”Det skal gøre en forskel uden for regnskabet”

The 0-mission vil gøre det muligt for alle at deltage i udbygningen af vedvarende energi. På en måde der gør en ægte forskel.

Foto: 123rf.com

22.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når virksomheder vil reducere deres klimaaftryk, er noget af det første, de gør at se på den energi, de køber og bruger. F.eks. elektricitet – hvor forbruget forventes at vokse i takt med at flere ting kommer til at køre på el. Som f.eks. biler. 

”Hvis man er en stor virksomhed, kan man ringe til udvikler og få anlagt sin egen vind eller solpark og på den måde reducere udledningerne fra sit elforbrug. Men den adgang har man ikke, hvis man er en lidt mindre virksomhed. Vi ønsker at hjælpe alle med at accelerere den grønne omstilling. Vi synes, det skal være sindssygt nemt at gøre en forskel - og det er det vi er her for. Helt kort,” siger Anna Riis Hedegaard, CEO i virksomheden The 0-Mission. 

Det ligner en idé, med et solidt markedspotentiale. For langt over 90 procent af alle virksomheder i Danmark og Europa er SMV’er. 

Ny kapacitet og nul statsstøtte

”Vi tænker, at det skal være nemt. Så vi har lavet en abonnementsmodel, som det ikke er meget sværere at komme ud af end et Netflix-abonnement,” siger Anna Riis Hedegaard. 

Efter mange år som klimarådgiver i politik og som klima-attache på den danske ambassade i Beijing, startede Anna Riis Hedegaard sammen med Thomas Granhof The 0-Mission i 2022.. Foto: The 0-MIssion

”Og så garanterer vi, at en aftale med The 0-Mission gør en forskel ude i virkeligheden. For det er ikke særligt svært at købe nogle billige certifikater af et givet elselskab, og så kan man sætte et kryds i sit bæredygtighedsregnskab. Men det er langt fra sikkert, at det er med til at skubbe på den grønne omstilling,” tilføjer hun. 

For at undgå dette, bygger de aftaler Anna Riis Hedegaard og hendes kollegaer indgår på i hvert fald to principper: altid at tilføre ny kapacitet i energiproduktionen og aldrig statsstøtte. 

Indtil for ganske få år siden var næsten alle anlæg til produktion af grøn strøm støttet af stater. Så der er i dag en stor produktion af strøm, som stammer fra en masse vindmølle-, solcelleparker og norske vandkraftværker, der er betalt af skatteborgerne for længe siden. Hver kilowatttime produceret, udløser et certifikat, producenten kan sælge. Det har ført til et europæisk certifikat-marked med ret lave priser. 

”Men vi vil ikke sælge noget, som allerede er betalt af nogle andre. Vi skal bidrage til at opføre nye parker betalt af nogle virksomheder, som vil gøre en reel forskel. Og når man betaler for det, synes vi også vi kan “prale” med det. Men vi synes, det er noget mere tvivlsomt, om man kan prale med at have betalt en meget lav pris for noget, der egentlig er betalt af os alle sammen,” siger Anna Riis Hedegaard.

Gode råd til at gøre det ordentligt

The 0-Mission, som til nytår kan fejre toårs fødselsdag, servicerer på den baggrund den første park opført af BeGreen og har fået tilkendegivelser fra andre, der gerne vil bygge parker ud fra The 0-Missions model. De oplever tilsvarende, at der er appetit på at købe strøm efter deres model. 

”Dels er der er virksomhedsledere med et reelt ønske om at gøre det ordentligt, og så fylder det også i vores dialog med potentielle kunder, at der ude i CSR-afdelingerne er rigtig mange, hvor det at gøre en forskel er hele deres raison d'etre. Så, de gider ikke sidde og sætte hakker i regnskabet, de presser på for at skabe forandring i virkeligheden,” fortæller Anna Riis Hedegaard.

Sådan finansieres udbygningen af vedvarende energi

Lige gyldigt hvor og hvordan man køber strøm fra vedvarende energikilder, så er det man reelt køber certifikater, der garanterer, at der bliver produceret strøm med f.eks. sol, vind eller vand, i samme mængde som den strøm du køber. 

Undtagelsen er, hvis man har etablerer energiproduktion på egen matrikel, som kun indgår i ens eget lokale forsyningsnetværk. 

Etableringen af anlæg til produktion af vedvarende energi blev de første mange år primært finansieret af stater. I Danmark var der f.eks. to statsstøtte-modeller: En, hvor staten i ca. 12 år garanterede en udvikler af sol- eller vindparker en fast pris, for al den strøm de producerede, og en, hvor staten betalte et fast tillæg pr kilowatttime, som betaling for at udvikleren var den, der løb risikoen ved at investere. 

For få år siden begyndte man at se private power purchasing agreements (PPA). De er typisk mellem en stor virksomhed og en park-udvikler. Her vil en virksomhed typisk garantere ejeren af parken en fast elpris over f.eks. 5-10 år, hvilket udligner meget af en risiko, der er forbundet med at finansiere opførslen af en ny park.

Aftaler, der puljer mindre virksomheders indkøb af energi fra vedvarende kilder kan være  baseret på enten fastpris- eller pristillægsmodellen. Hos The 0-Mission arbejder man med en pristillægsmodel. 

Så Anna Riis Hedegaard har to helt centrale råd til virksomheder, der arbejder med at reducere deres klimaaftryk gennem køb af strøm fra vind eller sol.

  1. Man skal aldrig at købe noget, der er eller har været støttet af en stat. For det tilfører ikke ny kapacitet.
  2. Vær sikker på at ambitioner matcher økonomien. Lad være med at opstille så ambitiøse mål, at den eneste måde man kan nå dem på, er ved at købe billige løsninger, der ikke rigtig gør en forskel. Gå hellere efter at gøre en reel forskel med de midler, der er til rådighed, også selvom det tager lidt længere at nå målene.

Mere end energi: biodiversitet og lokal accept

Det er ganske få år siden, staten trak sig ud af finansieringen af vedvarende energi og overlod pladsen til private aktører. Men i dag er virksomheder i højere grad dem, der finansierer den grønne omstilling. 

Med det følger også, at når det er tilfældet, så har man som virksomhed også mulighed for at stille krav. 

Hos 0-Mission betyder det, at man i produktet også bygger ind, at det, som kunderne køber, forbedrer biodiversitet i området, ser på grundvandsbeskyttelse og arbejder med gode relationer til naboerne. 

”Biodiversitetskrisen er desværre en mindst lige så stor krise som klimakrisen, så derfor bør man, når man anvender arealer til energiproduktion, tænke ind, at det også skal påvirke biodiversitet positivt. Ellers har vi ikke arealer nok i denne her verden, til at løse de store økologiske kriser vi står overfor. Og lokal opbakning? Jamen, hvis man ikke er god til at skabe den, så bliver det en stopklods for udvikling,” afslutter Anna Riis Hedegaard. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online