Den bæredygtige hospitalitybranche er både forretning og forskel

Hoteller, restauranter, festivaler og andre hjørner af den danske hospitalitybranche tager i stigende grad bæredygtighed til sig, og tendensen er kommet for at blive; der er udsigt til både positive forandringer øget indtjening.

Fremtidsforskeren Birthe Linddal præsenterede 10 trends inden for ansvarlig hospitality. Foto: Anders Kampmann.

07.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi har tiden med os; der er et stort fokus på ansvarlighed i offentligheden, og vores gæster forventer, at vi gør en indsats for at sikre, at vi passer på vores omgivelser, rydder op efter os, serverer noget ordentlig mad og generelt tager vores ansvar i samfundet seriøst”.

Sådan sagde ressourceansvarlig på Northside Festival, Sofie Randel, på sidste uges Responsible Hospitality Day, som Bella Center Hospitality Group afholdt på Hotel Crown Plaza.

Northside havde taget et eksempel på genanvendelse fra årets festival med til eventen: en tallerken fremstillet af indsamlet plast fra året inden, som tilmed kan sættes fast på et ølkrus. Foto: Anders Kampmann.

Det mente i hvert fald eventens ordstyrer, forfatteren og forretningskvinden Tania Ellis, der indledningsvist slog fast, at den tendens ikke bare er en forbigående trend, men derimod en udvikling, der er kommet for at blive. Og det er der flere gode grunde til.

”Der er rigtig mange aktører i sektoren, der er begyndt at finde ud af, at det her ikke kun handler om at gøre en positiv forskel ude i verden, men at det også er en god forretning, fordi ansvarlighed er noget, flere og flere forbrugere efterspørger”, sagde hun.

Med henvisning til den godt 1½ år gamle rapport ”Better Business, Better World”, der viser at der er massive milliardbeløb at hente for virksomheder i at forfølge de 17 mål for bæredygtig udvikling, pegede Tania Ellis videre på, at der er et kæmpe potentiale for turistindustrien i mål 12 og 17, som omhandler ansvarligt forbrug og produktion hhv. partnerskaber for handling, og som også var en del af temaet for konferencen.

Kamp mod affald og madspild breder sig
Det synspunkt blev bakket op af fremtidsforskeren Birthe Linddal, der identificerede globalisering som en megatrend, der ”påvirker alting i verden i større eller mindre”, og som bl.a. handler om de udfordringer, som klimaforandringerne medfører.

”Den udvikling er begyndt at påvirke det forhold, gennemsnitsdanskeren har til sit forbrug og sit aftryk på omverdenen. Vi er jo eksempelvis noget nær verdensmestre i affald herhjemme – 777 kg pr. husstand om året – og for rigtig mange betyder det, at begreber som genbrug og cirkulær økonomi kommer højere og højere op på dagsordenen”, forklarede hun.

Madspild er en stor del af den affaldsmængde – og en stor økonomisk byrde – og derfor noget, man også bruger mange kræfter på i hospitalitybranchen. For at komme med indspark til den del af programmet, fortalte Mette Schellerup Gotfredsen fra Miljøstyrelsen om hendes erfaringer fra projektet Madspildsjægerne, som kørte i 2016 og ’17.

”Det er helt tydeligt, at arbejdet med at bekæmpe madspild aldrig slutter; der er altid mere at komme efter. Specielt for fagfolkene ude i restauranterne og på hotellerne, så er det ekstra arbejde at holde øje med det her spild, og det kræver motivation i hverdagen. Køkkenpersonalet skal anerkendes for deres indsat, og de skal have indflydelse på, hvordan det foregår”, understregede hun.

Lokale produkter på vej frem
Et andet aspekt omkring bæredygtige fødevarer, er den stigende interesse for lokale produkter, som bl.a. Refarmed er med til at understøtte og besvare. Direktør Camilla Enge var med for at tale om, hvordan man kan producere unikke hyperlokale fødevarer ud fra et cirkulært mindset og både øge produkternes kvalitet og friskhed.

Skridtet fra at slå sig op på et budskab – storytelling – til rent faktisk at føre det ud i virkeligheden – storydoing – er centralt i den sammenhæng.

”Vi kan levere super lokale varer, med total transparens og overblik, fordi vi har en ultrakort forsyningskæde, og vi kan demonstrere muligheden for at udnytte lokale ressourcer, eksempelvis ved at inddrage en ellers ’død’ tagflade og lave den om til et gartneri. På den måde kan man som virksomhed relativt nemt komme fra storytelling til storydoing”, sagde Camilla Enge.

Læs også: Nyt initiativ skal samle Danmark mod madspild

De mange forskellige debatter og et fremmøde på omkring 100 branchefolk skabte efterfølgende tilfredshed i Bella Center Hospitality Group, hvor man noterer sig at eventen på kort tid har fået en god position i sektoren.

”Det glæder os meget, at konferencen allerede i dens andet leveår har opnået rigtig stor anerkendelse blandt mange nøgleinteressenter og aktører, og nu anses som et centralt forum for diskussion og videndeling af bæredygtige løsninger i hospitalitybranchen”, siger adm. direktør for BCHG, Allan Agerholm, og fortsætter:

”I år valgte vi at fokusere på områderne 'ansvarligt forbrug og produktion' og 'partnerskaber for handling' og anvendte dermed atter FNs 17 Verdensmål som et operationelt 'bagtæppe' for konferencen. Heldigvis anerkender og forstår flere og flere aktører vigtigheden af at udvikle innovative og rentable bæredygtige løsninger, for Responsbile Hospitality er altså ikke blot en døgnflue, men tværtimod et højaktuelt og uopsætteligt emne for os alle.”

Bella Center Hospitality Group har lavet en video fra dagen, som kan ses her.

Rambøll A/S

Sponseret

Bliv klogere på CER

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

21.08.20253H Law

Sponseret

Dokumentation af grønne påstande – hvad kræver loven?

20.08.2025CSR.dk

Strikkere sørger for kæmpe beløb til Unicef i Gaza

18.08.2025BSR

Sponseret

Developing Integrated Approaches to Human Rights, Climate, and Nature

15.08.20253H Law

Sponseret

Klimakompensation og markedsføring: En juridisk balancegang

07.08.20253H Law

Sponseret

Grønne udsagn og den konkrete vurdering

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Kursus
En god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning

Et nødvendigt gør-det-selv kursus for såvel udbydere som tilbudsgivere. På dette kursus sætter vi nemlig fokus på rammerne for og kommunernes værktøjer til at sikre en god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning i en tid, hvor udbud og kontrakter er et væsentligt link mellem udbydere og entreprenører. Grundet overvældende interesse er dette en gentagelse af kurset fra marts 2025.

Dato

18.09.2025

Tid

10:00

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Environmental Management System Auditor/Lead Auditor Training Course as per ISO 14001:2015 | CQI and IRCA Certified Course ID: 17913

This 5 day course provides the knowledge and skills needed to organize and lead Environmental Management System audits.

Dato

22.09.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

22.09.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
CQI and IRCA QMS Lead Auditorkursus baseret på ISO 9001:2015 (Dansk)

5 dages intensivt kursus der giver dig den fornødne viden og færdigheder, så du efter endt træning kan organisere og lede audits af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001:2015. CQI and IRCA Nr.: 17898

Dato

22.09.2025

Sted

Odense

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar September 22, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

22.09.2025

Tid

02:00

Sted

Zoom

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold til ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

22.09.2025

Tid

08:30

Sted

Middelfart