Det giver mening at certificere

Der findes et hav af danske og internationale standarder under CSR-hatten og det kan være svært særligt som mindre virksomhed at finde ud af, hvad man har brug for. Men flere danske SMV´er viser nu interesse for at få et uvildigt stempel på deres CSR-arbejde.

29.09.2014

Jesper With, CSR.dk

Stadig flere virksomheder og organisationer viser interesse for at blive CSR-certificeret. Det gælder primært dem, der i forvejen har en række certificeringer inden for miljø eller arbejdsmiljø.

”De ved, hvad certificering betyder, og hvordan det kan gavne dem”, siger Jens Peter Høiseth, der er nøglekundechef i certificeringsbureauet DNV GL (Det Norske Veritas).

<p>”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet” </p>

Jens Peter Høiseth, nøglekundechef i DNV GL

Han ser flere motiver bag det stigende antal henvendelser. Nogle har en egeninteresse i at styrke virksomhedens CSR-profil, andre har en ejerkreds, der forlanger, at virksomheden har CSR-certificering, mens andre igen har kunder, som man står bedre hos, hvis man kan dokumentere, at man har styr på alt fra miljø, klima og arbejdsmiljø til anti-korruption og socialt ansvar. Jens Peter Høiseth har kendskab til en række virksomheder, der har glæde af deres certificeringsarbejde:

”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet”, siger han.

Certificering er ikke en naturlov
Spørgsmålet er så, om certificeringer er en god ide for alle SMV´er. Ifølge Jens Peter Høiseth er det ikke nogen naturlov.

”Men det er en god idé for virksomheder, der vil have et ledelsessystem, der gør dem i stand til at arbejde med bæredygtighed i hele organisationen. Udfordringen er jo at få implementeret CSR fra topledelse til medarbejderne på gulvet. Det kan et ledelsessystem for samfundsmæssigt ansvar hjælpe med, og det danner DS 49001 grundlag for”, siger Jens Peter Høiseth.

”I mange tilfælde har de (SMV’er, red.) faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR”…, siger Peter Engel, chefkonsulent i Dansk Standard. Foto: DS. .

Verdens mest populære
ISO lyder måske gammeldags i nogles ører, men faktisk er det verdens mest populære ledelsesstandard. Idéen er, at alle standarder bygges op over samme læst, herunder DS 49001, som er den danske ledelsesstandard for samfundsmæssigt ansvar.

”ISO-organisationen (som Dansk Standard er medlem af) er i gang med en ny strategi for deres ledelsesstandarder, der går ud på, at alle standarder skal underbygge en samfundsmæssig ansvarlig udvikling”, fortæller Jens Peter Høiseth.

Alt bygges op omkring samme overordnede struktur, så standarderne ligner hinanden i de forskellige lande og kan samkøres. En struktur, der minder om DS 49001.

”Alle virksomheder kommer til at gå ind i de her overvejelser, fordi deres eksisterende ISO-certificeringer på kvalitet, miljø og arbejdsmiljø skal opdateres. De kan så overveje, om ikke de skal tage det sidste skridt og blive certificeret som en samfundsmæssig ansvarlig virksomhed ved at opnå en DS 49001-certificering. Det er det tætteste, de kan komme ISO 26000-certificeringen indtil videre”, siger han.

Kommunikation er et vigtigt led
Jens Peter Høiseth påpeger, at kommunikation er et vigtigt led i CSR. Man skal kommunikere ud, hvad man gør, og hvordan man gør det. Det styrker virksomheden. Men det skal gøres på en transparent måde, så man også erkender, hvor der eventuelt er udfordringer.

”Medierne vil jo helst finde hullerne i ens strategi, men hvis man lægger tingene åbent frem og har et godt system, kan man bedre lukke omtalen, før det fører til skadelig omtale for ens virksomhed. Der har været historier nok om green washing i medierne, men holder ens historier vand, får man en fordel”, siger Jens Peter Høiseth.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den”, siger Mikkel Minor, CSR-ansvarlig hos DBU. Foto: DBU. .

Projekt sætter proces i gang
Seks danske SMV´er fra vidt forskellige brancher deltager i år i et projekt, der på en række workshops skal lære dem at arbejde med den internationale standard ISO 26000 i praksis. Formålet er at benytte CSR systematisk og strategisk som ledelsessystem, så det bliver en integreret del af virksomheden eller organisationen. Deltagerne er Gran Living, DBU, Eltwin, Dansk Affald, Horisont Rejser og plejecenteret Sønderhaven, og de har alle hidtil kun arbejdet sporadisk med emnet. Og dog.

”I mange tilfælde har de faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR, når de for eksempel har øget genanvendelse eller påtaget sig et socialt ansvar i lokalsamfundet. Projektet handler meget om at åbne deltagernes øjne for, hvad CSR er for en størrelse og forstå, hvad man kan bruge det til, herunder at synliggøre indsatsen”, siger Peter Engel, der er chefkonsulent i Dansk Standard og projektleder for projektet.

Samarbejde mellem Erhvrvsstyrelsen og Dansk Standard
Projektet er et samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen og Dansk Standard, der blandt andet leverer rådgivning om standarder til virksomheder og organisationer.
Generelt gør mange SMV´er allerede en lang række ting uden at tænke over, at det er CSR og uden at bruge det aktivt i branding eller promovering.

Det giver goodwill at synliggøre det, man gør, påpeger Peter Engel, og det opdager projektdeltagerne, når de arbejder med ISO 26000 og DS 49001. Et afgørende element i projektet er at få deltagerne til at arbejde systematisk med at forbedre sig på et specifikt område og at gå i dialog med underleverandører og andre interessenter om prioriteringen af CSR-indsatsen.

”Hovedsigtet er at introducere dem til ISO 26000 og 49001 og derigennem få værktøjer og metoder til at arbejde systematisk med CSR. Og at forstå, at det kan lade sig gøre også som SMV”, siger Peter Engel.

Arbejdet med ISO 26000 i DBU har medvirket til unionens målsætning om at påtage sig et samfundsansvar. Det er fodboldskoler i udsatte boligområder et eksempel på. Foto: Brian Rohde. .

DBU påtager sig samfundsansvar
Sådan ser man det også hos Dansk Boldspil-Union (DBU). Arbejdet med ISO 26000 er en nødvendig proces, der er sat i gang uden slutdato.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den. Vores nye strategi er blandt andet at involvere alle interessenter i samfundet. Vi er i gang med at tænke udefra og ind i stedet for altid at sætte os selv i centrum for alting”, siger Mikkel Minor.

Han er CSR-ansvarlig hos DBU og har derfor deltaget i workshopforløbet.

CSR som lederredskab
Idéen er at bruge CSR som et ledelsesredskab, der skal føre frem til, at DBU påtager sig et samfundsansvar med alle de potentialer, der nu ligger i fodbolden. For nylig lancerede man derfor mottoet ”En del af noget større”.

”Det har været lærerigt at diskutere med organisationer fra helt andre områder end den oplevelsesøkonomi, vi selv er en del af”, siger Mikkel Minor. Han tilføjer, at det var god timing, at DBU fik tilbuddet om at gå med i projektet, samtidig med at DBU gik i gang med at rebrande og omstrukturere organisationen under en ny ledelse.

”På den måde har vi kunne koble arbejdet med ISO 26000 direkte i det daglige arbejde”, siger han. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus