Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream

Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.

Annette Lendal på scenen ved Børsen Bæredygtig Summit 2023. Foto: Rune Skude Hernes.

27.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Annette Lendal har arbejdet med cirkulær økonomi siden 2017. For Plastic Change, for Ellen MacArthur Foundation og i dag som stifter og leder af Lab21st, som gennem design- og innovationsmetoder rådgiver om løsninger i tråd med naturen.

I går slap Annette Lendal sig selv løs på nogle hundrede mennesker ved Børsen Bæredygtig Summit 2023. Beskrivelsen i programmet var neutral. Noget med at cirkulær er et buzzword og et indblik i, hvor man skal starte.

Det fik man også. Men med et tvist. Nemlig en solid påmindelse om, at det, vi kan kalde den grønne omstilling, kræver en god del mere, end det, de fleste præsterer og forestiller sig i dag. Kombineret med et forsvar for cirkularitet.

Et opgør for at komme i balance med naturen
”Det, jeg ærgrer mig mest over, er den udbredte misforståelse om cirkulær økonomi, som noget der kan komme ind og lappe og reparere den etablerede model. Hvis du bruger cirkulær økonomi på den måde, så opnår du det modsatte af det, cirkulær oprindeligt er tænkt som. Nemlig et opgør med den lineære økonomi,” sagde Annette Lendal til CSR.dk efter at have været på scene.  

Læs også: Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger

”Vi er nødt til at være klar til at tage et opgør med den mere grundlæggende præmis for, hvordan vores forretninger opererer i dag. Vi skal gøre op med mainstream og business as usual. Og hvis det ikke er det, man bruger cirkulær økonomi til, så synes jeg bare man skal lade være – eller i det mindste holde op med at kalde det for cirkulær økonomi, for det mudrer bare billedet,” fortsatte hun.

Centralt i Annette Lendals kritik ligger spørgsmålet om, hvad der driver samfund og virksomheder, der skal fungere i balance med naturen. Og hvad kravet om ikke at gøre skade bør føre til.

”Opgøret handler om forestillingen om at "mere er lig med succes". At jo mere vi producerer og sælger, desto bedre. Vi er nødt til at gøre op med profitmaksimering som den eneste ledestjerne for vores forretninger. Hvad med for eksempler at styre efter hvor mange menneskers liv vi gør bedre? Eller hvor meget biodiversitet vi skaber?” sagde Annette Lendal fra scenen i går.

”Spørg jer selv: Har verden brug for mere af det, virksomheden I arbejder for, laver? Hvis svaret er nej, så tror jeg ikke vi skal være så bange for at overveje, om det er tid til en afvikling. I naturen er der også brug for, at noget dør, for at noget nyt kan vokse frem. Hvis svaret er ja, så spørg jer selv hvordan I på en kreativ og måske helt ny måde kan møde det essentielle behov, uden at kompromittere de planetære grænser. Det er virkelig en spændende innovationsudfordring,” fortsatte hun. 

Design-metoder til radikal innovation
Og innovation er noget af det, Annette Lendal kender til at drive frem. Gerne i retning af den type cirkularitet, der er et reelt alternativ til det eksisterende.

Hun forklarer, at hun ofte arbejder med en metode, der udover den klassiske designsprint-disciplin, hvor man zoomer ind på kundernes behov, også zoomer ud til systemet og spørger, hvad det har behov. Innovationspotentialet kan så ligge der, hvor de to ting til at mødes.
”For at komme i gang skal vi arbejder med dedikerede og systematiske eksperimenter. "Think big, start small, learn fast" er mit motto. Der er en masse supertankere, der skal ændre kurs, eller sænkes, men mens vi venter på det, har vi brug for nogle små hurtige speedbåde, der kan teste nye vande af og giver input til radikalt nye måder at gøre tingene på." 

Læs også: Danmarks skraber bunden i undersøgelse af cirkulær økonomi

Ifølge Annette Lendal kan det f.eks. være, hvis en produktionsvirksomhed spørger sig selv, hvordan det ville det se ud, hvis de var en servicevirksomhed? Det kunne man undersøge, ved at sende en lille speedbåd afsted, der prøver at tænke det grundigt igennem: hvordan kunne en forretningsmodel se ud, hvad skulle prispunktet være, hvordan ville vores servicemodel se ud, hvilket produkt kunne vi starte med og hvilket marked ville være oplagt? Et eksperiment, der samtidig giver plads til at gøre det tydeligt, hvad virksomhedens største betænkelighed er og i eksperimentet få undersøgt og bygge erfaringer rundt om den.

Sådan kan det se ud
Konkrete men fiktive eksempler kunne være en vinduesproducent, der undersøgte hvordan det ville se ud, hvis de i stedet leasede adgang til dagslys til vores kunder? Eller hvis en detailkæde som f.eks. Imerco undersøgte, hvordan de kunne sælge genbrug i stedet for nyt?
Annette Lendal pegede i sit oplæg på flere ikke-fiktive eksempler på virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi som en måde at vende den etablerede model på hovedet. Så trænger man til inspiration, kan man gå videre her:

  • Interface – som laver gulvtæpper med udgangspunkt i ikke at skade naturen og produktudvikling inspireret af naturen. Desuden lejer man tæpper ud som alternativ til at sælge, fordi man så kan få sine produkter hjem igen, når kunden er færdig med at bruge dem
  • Nudie Jeans – som prøver at mainstreame brugte jeans, med opfordring til kun sjældent at vaske dem, gratis reparation
  • Mud jeans, hvor man lejer adgang til jeans for månedlig fee
  • Fairphone, som er modulbaserede mobiltelefoner, man selv kan reparere og upgrade.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cirkulære løsninger

Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C