Danskerne er trætte af midlertidige ansættelser

Mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er træt af at have tidsbegrænsede ansættelser, viser en ny undersøgelse. Særligt lønnen kan være ringe i de korte kontrakter.

Næstformand i LO Lizette Risgaard mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår. .

11.08.2015

CSR.dk

Korte kontrakter og midlertidige ansættelser skaber stor frustration blandt danske medarbejdere, viser en ny analyse fra tænketanken Cevea. Det skriver Ugebrevet A4.

I analysen fremgår det, at mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er utilfreds med at være i en tidsbegrænset stilling. Blandt de lidt ældre, der ofte har stiftet familie, optaget dyre lån og har flere forpligtelser, vil mere end tre ud af fire midlertidigt ansatte hellere have et fast job.

Læs også: Danmark i front med gode arbejdspladser

Og der er særlige grunde til, at de kortidsansatte hellere vil have et fast job, fastlår Analysechef hos Cevea, Frank Skov. Med de korte kontrakter er det nemlig nemmere for en arbejdsgiver at undgå at betale barsel, ferie, pension og andre goder, som de fastansatte får. Særligt smitter de korte kontrakter af på lønnen:

”Gennem de her midlertidige ansættelser får folk en løn, der ligger væsentligt under, hvad andre får i samme branche”, siger Frank Skov til Ugebladet A4.

Ifølge Cevea tjener en midlertidigt ansat 19 procent mindre i timen end en fastansat i samme branche. Den forskel er noget større end tilfældet var i 2006, hvor en midlertidig ansat tjente 10 procent mindre end en fastansat.

Manglende overenskomst
I en virksomhed med overenskomst skal midlertidigt ansatte have de samme forhold som de fastansatte. Men på de arbejdspladser, hvor der ingen overenskomst er, ser det anderledes ud, forklarer næstformand i LO Lizette Risgaard.

”Flere steder ser vi indikationer på lavere løn, manglende ekstra ferie og hverken pension eller ret til løn under sygdom”, siger hun til Ugebrevet A4.

Hun mener, at den store efterspørgsel efter job gør, at mange ledige danskere vælger at takke ja til de korte kontrakter trods de ringere vilkår.

Læs også: Dårligt arbejdsmiljø får ansatte til at sige op

Et nødvendigt kompromis
Ifølge Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv, er de midlertidige kontrakter et nødvendigt kompromis, der i sidste ende kommer medarbejderne til gode. Han mener nemlig, at alternativet kan være, at den pågældende arbejdsgiver ikke vil udbyde jobs.

Og det er da heller ikke alle, der mistrives med de midlertidige ansættelser:

”Det er vigtigt at huske, at mange, især unge mennesker, trives med at have den her type ansættelser, hvor de hopper fra projekt til projekt og er deres egen herre. Det er først, når folk får børn og fast ejendom, at det pludselig er rigtig vigtigt med en forudsigelig indtægt”, siger Frank Skov.

-SSM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.06.2025CSR.dk

Carlsberg vil gøre Danmark til foregangsland for regenerativt landbrug

17.06.2025CSR.dk

Stark klar til nye klimakrav i byggeriet

16.06.2025CSR.dk

Carlsberg lancerer øl med grønt image, men kritiseres for at vildlede om miljøeffekten

16.06.2025BSR

Sponseret

Extreme Heat, Floods, and Supply Chain Shocks: How to Future-Proof Your Manufacturing Operations

14.06.2025Valified

Sponseret

Kære bank og virksomhed – tillykke med §L193!

13.06.2025CSR.dk

KU’s nye klimaråd vil sætte gang i universitetets grønne omstilling

12.06.2025CSR.dk

Vestlige lande udskyder klimahandling med kreative undskyldninger

12.06.2025CSR.dk

Topchef i grøn vækstkomet beskyldt for at skabe frygtkultur

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

18.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
AQAP NATO Kvalitetsstandarder - grundkursus

Er din virksomhed leverandør til Forsvaret eller har I planer om at blive det? Hvis ja, vil du blive mødt af krav om bevis for efterlevelse af kravene i AQAP, som er NATOs standarder for kvalitetsstyring.

Dato

19.06.2025

Sted

Odense

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

Dakofa
Seminar
Hybrid-Seminar: Indsamling og genbrug af takeaway emballager

Af Finansloven for 2025 fremgår det, at der vil blive etableret et partnerskab mellem Miljø- og Ligestillingsministeriet og relevante interessenter, fx genbrugsvirksomheder, kommuner, brancheforeninger, pantsystem, restauranter mv. Desuden fremgår det, at partnerskabet tilknyttes et sekretariat, som vil modtage et tilskud på 5 mio. kr. årligt i 2025-2027. Partnerskabet skal bl.a. identificere udfordringer, anvise konkrete muligheder for at indføre pant- og retursystemer for eksempelvis plastkopper mv. som i projektet ”REUSEABLE” i Aarhus Kommune. Endelig skal partnerskabet harmonisere og standardisere design af genbrugsemballage og -systemer og erfaringsudveksle om forbrugeradfærd.

Dato

19.06.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 19 juni: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

19.06.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

Dansk Erhverv
Webinar
Det bæredygtige rapporteringsspor: Forankring af ESG i Ledelsen

Med CSRD bliver ledelsens rolle og ansvar udvidet markant, da de nye rapporteringskrav kræver ny viden og nye måder at arbejde på. Det bæredygtige rapporteringsspor dykker dybere ned i ESG-rapporteringen, når vi den 19. juni 2025 kl. 14.00-15.30 holder webinar om forankring af ESG i ledelsen.

Dato

19.06.2025

Tid

14:00

Sted

Online