Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Dagen før Black Friday diskuterede repræsentanter fra Folketinget, erhvervslivet og forbrugerne, hvis ansvar bæredygtigt forbrug egentlig er. Det skete i det nye IKEA København.

Paneldebatten om bæredygtigt forbrug handlede i høj grad om cirkulær økonomi.. Foto: IKEA

23.11.2023

CSR.dk

Kan vi forbruge med god samvittighed i en tid, hvor klimaet er mere udfordret end nogensinde? Og hvem bærer ansvaret for at fremme et mere bæredygtigt forbrug?

Det var nogle af de spørgsmål, der blev diskuteret dagen før årets største handelsdag, Black Friday, da politikere, erhvervsliv og forbrugere var samlet til paneldebat i det nye IKEA varehus i København. Debatten, der blev modereret af nyhedsvært, Cecilie Beck, kastede blandt andet lys over, at et mindre forbrug er en del af løsningen, men det kan ikke stå alene.

“Forbrug er ikke i sig selv et problem, men vi skal forbruge smartere og dermed bruge færre af jordens ressourcer. Mange er i fuld gang, og IKEA er et godt eksempel på en virksomhed, der arbejder for at fremme et mere ansvarligt forbrug. Næste step er, at der politisk vedtages en strategi for cirkulær økonomi, både nationalt og på EU-plan. Rammevilkårene skal på plads, og så er jeg meget fortrøstningsfuld omkring, at virksomhederne nok skal tage ansvar og få de grønne løsninger udover Danmarks grænser,” sagde paneldeltager Jacob Kjeldsen, der er branchedirektør for DI Handel.

Panelet bestod desuden af folketingsmedlem for Det Radikale Venstre, Samira Nawa, formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, chefredaktør hos BO BEDRE, Erik Rimmer og Country Communications Manager Christian Mouroux Pedersen, der debatterede på vegne af IKEA Danmark.

“Diskussionerne understregede, at det er vigtigere end nogensinde, at vi handler på de udfordringer, vi står over for og kommer med konkrete løsninger og initiativer. For mig viste samtalen blandt paneldeltagerne også, at udfordringerne ikke er løst med et enkelt initiativ eller ved at undgå forbrug fuldstændigt,” sagde Christian Mouroux Pedersen efterfølgende.

Alle har en del af ansvaret

Debatten forløb over tre runder, der stillede skarpt på, hvilket ansvar man har som forbruger, som virksomhed og på Christiansborg - og hvilke lovgivningsmæssige krav, der skal til for at fremme et mere bæredygtigt forbrug. Senest har Radikale Venstre som en del af partiets finanslovsudspil foreslået et reparationsfradrag, der var et emne Samira Nawa også berørte under debatten.

Læs også: Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream 

“Fra politisk hold skal vi sørge for, at det grønne valg også er det nemme valg. Det gør vi både via afgifter på varer med et stort CO2-aftryk, men i høj grad også ved at nudge forbrugerne til at genbruge mere. I Radikale Venstre har vi foreslået et reparationsfradrag, så vi gør det attraktivt for forbrugere at reparere varer, så vi kan genbruge mere og forlænge levetiden på vores ting,” sagde Samira Nawa.

Forbruget skal være cirkulært

Panelet var grundlæggende enige om, at alle parter skal arbejde for et mere cirkulært forbrugsmønster. Ifølge Christian Mouroux Pedersen har IKEA både en forpligtelse og en unik mulighed for at gøre en forskel. Vi skal genbruge, reparere og genanvende i stedet for at smide ud, lød det.

“For mig var det vigtigt at få frem i debatten, at forbrugerne skal kunne købe nyt med god samvittighed. Vi har alle behov for en stol at sidde på, et bord at spise ved og en seng at sove i. Men vi skal forbruge ansvarligt, og det har vi et ansvar for, at forbrugerne kan. Det kræver, at det grønne valg ligger lige for til en pris, hvor alle kan være med,” sagde Christian Mouroux Pedersen og uddybede:

“Hos IKEA arbejder vi for et mere cirkulært forbrug, så kunderne ikke behøver at købe nyt ligeså ofte som i dag. Samtidig skal de nye produkter, vi tilbyder kunderne, være af enten fornybare eller genanvendte materialer og designet til at kunne blive repareret og genbrugt. I 2030 skal alle vores produkter møde disse designprincipper, så vi kan holde klimabelastningen på et minimum.”

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online