Den komplicerede vej til et CO2-fodaftryk

Grundfos har netop påbegyndt processen med at udregne CO2-fodaftryk på alle koncernens produkter. Det er bestemt ikke nogen helt enkel opgave. Til gengæld kan resultatet af anstrengelserne vise sig at blive et nyttigt redskab til optimering af produktets værdikæde. Det mener koncernmiljøchef Helle Gitz-Johansen.

04.05.2009

CSR.dk

Grundfos er gået i gang med at udregne CO2-fodaftryk på koncernens produkter. Processen er forberedt i løbet af 2008 og begyndelsen af 2009, hvor virksomheden har indkøbt værktøj og arbejdet med at finde ud af, hvordan den komplicerede proces overordnet skal gribes an. Planen var oprindeligt, at der i løbet af 2009 skulle foreligge en generalplan for en prioriteret produkt-rækkefølge. Men faktisk blev koncernen overhalet indenom af en af sine kunder, som forlangte emissions-tallene på et bestemt produkt. Helle Gitz-Johansen: ”Så var det bare med at dreje på gashåndtaget. Den proces er både god og dårlig. På den ene side, skal processen pludseligt gå lidt vel stærkt. Men på den anden side, får vi en masse konkrete erfaringer og er tvunget til at træffe nogle beslutninger.”
For Grundfos er der overordnet to formål med C02-beregningerne. Det ene er at styrke koncernens produktudvikling. Den anden er, at virksomhedens OEM-kunder er begyndt at forlange disse tal, fordi de ønsker at beregne deres eget produkts fodaftryk. Kunden som lidt uventet satte speed på processen, er dog den første kunde, som vil bruge aftrykket aktivt til udvælgelse af leverandører og det er ifølge Helle Gitz-Johansen en ny drejning.

Den første beslutning
Skal man som producent af et produkt, som forbruger energi i brugsfasen, tilskrives den CO2-emission, der ligger i denne fase? Det var det første store spørgsmål, Grundfos skulle tage stilling til. Der er, ifølge Helle Gitz-Johansen ingen tvivl om, at beregner man produktets emission i et vugge-til-grav-perspektiv, så ligger den største emission i brugsfasen. Men det er en kompleks fase at beregne på. Det kan dreje sig om alt fra en OEM-kunde, som putter produktet ind i sin applikation til en end-user – en privatperson eller familie som har en cirkulationspumpe nede i kælderen.
På Grundfos har man taget den beslutning, at virksomheden ikke kan tilskrives den emission, som kommer fra brugsfasen. Men til gengæld har virksomheden en forpligtelse til at udvikle og optimere sine produkter, således at den emission er mindst mulig.
”Grunden til, at vi siger, at vi ikke kan tilskrives brugsfasen i vores C02-regnskab er, at vi ingen kontrol har over, hvordan pumpen bliver brugt - hvilken sammenhæng indgår den i, hvor bliver den brugt osv. Hvis vi nu tager en pumpe, som skal cirkulere varmt vand rundt i en bygning og den sidder i et hus i Kina, så er det højst sandsynligt en strømforsyning, som er baseret på kulkraft og dermed udleder en masse C02. Hvis den derimod er placeret i en bygning i Frankrig, så er det højst sandsynligt atomkraftbaseret energi og der er jo ingen C02-udledning.”, siger Helle Gitz-Johansen.
Det, som Grundfos kan gøre i stedet, er at opstille et bestemt scenarie: ”Vi kan skrive, at dette tal er beregnet ud fra den forudsætning, at pumpen bliver anvendt på en gennemsnitlig måde (belastning), er placeret i et område med et bestemt energiforsyningsmix og har en gennemsnitlig levetid osv. Det er vi nødt til, for ellers er det fuldstændig umuligt for os, fordi vi er ude i nogle tal, der kan variere utroligt meget.” Således har Grundfos altså valgt at forholde sig til produktet i brugsfasen på. Dernæst kommer alle beslutningerne om det, som Grundfos kalder ”embedded carbon”. Det er den C02, som fremstillingen af produktet forårsager. Her går virksomheden helt tilbage til ”mining” eller udvinding af råstoffer ud fra en betragtning om, at det er i virksomhedens produktudvikling, at man bestemmer, hvilke typer råmaterialer, der skal bruges. Det vil sige, at det materialevalg man foretager, har en betydning for produktets emission. Og på samme måde går man igennem hele produktets værdikæde og ser på de forhold, der er bygget ind i produktet, når det produceres.

