Den smarte by skal have hjertet med

Smart teknologi er over det hele i den moderne, bæredygtige by, men hjertet – det sociale ansvar – skal også med i ligningen, ellers kan det være lige meget. Temaet for årets Nordic Edge-konference viste vejen.

Vicebyrådsformand i Lissabon Rui Franco (tv.) fortalte bl.a. om den portugisiske hovedstads initiativ med at skabe en digital valuta, der skal være med til at skabe lokal udvikling. Foto: Anders Kampmann.

09.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Smart with a Heart – sådan lød temaet for Nordic Edge 2018, der blev afviklet i Stavanger i slutningen af september. CSR.dk var med, ligesom sidste år, og samlede indtryk fra de mange talere og oplægsholdere, som fandt vej til eventens store scene, såvel som de mindre parallelsessioner.

På samme måde som i 2017 bød Stavangers borgmester, Christine Sagen Helgø fra det borgerlige parti Høyre, velkommen til forsamlingen, der i bl.a. talte repræsentanter fra over 200 byer i 50 lande. Fra talerstolen understregede hun konferencetemaet ved at slå fast, at ”Heartless smartness helps no one”.

Udviklingen af AI kræver en re-kalibrering af det moralske og etiske kompas, så man sikrer at brugen af den er fair, transparent, inkluderende og ansvarlig.

Shahzad Rana, Microsoft Norway

”Friedmans forholdsvis egocentrerede tilgang til tingene dur ikke rigtig mere, når talen falder på de udfordringer, verden står over for. Her er SDG’erne en ny historie for virksomhederne, som kræver at de samarbejder for at være med til skabe de forandringer i samfundet, der er behov for, fx i relation til klimaforandringerne”, sagde han.

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll arbejder man med adskillige aspekter af opbygningen af den moderne by, lige fra bygningernes ’fysik’ til elementer i indmaden. Det gælder bl.a. de teknologiske installationer, som skal skabe de forbindelser, den smarte by er så afhængig af.

”De digitale muligheder skal både binde os sammen og give liveable cities. Kombinationen af liveable og bæredygtig er nøglen til den virkeligt smarte by, der bruger de teknologier og løsninger, der findes, til at skabe et socialt ansvarligt samfund for sine borgere; noget som kræver en bred holistisk tilgang”, forklarede Hilde Tonne.

Hun har siden 1. januar i år indtaget en nyoprettet stilling i Rambølls koncernledelse som Group Chief Innovation Officer – eller innovationsdirektør på dansk – hvor hun skal arbejde med selskabets digitaliseringsstrategi.

Mennesket i centrum i byerne
Netop digitalisering er en hjørnesten i den smarte by, og derfor også noget, man har taget til sig i de fire byer, Lissabon, Eindhoven, Stavanger og finske Tampere, som var repræsenteret i en paneldebat om ’borgernes drømme om den smarte by’.

Igen var den sociale bæredygtighed i højsædet, hvilket man i flere af byerne er opmærksomme på at inddrage de lokale virksomheder i at sikre trives. Det gælder eksempelvis i Lissabon, hvor man i samarbejder med hoteller, restauranter, caféer etc. har skabt en ultralokal, digital valuta, der skal gøre en forskel for byens mere udsatte indbyggere.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”Turister og beboere kan bruge valutaen på byens spisesteder, barer osv., og så sørger vi for, at overskuddet bliver brugt ansvarligt til at skabe arbejdspladser og udvikling i lokalområderne, ligesom vi yder små lavrentelån til lokale iværksættere. Derudover kan vi trække data ud af systemet til at optimere fx lokal transport og meget andet”, forklarede Rui Franco, der er vicebyrådsformand i den portugisiske hovedstad.

Noget af de samme arbejder man med i finske Tampere, hvor bystyret har en ambition om at samle alle de offentlige institutioner, folk, virksomheder, NGO’er og eksperter, der skal til for at skabe nye løsninger.

”Disse løsninger kan jo være mange ting”, sagde viceborgmester Aleksi Jäntti, ”men det centrale er, at mennesket er i centrum for indsatsen. Vores indgangsvinkel er den borgernære, og de virksomheder, der tager det udgangspunkt til sig, er dem vi arbejder videre med.”

Data skal behandles ordentligt
Et vigtigt aspekt ved den omfattende digitalisering i den smarte by, er de store mængder data, der skal anvendes for at skabe de forskellige løsninger. I den forbindelse har de virksomheder, som skal behandle denne data, et stort ansvar for at gøre dette på en ordentlig måde, både etisk, moralsk og lovmæssigt.

Den amerikanske gigant Microsoft må siges at være et af de selskaber, der har solid erfaring med databehandling. Shahzad Rana, der er CTO for Microsoft Norway, indviede på konferencens andendag tilhørerne i nogle af de tanker, Bill Gates’ IT-mastodont gør sig på området.

Læs også: Rapport: Danske virksomheder skal have bedre styr på deres persondata

”Tillid er et fascinerende produkt, som man som virksomhed altid kan sælge, men er meget svært at købe sig til. Udviklingen af AI (kunstig intelligens, red.) kræver en re-kalibrering af det moralske og etiske kompas, så man sikrer at brugen af den er fair, transparent, inkluderende og ansvarlig (accountable)”, sagde han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet