Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Dagen før Black Friday diskuterede repræsentanter fra Folketinget, erhvervslivet og forbrugerne, hvis ansvar bæredygtigt forbrug egentlig er. Det skete i det nye IKEA København.

Paneldebatten om bæredygtigt forbrug handlede i høj grad om cirkulær økonomi.. Foto: IKEA

23.11.2023

CSR.dk

Kan vi forbruge med god samvittighed i en tid, hvor klimaet er mere udfordret end nogensinde? Og hvem bærer ansvaret for at fremme et mere bæredygtigt forbrug?

Det var nogle af de spørgsmål, der blev diskuteret dagen før årets største handelsdag, Black Friday, da politikere, erhvervsliv og forbrugere var samlet til paneldebat i det nye IKEA varehus i København. Debatten, der blev modereret af nyhedsvært, Cecilie Beck, kastede blandt andet lys over, at et mindre forbrug er en del af løsningen, men det kan ikke stå alene.

“Forbrug er ikke i sig selv et problem, men vi skal forbruge smartere og dermed bruge færre af jordens ressourcer. Mange er i fuld gang, og IKEA er et godt eksempel på en virksomhed, der arbejder for at fremme et mere ansvarligt forbrug. Næste step er, at der politisk vedtages en strategi for cirkulær økonomi, både nationalt og på EU-plan. Rammevilkårene skal på plads, og så er jeg meget fortrøstningsfuld omkring, at virksomhederne nok skal tage ansvar og få de grønne løsninger udover Danmarks grænser,” sagde paneldeltager Jacob Kjeldsen, der er branchedirektør for DI Handel.

Panelet bestod desuden af folketingsmedlem for Det Radikale Venstre, Samira Nawa, formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, chefredaktør hos BO BEDRE, Erik Rimmer og Country Communications Manager Christian Mouroux Pedersen, der debatterede på vegne af IKEA Danmark.

“Diskussionerne understregede, at det er vigtigere end nogensinde, at vi handler på de udfordringer, vi står over for og kommer med konkrete løsninger og initiativer. For mig viste samtalen blandt paneldeltagerne også, at udfordringerne ikke er løst med et enkelt initiativ eller ved at undgå forbrug fuldstændigt,” sagde Christian Mouroux Pedersen efterfølgende.

Alle har en del af ansvaret

Debatten forløb over tre runder, der stillede skarpt på, hvilket ansvar man har som forbruger, som virksomhed og på Christiansborg - og hvilke lovgivningsmæssige krav, der skal til for at fremme et mere bæredygtigt forbrug. Senest har Radikale Venstre som en del af partiets finanslovsudspil foreslået et reparationsfradrag, der var et emne Samira Nawa også berørte under debatten.

Læs også: Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream 

“Fra politisk hold skal vi sørge for, at det grønne valg også er det nemme valg. Det gør vi både via afgifter på varer med et stort CO2-aftryk, men i høj grad også ved at nudge forbrugerne til at genbruge mere. I Radikale Venstre har vi foreslået et reparationsfradrag, så vi gør det attraktivt for forbrugere at reparere varer, så vi kan genbruge mere og forlænge levetiden på vores ting,” sagde Samira Nawa.

Forbruget skal være cirkulært

Panelet var grundlæggende enige om, at alle parter skal arbejde for et mere cirkulært forbrugsmønster. Ifølge Christian Mouroux Pedersen har IKEA både en forpligtelse og en unik mulighed for at gøre en forskel. Vi skal genbruge, reparere og genanvende i stedet for at smide ud, lød det.

“For mig var det vigtigt at få frem i debatten, at forbrugerne skal kunne købe nyt med god samvittighed. Vi har alle behov for en stol at sidde på, et bord at spise ved og en seng at sove i. Men vi skal forbruge ansvarligt, og det har vi et ansvar for, at forbrugerne kan. Det kræver, at det grønne valg ligger lige for til en pris, hvor alle kan være med,” sagde Christian Mouroux Pedersen og uddybede:

“Hos IKEA arbejder vi for et mere cirkulært forbrug, så kunderne ikke behøver at købe nyt ligeså ofte som i dag. Samtidig skal de nye produkter, vi tilbyder kunderne, være af enten fornybare eller genanvendte materialer og designet til at kunne blive repareret og genbrugt. I 2030 skal alle vores produkter møde disse designprincipper, så vi kan holde klimabelastningen på et minimum.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K