Hvad er væsentligt?
For hvert værdikædeelement laves der en væsentlighedsvurdering for de enkelte produkter. Helle-Gitz-Johansen: ”Den helt store kunst er jo så at finde ud af, hvad der er væsentligt! Det er vigtigt at erkende, at man aldrig kan nå den ingeniørmæssige sandhed, hvor man har talt alt med - bits and pieces. Det er simpelthen ikke muligt og heller ikke væsentligt. På materialesiden er det f.eks. spørgsmål som; skal vi tage den mikro-lille skrue med i beregningerne i forhold til, at vi har at gøre med et stort pumpehus i en stålkappe. Det er så kun materialesiden. Vi skal også lave en væsentlighedsvurdering på transportsiden. Skal vi f.eks. tage transport af delkomponenter med eller ej? Hvis en given pumpe indeholder en lille plastik-tut, som er en for-for-arbejdet tut, som vi indkøber i tusinde vis og som kommer i bundter i en lastbil – skal de så tælles med enkeltvist eller ej? Der er ikke nogen sandhed – det må være vores bedste bud og så kan det godt være, at man indimellem kommer til at overse noget. Bare man ikke gør det med overlæg, så kan man altid rette til efterfølgende.”

Undersøgelsesfasen
Næste step efter væsentlighedsvurderingen er, at man skal ud og finde tallene! Og det er virksomhedens næste store udfordring. Helle Gitz-Johansen siger: ”Der er den hårde måde, hvor du selv går ud og måler og vejer alt. Det er man nødt til i et vist omfang. Men heldigvis findes der i dag databaser, hvor der ligger standard-forarbejdningstal og emissionstal. Altså, at det koster typisk så og så meget C02 at fremstille denne komponent. Noget transport ligger der også standard- tal på. Men nogle steder, er det så specielt for vores produkt, at vi selv må ud i vores egen supply chain og finde tallene.”

Transparens er afgørende
”Når vi så har lavet vores footprint, er det meget vigtigt for Grundfos, at vi er transparente omkring det. Vi vil gerne dele aftrykket op og oplyse om, at dette tal kommer fra råvare-delen, dette kommer fra manufacturingdelen, dette kommer fra transportdelen osv. Så kan en kunde efterfølgende gå ud og vælge til og fra om det skal være vores pumpe eller en anden producents pumpe. Vi fortæller altså åbent om, hvordan vi har opgjort tallene, så kunne man blot ønske, at vores konkurrenter ville gøre det samme!”
Grundfos står naturligvis over for den udfordring, at hvis konkurrenten f.eks. ikke tæller transport- eller råvaredelen med, men kun delen fra egne operations, ja så fremstår de jo som om, at de har et lavere emissionstal. Det kan virke konkurrenceforvridende og derfor kunne virksomheden da også godt ønske sig, at brancheforeningen og EU gik ind og lavede en standard, så der var fair konkurrencevilkår.

Middel til effektivisering
Helle Gitz Johansen understreger, at Grundfos ikke bare er interesserede i at opnå nogle pæne tal. Man vil rent faktisk gerne opgøre tallene realistisk og grundigt, fordi det også giver virksomheden en benefit: ”Vi skal jo gerne have en kortlægning, som giver os nogle pejlemærker på, hvor vi skal sætte ind for at reducere produktets klimapåvirkning. Ligger den største emission f.eks. i råvarevalget, så er det produktudviklingen, vi skal ind og kigge på. Det kan også være i forhold til transport eller i forhold til at udvikle nyt produktionsudstyr og optimere det, så energiforbruget er så lavt som muligt. Det giver os rigtigt mange gode oplysninger, som synliggør effektiviseringsmuligheder for os.” Næste store step for Grundfos bliver at lave en general-plan for virksomhedens produkter i prioriteret rækkefølge. Det skal munde ud i et teknisk datasheet, som tilknyttes det enkelte produkt, og som kan sendes ud, hvis kunden efterspørger det eller bruges internt til produktoptimering.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding