at vi har ordentlige data, og her er det langtfra alle virksomheder, som på eget initiativ rapporterer f.eks. deres klimaaftryk. I den forbindelse har initiativer, hvor investorer går i dialog med virksomhederne om at få de relevante data frem i lyset, vist sig som et effektivt redskab, og det er selv sagt positivt,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension.

Et langt sejt træk

Ca. 20 pct. af de virksomheder, som investorerne var i dialog med i Non-Disclosure Campaign 2023, har offentliggjort de efterspurgte data i kølvandet på kampagnen.

”Som tallene fra kampagnen dog også viser, er der stadig mange virksomheder, hvor der er plads til forbedringer, når det gælder transparens omkring data. Men her er det vigtigt at forstå, at dialogvejen ikke er en snuptagsløsning, der skaber forandringer i virksomheder overnight. Det er et langt, sejt træk, og f.eks. er der en virksomhed, som efter at have været med i kampagnen siden starten i 2017 først nu har offentliggjort data,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen og fortsætter:

”Det vidner om, at det kræver tålmodighed og vedholdenhed at skubbe virksomheder i en mere ansvarlig retning. Men vores erfaring er også, at man som investor generelt kan gøre en større forskel i virksomhederne via dialog og aktivt ejerskab end ved bare at sælge fra. Derfor er vores tilgang som udgangspunkt, at vi holder fast i vores investeringer og – sammen med andre ansvarlige investorer – lægger pres på selskaberne for at ændre adfærd." 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Valified

Sponseret

Digitalt værktøj gør det nemt at lægge en ESG-omstillingsplan

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle