De små er også grønne til daglig – det halter for de store

Tre ud af fire små virksomheder prioriterer deres klimaansvar i den daglige drift. Det samme er kun tilfældet for under halvdelen af de store virksomheder, selvom de skilter med deres ansvar.

22.06.2009

CSR.dk

En undersøgelse foretaget af forsikringsselskabet Codan og Væksthus Hovedstadsregionen viser, at 75 procent af næsten 800 adspurgte små virksomheder tager deres ansvar for klimaforandringerne alvorligt i den daglige drift.

Modsat konkluderer en rundspørge fra Miljømærkning Danmark blandt 15 store danske virksomheder, at mindre end 50 procent har opstillet miljøkrav til deres daglige indkøb, på trods af at virksomhederne er kendte for, eller promoverer sig på at være i front, når det handler om miljø- og klimahensyn.

For de små virksomheder, defineret som havende mellem en enkelt og fire ansatte, er undersøgelsesresultatet ikke specielt overraskende. En selvstændig erhvervsdrivende, det være sig både inden for detailhandelen, konsulent- eller håndværksvirksomheder, kan simpelthen give sig selv mere i løn, hvis der gennem klimahensyn kan spares i hverdagen.

"Fælles for mange små virksomheders tiltag er, at de kombinerer klimaansvarlighed med sparsommelighed. Der er helt enkelt en økonomisk logik i at spare på strøm, vand og varme. Vi taler med mange små virksomheder i det daglige, og vi oplever, at viljen er stor, mens mulighederne ofte er begrænsede på grund af travlhed i hverdagen og på grund af små virksomheders små budgetter. Derfor er det vigtigt at kunne sætte ind der, hvor man gør mest nytte, og det er i de daglige rutiner", siger salgsdirektør Anders Hestbech fra Codan.

De store kan også spare penge
Anderledes forholder det sig, når det kommer til konklusionen fra undersøgelsen omkring de store virksomheder. De kunne nemlig også spare penge og pleje både bagland og kunder, hvis de fokuserede mere på miljøtiltag i den daglige drift.

"Resultatet er overraskende. Ikke mindst fordi man ved, at selv for tunge produktionsvirksomheder udgør andelen af udgifter til driftsindkøb altså typisk minimum 20 %, så her er både penge og miljø at spare. Økonomien er kun én god grund til at fokusere på grønne indkøb. En anden er, at det er et led i at pleje sit omdømme og sine relationer til blandt andre medarbejdere, investorer og kunder. Og så skal man jo heller ikke glemme, at de fleste har det bedst med at drive en virksomhed med god samvittighed,” siger Nina Schiøtz, formand for Miljømærkenævnet.

En årsag til det manglende miljøfokus kan være, at mange indkøbere fra de store virksomheder ikke har den rette viden om, hvilke redskaber, f.eks. miljømærkning, de kan benytte for at stille miljøkrav i forbindelse med driftsindkøb. Blandt de små virksomheder er dette punkt da også blandt dem, hvor der er plads til forbedring. Således svarer kun 21 procent af de adspurgte 784 virksomheder, at de køber miljømærkede produkter.

Hos Codan har man, gennem undersøgelsen, i øvrigt oplevet, at det ikke nødvendigvis er specielt nemt for de små virksomheder at få hjælp til at opnå en mere miljørigtig profil og drift. Således oplever de små virksomheder ofte, at deres henvendelser til f.eks. konsulenter og rådgivningsfirmaer bliver afvist, simpelthen fordi gevinsten er for lille.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K