DI vil have biosolutions på finansloven

Der er hårdt brug for opskalering af biologiske løsninger og Danmark er i forvejen i front. Derfor bør staten investere, siger repræsentant for Dansk Industri.

Foto: 123rf.com

30.08.2024

CSR.dk

Ifølge Dansk Industri (DI) har Danmark har en unik position inden for biosolutions med internationalt førende virksomheder samt stærke forskningsmiljøer. 

Biosolutions kan være produkter eller processer, der udnytter naturlige eller genetisk modificerede organismer til at fremstille materialer og fødevarer, ofte med fokus på mere bæredygtighed og miljø.

”I al ubeskedenhed er vi verdensførende,” skriver de i en artikel på deres hjemmeside, som citerer DI’s fagleder på området, Mikael Wraae Valsted.

Staten må gå forrest for at holde på fordelene

Han konstaterer også, at Danmark allerede har teknologien til at producere nye fødevarer og materialer ved hjælp af biosolutions, men at faciliteterne til opskalering, f.eks. fermenteringstanke op til 100.000 liter, reelt ikke findes i dag. 

”Hvis ikke Danmark sætter gang i investeringerne, risikerer vi, at virksomhederne lægger deres produktion uden for Danmark til stor skade for økonomien. Det er simpelthen Danmark næste erhvervseventyr, der glider os af hænde,” skrier Mikael Wraae Valsted.  

Derfor efterspørger DI at regeringen afsætter 150 millioner kroner i Finansloven 2025 til investering i prototypen på ”fremtidens biofacilitet”. Ikke at de 150 millioner dækker behovet, men DI er ifølge Mikael Wraae Valsted ”... overbevist om, at hvis først staten deltager, vil de første mange private aktører gerne bidrage med kolde kontanter”.

Fra øl til alverdens materialer

Den danske ekspertise inden for biosolutions kan føres langt tilbage i historien. Til 1883, hvor Emil Chr. Hansen gik rundt på Carlsbergs laboratorier og rendyrkede gær. 

Det gav en helt ny, mere effektiv måde at producere øl på og revolutionerede ølbrygningenen i hele verden. Og ifølge Mikael Wraa Valsted står vi i dag over for et lige så stort kvantespring i mulighederne for at producere mere med mindre inden for materialer og fødevarer. 

”Konceptet er, at vi kan brygge (dvs. gære nogle sukkerstoffer i sin enkelthed) de materialer og fødevarer, som vi skal bruge, i stedet for de nuværende animalske eller petrokemiske kilder. Således kan vi kraftigt reducere vores behov for landbrugsareal, for vand, for fossil olie og gas samt mindske vores CO2e-udledning,” skriver han.

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

25.06.2025CSR.dk

Mængderabat sender maden direkte i skraldespanden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle