DI vil have biosolutions på finansloven

Der er hårdt brug for opskalering af biologiske løsninger og Danmark er i forvejen i front. Derfor bør staten investere, siger repræsentant for Dansk Industri.

Foto: 123rf.com

30.08.2024

CSR.dk

Ifølge Dansk Industri (DI) har Danmark har en unik position inden for biosolutions med internationalt førende virksomheder samt stærke forskningsmiljøer. 

Biosolutions kan være produkter eller processer, der udnytter naturlige eller genetisk modificerede organismer til at fremstille materialer og fødevarer, ofte med fokus på mere bæredygtighed og miljø.

”I al ubeskedenhed er vi verdensførende,” skriver de i en artikel på deres hjemmeside, som citerer DI’s fagleder på området, Mikael Wraae Valsted.

Staten må gå forrest for at holde på fordelene

Han konstaterer også, at Danmark allerede har teknologien til at producere nye fødevarer og materialer ved hjælp af biosolutions, men at faciliteterne til opskalering, f.eks. fermenteringstanke op til 100.000 liter, reelt ikke findes i dag. 

”Hvis ikke Danmark sætter gang i investeringerne, risikerer vi, at virksomhederne lægger deres produktion uden for Danmark til stor skade for økonomien. Det er simpelthen Danmark næste erhvervseventyr, der glider os af hænde,” skrier Mikael Wraae Valsted.  

Derfor efterspørger DI at regeringen afsætter 150 millioner kroner i Finansloven 2025 til investering i prototypen på ”fremtidens biofacilitet”. Ikke at de 150 millioner dækker behovet, men DI er ifølge Mikael Wraae Valsted ”... overbevist om, at hvis først staten deltager, vil de første mange private aktører gerne bidrage med kolde kontanter”.

Fra øl til alverdens materialer

Den danske ekspertise inden for biosolutions kan føres langt tilbage i historien. Til 1883, hvor Emil Chr. Hansen gik rundt på Carlsbergs laboratorier og rendyrkede gær. 

Det gav en helt ny, mere effektiv måde at producere øl på og revolutionerede ølbrygningenen i hele verden. Og ifølge Mikael Wraa Valsted står vi i dag over for et lige så stort kvantespring i mulighederne for at producere mere med mindre inden for materialer og fødevarer. 

”Konceptet er, at vi kan brygge (dvs. gære nogle sukkerstoffer i sin enkelthed) de materialer og fødevarer, som vi skal bruge, i stedet for de nuværende animalske eller petrokemiske kilder. Således kan vi kraftigt reducere vores behov for landbrugsareal, for vand, for fossil olie og gas samt mindske vores CO2e-udledning,” skriver han.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle