Den grønne omstilling har sin pris

Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.

13.04.2021

CSR.dk

Den grønne omstilling er i høj grad afhængig af teknologiske løsninger som vindmøller, solceller og elbiler. Men det er på bekostning af menneskerettigheder.

Det skriver Danwatch.

En undersøgelse vurderer, at efterspørgslen på råstoffer mellem 2015 og 2060 vil være på 1000 procent til vindenergi, 3000 procent til solceller og 87.000 procent til elbiler.

Den type teknologiske løsninger kræver alle mineralske råstoffer som lithium, kobolt, kobber, nikkel, krom, grafit og aluminium.

“Det er egentligt overordnet de her råstoffer, der anvendes i alle eller i hvert fald flere teknologier. Når vi snakker om råstoffer, glemmer vi ofte de almindelige metaller som aluminium og kobber, fordi de allerede bruges i alle mulige andre ting, men de er virkelig vigtige, når det kommer til de grønne teknologier”, siger Richard Herrington, professor og leder af jordvidenskab på Naturhistorisk Museum i London.

Kobber har en afgørende betydning for den grønne omstilling og indgår ifølge Verdensbanken i alle de teknologier, der skal minimere vores CO2-udledninger for at opnå Parisaftalen.

Store miljørisici og menneskerettighedskrænkelser
Mineindustrien er almindelig kendt for at udgøre store miljørisici og med massive problemer indenfor alle former for menneskerettighedskrænkelser.

I DR Congo ligger det såkaldte koboltbælte, og det er her, at mere end 70 procent af verdens koboltproduktion finder sted. Ifølge Benjamin Sovacool, professor i energipolitik ved Sussex universitet i Storbritannien, der har besøgt området, er børnearbejde et af de helt store hotspots. Det gør sig særligt gældende i små-skala minedrift.

Læs også: Halvdelen af de danske pensionsselskaber investerer stadig i kinesiske statsobligationer trods nationens manglende politiske frihed og etnisk forfølgelse

I mineindustrien skelner man mellem små-skala(ASM) og stor-skala(LSM) drift. Små-drift er styret af de lokale og foregår uden nogen former for kontrol og regulering. Stor-skala drift er drevet af store virksomheder under mere kontrollerede forhold.

Kendetegnende for ASM-minedrift er horrible arbejdsforhold som udføres i et usikkert miljø af både voksne og børn helt ned til fire-års-alderen. I stor-skala drift ser man andre typer af krænkelser som f.eks. vandmangel, alvorlige sundhedsproblemer og manglende inddragelse af lokalsamfundet. Der findes utallige eksempler på hvordan landbrugsjord bliver inddraget til minedrift uden hensynstagen til lokalbefolkningen, hvilket medfører store demonstrationer.

Læs også: Otte tidligere børnearbejdere har lagt sag an mod nogle af verdens største chokoladeproducenter

Virksomhederne kan ikke vide hvordan råstofferne er produceret
Selv som stor producent af teknologiske løsninger er det ikke muligt at skelne imellem hvordan de forskellige råstoffer er produceret, da det hele ender samme sted.

“Alle teknologier skal raffineres og smeltes, hvilket betyder, at alt det udvundne kobolt –  og andre råstoffer –  ryger samme sted hen. Det bliver altså homogeniseret i processen, og så er det ikke til at sige, om det kommer fra det ene eller det andet sted i DR Congo, når det først ender hos producenterne af de grønne teknologier”, siger Richard Herrington.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

10.03.2025CSR.dk

Opsigtsvækkende tilbagegang i andelen af kvinder i toppen

10.03.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppens Fond støtter Børns Vilkår i at skabe trygge fællesskaber

10.03.2025CSR.dk

Status på ligestillingen: Chokerende kønsforskelle blandt honorarlønnede

10.03.2025CSR.dk

Ny analyse viser udtalt kønsulighed i arbejdsmiljøer

03.03.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

”Vi skal blive mere bevidste om, hvordan vores ting bliver produceret”

26.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh’s jubilæums gaveæske er med til at give en hel særlig oplevelse

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

WEBINAR 4: ESRS S4 Forbrugere og slutbrugere

Dato

18.03.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Opdaterede klimafaktorer for genanvendelse af affald

På seminaret får du indsigt i nye klimafaktorer for kombinerede indsamlinger af husstandsaffald til genanvendelse, for restaffald til forbrænding, og der er opdaterede klimafaktorer for blandt andet genanvendelse af mad- og drikkevarekartoner. Både kommuner og virksomheder kan bruge klimafaktorerne i formidlingen af deres klimaarbejde, og flere eksempler fremlægges.

Dato

18.03.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus